Ο Γιάννης Σγουρός ανοίγει το παιχνίδι στην Περιφέρεια Αττικής, αναγγέλλοντας την υποψηφιότητα του – Πρόκληση για ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ προς απομόνωση της ΝΔ

Του Γ. Λακόπουλου

Εντός των ημερών αναμένεται να αναγγείλει ο Γιάννης Σγουρός την υποψηφιότητά του για το αξιίμα του Περιφερειάρχη Αττικής κόντρα στον Γ. Πατούλη ΄-ή όποιον επιλέξει για το χρίσμα η κυβερνητική παράταξη.

Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα Σγουρού   στηρίζεται στην βαθιά εμπειρία του στα αυτοδιοικητικά της Αττικής- ως πρώην νομάρχης και πρώτος αιρετός περιφερειάρχης.  Χωρίς κομματική υποστήριξη το 2019 πήρε 17,4%, έναντι 19,7% της Ρένας Δούρου που κατείχε το αξίωμα και είχε την υποστήριξη του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα εκλογικά δεδομένα της εποχής, αν είχε περάσει στο δεύτερο γύρο το δικό του ψηφοδέλτιο, εύκολα ο ίδιος θα είχε υπερισχύσει του Γ. Πατούλη.

Καθώς στην τριετία που πέρασε έκτοτε, ο Σγουρός υπήρξε ο πραγματικός  επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια- με τη Δούρου να συμπράττει με τον περιφερειάρχη που της ανταπέδιδε με νομική στήριξη στις δικαστικές της εκκρεμότητες- η νέα υποψηφιότητα εμφανίζεται  ιδιαίτερη ενισχυμένη καθώς έχει έχει ενσωματώσει νέες δυνάμεις.

Ο πρώην- και εκ  νέου υποψήφιος- Περιφερειάρχης,  κινείται ανεξάρτητα από το ΠΑΣΟΚ που τον στήριξε στο παρελθόν, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο ταυτόχρονα εκπροσωπεί και την προοπτική της δημοκρατικής ανάκτησης της Περιφέρειας με την ενδεχομένη από κοινού στήριξη στην υποψηφιότητά του από τα δυο κόμματα.

Αν δεν διασφαλίζει την εκλογή από την πρώτη Κυριακή επικρατεί στη δευτερη άνετα  του Γ. Πατούλη-που αποδυναμώνεται διαρκώς- και επιπλέον η ΝΔ μπορε’ι να εμφανισθεί διχασμένη  υποστηρίζοντας άλλη υποψηφιότητα.

 Σε πολιτικό επιπεδο η υποψηφιότητα Σγουρού, θέτει τον δάκτυλο επί των τύπο ων ήλων, για τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης. Έχουν λόγους να εξετάσουν τουλάχιστον τη υποψηφιότητά του καθώς η σύμπραξη των δυο χώρων στην Αυτοδιοίκηση, κατά τα νικηφόρα πρότυπα του παρελθόντος, θα δημιουργήσει  νεα δεδομένα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δυσκολεύεται πλέον να καταλήξει σε υποψήφιο που θα καταποντιστεί, υπάρχοντος του Σγουρού στην αναμέτρηση-,  ειδικά στις νέες συνθήκες των  εθνικών εκλογών που θα έχουν προηγηθεί.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας-που έχει αποκλείσει ούτως ή άλλως την επιβαρυμένη υποψηφιότητα Δούρου- έχει ιδιαίτερους λόγους, να εξετάσει την υποψηφιότητα Σγουρού.

Ο προσανατολισμός του σε  συγκεκριμένο επικεφαλής επαγγελματικής οργάνωσης με καλό βιογραφικό προσκρούει στην περιορισμένη αναγνωστισιμοτητα του και την ελλιπή σχεση με τον αυτοδιοικητικό χώρο.

Σε περίπτωση που  ανακοινωθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξη στην υποψηφιότητα Σγουρού, το ΠΑΣΟΚ, αν δεν ακολουθήσει, θα καταστεί ευάλωτο στην κατηγορία ότι δεν επιθυμεί να αλλάξει χέρια η Περιφέρεια και εμμέσως στηρίζει -στις εθνικές εκλογές και πάντως στη μεταλογική περίοδο- τη ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση ο πρώην περιφερειάρχης με την ανακοίνωση ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την περιφερεια διαμορφώνει νέα δεδομένα στην Αττική. Εκ των πραγμάτων επηρεάζονται και οι εθνικές εκλογές,  αφού τα  κομματτα οφείλουνε να ανοίξουν εγκαίρως τα χαρτιά τους,  στην μεγαλύτερη εκλογική δεξαμενη μετά το σύνολο της Επικράτειας.