Μαργαρίτης Σχοινάς: Εν δυνάμει

Του Γ. Λακόπουλου

Όλα μαζί τον κάνουν στα 59 του, τον έναν από τους δυο εν δυνάμει δελφίνους για τη μετά Μητσοτάκη εποχή, στο κόμμα του. Ο άλλος είναι από τους Καραμανλικούς.

Είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ; Παίζει να διαδεχθεί, ακόμη και εν πτήσει, τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν μείνει από καύσιμα;

Ερωτήσεις επί χάρτου; Όχι και τόσο. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν περνάει υπερβολικά πολύ χρόνο στην Ελλάδα. Δυσανάλογα με τις υποχρεώσεις του στις άλλες 26 χώρες. Και τον διαθέτει μόνο για την κυβέρνηση – προς, εύλογη, δυσφορία της αντιπολίτευσης.

Τι τρέχει λοιπόν; Δεδομένου ότι οι Επίτροποι δεν εκπροσωπούν τη χώρα καταγωγής τους αλλά την Κομισιόν, η διατύπωση «ως Έλληνας Επίτροπος», που χρησιμοποιεί συχνά ο Σχοινάς, μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις.

Πχ ότι λειτουργεί περισσότερο ως… υπουργός του Μητσοτάκη, παρά ως εκπρόσωπος του οργάνου που εποπτεύει την εφαρμογή των Συνθηκών και την τήρηση των κοινοτικών κανόνων.

Ο Μαργαρίτης είναι -μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη- ό,τι πιο προχωρημένο διαθέτει η ΝΔ στην κατανόηση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργάνων. Για πέντε χρόνια ήταν μαζί με έναν Γερμανό, οι μόνοι άνθρωποι στην Ευρώπη που μιλούσαν καθημερινά με τον Γιούνκερ.

Επί φον ντερ Λάιεν ο Γερμανός είναι αποθηκευμένος σε μια αντιπροσωπεία της Επιτροπής σε μεσαία χώρα. Αλλά ο Έλληνας είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν.

«Μα έναν υπάλληλο της Κομισιόν βρήκε ο Μητσοτάκης, να στείλει επίτροπο;», σχολίαζαν κάποιοι. Δεν ήταν απλώς υπάλληλος. Έπαιζε στα δάκτυλα την πολυπλοκότητα του Μπερλεμόν.

Άλλωστε, ήταν ο μόνος από τη ΝΔ που θα γινόταν δεκτός στο Κολλέγιο, μετά το μήνυμα προς τον Μητσοτάκη να μην σκεφθεί καν να στείλει κάποιον που θα τους λέει ότι «η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική»- που τον ανάγκασε να σπάσει το ντιλ με τον Σαμαρά και να τον κάνει εχθρό του.

Ο Σχοινάς είχε ταχθεί υπέρ τη Συμφωνίας των Πρεσπών – πήγε να το κάνει και ο Αβραμόπουλος, αλλά το μάζεψε. Ότι ήταν και Μακεδόνας μέτρησε για τους Ευρωπαίους.

Η παραπολιτική φιλολογία ως τότε, έλεγε ότι ο Μητσοτάκης ήταν μπαρούτι με τον πορτ παρόλ της Κομισιόν. Του χρέωνε ότι δεν απέτρεπε τον Γιούνγκερ «να στηρίζει τον Τσίπρα». Όσοι τους είδαν ένα πρωί στη «Βιβλιοθήκη» έπιασαν βαρύ κλίμα μεταξύ τους.

Σήμερα είναι αχώριστοι. Ο αντιπρόεδρος βάζει πλάτη – ακόμη και όταν αυτό επισκιάζει τον Πρωθυπουργό. Όπως στο πολυθρύλητο «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό», το οποίο ο Σχοινάς ανέδειξε ως πρόταση της Επιτροπής.

Έτσι, διέσωσε τη στραβή επιμονή Μητσοτάκη σε «πιστοποιητικό εμβολιασμού» ως ταξιδιωτικό έγγραφο- που δεν είχε τύχη στο Συμβούλιο .

Στο βλέμμα του αντιπρόεδρου πολλοί βλέπουν το ενδιαφέρον του για την ελληνική πολιτική σκηνή- ούτως ή άλλως. Πού ακριβώς βάζει τον πήχη, θα κριθεί και από τον τελικό απολογισμό του στις Βρυξέλλες.

Ως τώρα, από την Ελλάδα μόνο δυο Επίτροποι άφησαν καλές εντυπώσεις: η Βάσω Παπανδρέου και ο Σταύρος Δήμας.

Ο Μαργαρίτης φιλοδοξεί να είναι ο τρίτος, με μια αρμοδιότητα που δεν είναι χαρτοφυλάκιο αλλά ρόλος. «Επίτροπος του λαού», αστειεύθηκε κάποιος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όταν ανακοινώθηκε ως αρμόδιος για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».

Όλα μαζί τον κάνουν στα 59 του, τον έναν από τους δυο εν δυνάμει δελφίνους για τη μετά Μητσοτάκη εποχή, στο κόμμα του. Ο άλλος είναι από τους Καραμανλικούς.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR