Μανώλης Χριστοδουλάκης: Γινάτι

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η «ομάδα Ανδρουλάκη», που ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό οδηγείται από νωρίς σε συσπείρωση προς τα κάτω. Στην περίπτωση Χριστοδουλάκη λειτούργησε με την πρακτική του αποκεφαλισμού, όσων τα κεφάλια είναι ψηλότερα.

Συμβαίνει συχνά στα κόμματα, το είδαμε και στο ΠΑΣΟΚ- που είναι και λίγο ΚΙΝΑΛ: πρόσωπο των εσωκομματικών διεργασιών, δεν είναι ο νέος γραμματέας της Κ.Ε., αλλά ο απελθών.

Αν γειώσουμε τις υποκριτικές μεγαλοστομίες για τις «παρακαταθήκες» της Φώφης Γεννηματά, η αλήθεια είναι ότι άφησε κληρονομιά ένα εκλογικό ποσοστό και ένα νέο στέλεχος.

Το ποσοστό είναι το 8% που απέσπασε ως ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εκλογές.

Διόλου ευκαταφρόνητο αν κριθεί ότι μιλάμε για κόμμα που κατέστρεψαν οι ηγεσίες του – μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη -και ο προκάτοχός της το παρέδωσε με 4,68%.

Το στέλεχος είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ένας χαμογελαστός 30άρης με αξιόλογο βιογραφικό – ΕΜΠ και μεταπτυχιακό στο LSE- και κυρίως με επαρκή δημόσια παρουσία .

Μόλις στα 27 του αναδείχθηκε γραμματέας του κόμματος και θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος της Φώφης, αν η ίδια είχε δρομολογήσει την αποχώρησή της , πριν την καταβάλει η ασθένεια.

Το αναγνώρισαν στο συνέδριο οι 4500 που ψήφισαν για την ανάδειξη Κεντρικής Επιτροπής- με πρόεδρο ήδη τον Ανδρουλάκη-και τον έβγαλαν δεύτερο.

Η «σέχτα» που ήλθε στα πράγματα στη Χαρ. Τρικούπη, έκανε ότι μπορούσε για να τον παραγκωνίσει: για πρώτη φορά στα χρονικά κομματικών συνεδρίων, δεν επιτράπηκε στον απερχόμενο γραμματέα να παρουσιάσει τον απολογισμό του.

Το γινάτι, ως εσωκομματική μέθοδος. Στο ελεγχόμενο σώμα των 316 της Κ.Ε., που ψήφισαν για την ανάδειξη Πολιτικού Συμβουλίου, ο ανανεωτής πρόεδρος επιδίωξε να ταπεινώσει τον Χριστοδουλάκη: από δεύτερο στο Συνέδριο, τον κατέβασαν 25ο!

Πάνω από τον απελθόντα γραμματέα, εξελέγησαν στο ΠΣ τα «αετόπουλα» Σκανδαλίδης , Καστανίδης, Ευθυμίου και κάποιοι που πάτωσαν στο συνέδριο, όπως ο Χρυσόγονος και ο Μεϊμάρογλου.

Περισσότερους ψήφους από τους 98 του Χριστοδουλάκη, έδωσαν και στο Λοβέρδο, -σύμβολο της της Ανδρουλάκειας ευρωσοσιαλδημοκρατίας πλέον- που τιμήθηκε με 114 ψήφους, συν τη δική του.

Ο πρώτος του συνεδρίου που διαδέχεται τον Χριστοδουλάκη, ως Νο2 του προεδρικού μηχανισμού, έχει χαμηλότερο βιογραφικό, εμφανώς λιγότερα πολιτικά προσόντα και υποδεέστερη σκηνική παρουσία.

Το νέο ΠΑΣΟΚ έδειξε την παλαιότητα του, μετατρέποντας την αντικατάσταση ενός επιτυχημένου -αν μη τι άλλο, κατά την κρίση της κομματικής βάσης στο συνέδριο- γραμματέα , από φυσική εσωκομματική εξέλιξη, λόγω αλλαγής ηγεσίας, σε πράξη “τιμωρίας”, ενός ταλαντούχου νέου πολιτικού.

Η «ομάδα Ανδρουλάκη», που ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό οδηγείται από νωρίς σε συσπείρωση προς τα κάτω.

Στην περίπτωση Χριστοδουλάκη λειτούργησε με την πρακτική του αποκεφαλισμού, όσων τα κεφάλια είναι ψηλότερα .

Αλλά και στην πολιτική, το γινάτι βγάζει μάτι: δημιούργησαν τον ιδανικό επικεφαλής της “ομάδας Παπανδρέου”, για τη ρεβάνς…

ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΙDISEIS.GR