Ο «Καραγκιόζης τουρκοφάγος» και το άτυπο κόμμα των «νεοδεξιών»

Γράφει ο Θανάσης Τσεκούρας

Ο Θανάσης Τσεκούρας γράφει για τους σύγχρονος καραγκιόζηδες που φόρεσαν τη φουστανέλα και θέλουν να λιώσουν τον Πούτιν και τον Ερντογάν.

Στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί ένα νέο άτυπο κόμμα. Πρόκειται για το άτυπο κόμμα των «νεοδεξιών», των «νεοαντιδραστικών», αν θέλετε μια ελληνοβαλκανική εκδοχή των περίφημων «νεοσυντηρητικών», των «new conservatives» της Αμερικής. Των «γερακιών» δηλαδή που έλαμψαν στο περιβάλλον του νεώτερου Μπους και πρωτοστάτησαν στους επιθετικούς πολέμους των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Τον τελευταίο καιρό οι Έλληνες «νεοσυντηρητικοί» έχουν διαλέξει ως στόχο τον Πούτιν. Ό,τι και να γίνεται στον κόσμο αυτοί τον χαβά τους: «ο Πούτιν είναι άρρωστος», «ο Πούτιν καταρρέει», «οι ρώσοι ολιγάρχες διώχνουν τον Πούτιν», «ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο».

Για περισσότερες από 100 ημέρες γράφουν παλαβομάρες, κάνουν την επιθυμία τους πραγματικότητα και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου ότι κάθε μέρα διαψεύδονται. Και ότι η πραγματική «πραγματικότητα» γελοιοποιεί τις ανατροφοδοτούμενες «προφητείες» τους.

Μετά τον Πούτιν, οι μόνιμοι εχθροί των «new-cons» είναι όσοι επιμένουν να μην βλέπουν την πραγματικότητα με όρους «άσπρου-μαύρου». Όσοι δηλαδή καταδικάζουν ανεπιφύλακτα τη ρωσική εισβολή, αλλά ταυτόχρονα αποστρέφονται τις μεθόδους και τα σχέδια της Ουάσιγκτον. Είτε γιατί απλώς διαιωνίζει τον πόλεμο, είτε γιατί καταστρέφει την Ευρώπη, όχι μόνο οικονομικά, αλλά επίσης πολιτικά και υπαρξιακά. Γιατί την «ατλαντικοποιεί», τη μετατρέπει σε εξάρτημα και πιόνι στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Όλοι αυτοί είναι απλώς «πουτινάκια» για τους πολύ «ματσό» και «ανδρουά» νεοσυντηρητικούς μας.

Τώρα τελευταία όλοι αυτοί φόρεσαν «φουστανέλα», έγιναν τουρκοφάγοι και μοιάζουν έτοιμοι να μπουκάρουν στην Πόλη και να κατασπαράξουν τον Ερντογάν. Κάθε πρωί συγκλονίζονται από τα «χαστούκια» που τρώει ο Ερντογάν στα διεθνή φόρουμ – αλήθεια είναι ερώτημα πώς αντέχει ο άνθρωπος και δεν έχει παραλύσει – και κάθε βράδυ συγκινούνται μέχρι δακρύων από τις νίκες που σημειώνει ο Κυριάκος στα «μαρμαρένια αλώνια» του μυαλού τους και των ονειρώξεών τους.

Όμως αυτοί οι καινούργιοι εθναμύντορες και «πατριδόκαβλοι» δεν ασχολούνται μόνο με τα μεγάλα και τα υψιπετή. Έχουν τα μάτια ανοιχτά και την ψυχή γεμάτη και για τους «μικρότερους», τον «εσωτερικό εχθρό», τα «μιάσματα» για να θυμηθούμε τους εθνικόφρονες προγόνους τους. Όσους δηλαδή το θερμόμετρο της σύγχρονης εθνικοφροσύνης τους κατατάσσει, χωρίς απολογία, στο στρατόπεδο του Πούτιν και του Ερντογάν. Είτε γιατί είναι προδότες, είτε απλώς μαλάκες.

Τελευταίος μπήκε στο σκοπευτήριο ο διασώστης Ιάσωνας. Aφού ανέσυραν από τα ράφια μια συνέντευξη που είχε δοθεί πριν από έναν μήνα, πάντα με τη γόνιμη βοήθεια και υπόδειξη της «Ομάδας Αλήθειας» της ΝΔ, ξεκίνησαν τα μαφιόζικα χτυπήματα.

Όσοι μιλούν για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο είναι «πράκτορες» του Ερντογάν και των Τούρκων, «ανθέλληνες» και λίγο… μαλάκες. Τόσο λαμπρά και σοφιστικέ επιχειρήματα.

Μια ερώτηση μόνο: γίνονται επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και αν ναι, συμφωνούν όλοι αυτοί οι «έξυπνοι» και οι εισπράκτορες που καταγγέλλουν κάποιους άλλους για «πράκτορες»;

Και μια δεύτερη ερώτηση. Η Monde, ο Guardian, το Spiegel και τα υπόλοιπα διεθνή ΜΜΕ που μας καταγγέλλουν εν χορώ για τις επαναπροωθήσεις είναι κι αυτοί μαλάκες και «ανθέλληνες», που δεν πείθονται από τη σοφία του Νότη Μηταράκη και από τις διάφορες «φιλιππινέζες» και «φιλιππινέζους» των ελληνικών ΜΜΕ; Μια – δυο απαντήσεις επί του συγκεκριμένου δεν θα ήταν περιττές.

Ολοκληρώνοντας να προσθέσουμε μια παράμετρο. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν θέσεις και απόψεις στην ιστορική διαδρομή τους. Εκεί που ήταν δηλαδή οπαδοί της πολιτικής της «ελληνοτουρκικής προσέγγισης» να μετατρέπονται ξαφνικά σε επαγγελματίες «τουρκοφάγους». Να λένε δηλαδή τα ίδια και τα αντίθετά τους. Άλλωστε στην Ελλάδα εδώ και καιρό έχουμε πάει από το «είσαι ό,τι δηλώσεις» του Τσαρούχη στο «είσαι ό,τι συμφέρει την πάρτη σου και την αρπαχτή σου».

Με μια διαφορά. Είναι άλλο πράγμα η αλλαγή άποψης και άλλο, το καραγκιοζιλίκι.

Ανεβάζοντας κάθε μέρα την ίδια παράσταση: «Ο Καραγκιόζης τουρκοφάγος».