Μαθήματα Ιστορίας: Δεν ήταν ‘Κένταυρος’

Βουλγαράκης, Μεϊμαράκης, Τομπούλογλου σε συνέδριο της ΟΝΝΕΔ

Γράφει ο Σχολαστικός

Στα νιάτα του ο Μεϊμαράκης ήταν αρχηγός των ‘Κενταύρων’. Το είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  για τον πρόεδρο της ΝΔ και είναι απολύτως λάθος. Είναι μικρός και δεν τα ξέρει καλά.

Ο Μεϊμαράκης ΟΝΝΕΔίτης
Ο Μεϊμαράκης ΟΝΝΕΔίτης

Οι «Κένταυροι» και οι «Ρέητζερς», ήταν δύο παραοργανώσεις που δημιουργήθηκαν στην ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ την εποχή που ήταν  αρχηγός της ΝΔ ο Ευάγγελος Αβέρωφ.  Καθοδηγητές τους  ήταν ο Μάνος Μανωλάκος  και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος–  και επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ ταυτόχρονα. Εμπνευσμένες από το  πνεύμα της προδικτατορικής ΕΚΟΦ προσπαθούσαν να της μοιάζουν διοργανώνοντας εφόδους εναντίον άλλων οργανώσεων χωρίς σπουδαία αποτελέσματα.

Όταν ανέλαβε τη ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης  ξήλωσε από την ηγεσία  της ΟΝΝΕΔ  το δίδυμο Μανωλάκου- Μιχαλολιάκου και  έβαλε στη θέση τους τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη  που δεν είχε και σπουδαίες περγαμηνές εκείνη την εποχή. Οι εκδιωχθέντες όμως  δεν έφευγαν. Κατέλαβαν με τους φίλους τους τα γραφεία της οργάνωσης στην οδό Μπενάκη και Νικηταρά και χρειάσθηκε  τρεις μέρες και τρεις νύχτες  πόλεμος μεταξύ ΟΝΝΕΔιτών για να βγουν.

Σ’ αυτές τις εφόδους ο Μεϊμαράκης έφαγε και κάτι ψιλές -για να μην πω τι άκουσε. Πάντως δεν είναι σωστό να του καταλογίζεται ότι ήταν αρχηγός τους.  Ο Αντώνης Σαμαράς είχε σχέσεις μαζί τους, σαν παιδί του Αβέρωφ. Ο Μεϊμαράκης όχι – και ούτε ακροδεξιός ήταν στα νιάτα του.

Σαμαράς- Καμμένος
Σαμαράς- Καμμένος

Εκείνη την εποχή ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μόλις 10 ετών και δεν είχε κάνει ακόμη την πρώτη του κατάληψη. Μιλάμε για το 1984.  Συνεπώς ας ρωτάει και κανέναν μεγαλύτερο προτού κολλήσει ετικέτες.  Και αφού θα ρωτάει ας ζητήσει και μερικές πληροφορίες για την νεολαιίστικη δράση του εταίρου του Πάνου Καμμένου.