Μα, που είναι το κράτος;

Πριν από αρκετά χρόνια συνέβη το εξής περιστατικό. Ήταν Τσικνοπέμπτη. Η μετεωρολογική υπηρεσία από την προηγούμενη είχε προειδοποιήσει ότι εκείνη τη μέρα θα πέσουν πολλά χιόνια γύρω από την Πεντέλη και οι πολίτες έπρεπε να αποφύγουν τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ήταν όμως Τσικνοπέμπτη και οι μερακλήδες δεν ήθελαν να χάσουν το φαγοπότι στις φημισμένες ταβέρνες της Πεντέλης. Το έθιμο βλέπετε. Πήγαν λοιπόν μαζικά και εγκλωβίστηκαν γιατί το χιόνι ήταν πυκνό και οι δρόμοι έκλεισαν.

Οι πιο αγανακτισμένοι απ’ αυτούς βγήκαν με τα κινητά τους στις ζωντανές εκπομπές των καναλιών και ρωτούσαν γιατί το κράτος δεν στέλνει εκχιονιστικά μηχανήματα να τους απελευθερώσει.

Ουδείς εκ των παρουσιαστών τόλμησε να τους πει «γιατί πήγατε στην Πεντέλη αφού ξέρατε τι θα συμβεί;».

Πελάτες ήταν και ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Το συμπέρασμα που έβγαλαν οι πάντες (ταβερνόβιοι, παρουσιαστές, τηλεθεατές) ήταν ότι «δεν υπάρχει κράτος».

Η τηλεόραση για ακόμη μία φορά έπαιξε τον εκπαιδευτικό ρόλο της!  Χάιδεψε αυτιά. Ανάλογες αντιδράσεις έχουμε και σε σοβαρότερα γεγονότα.

Γίνεται σεισμός; Γιατί αργεί το κράτος να παρέμβει για να θεραπεύσει τις πληγές που άφησε ο Εγκέλαδος φωνάζουν κόμματα και μέσα ενημέρωσης (πάλι καλά που δεν το εγκαλούν που δεν είχε προβλέψει το σεισμό).

Ξεσπούν φωτιές σ’ όλη την επικράτεια; Πού είναι τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα, οι επίγειες δυνάμεις για να περιορίσουν την καταστροφή του δασικού πλούτου και να σώσουν τα σπίτια (νόμιμα και αυθαίρετα) σκούζουν κόμματα, τοπικοί άρχοντες και μέσα ενημέρωσης και ζητούν παραιτήσεις υπουργών, ενίοτε και κυβερνήσεων.

Γέμισε ο Κορινθιακός κόλπος με τσούχτρες; Γιατί δεν φρόντισε το αρμόδιο υπουργείο να μαζέψει τους γλοιώδεις οργανισμούς για να προφυλάξει τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν μέσα στην τουριστική περίοδο;

Γιατί μένει ο υπουργός στη θέση του; Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν κόμματα και ορισμένα Μ.Μ.Ε. με αφορμή το έγκλημα στον Σαρωνικό. Ξανά υπόλογο το κράτος-σιγά μην πουν καμιά κακή κουβέντα για τους εφοπλιστές, θα πέσει φωτιά να τους κάψει.

Τώρα βεβαίως φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί διέλυσε το κράτος, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ όταν ήταν στα πράγματα, είχαν αξιοζήλευτες επιδόσεις και οι υπουργοί τους ήταν τόσο ευαίσθητοι που παραιτούνταν σε χρόνο ρεκόρ.

Δυσκολεύομαι να θυμηθώ παραίτηση υπουργού κι ας είχαν σκάσει θέματα πολύ σοβαρά π. χ. Ίμια, ναυάγιο Σάμινα, υπόθεση Οτσαλάν, φωτιές στην Ηλεία το 2007.

Στο ερώτημα λοιπόν «που είναι το κράτος;» (και τότε και τώρα), η απάντηση είναι απλή: το κράτος ήταν και παραμένει εκεί που το κατάντησαν οι κυβερνήσεις και το αποτελείωσαν τα τρία μνημόνια τα οποία έκοψαν δαπάνες και προσωπικό για να εξυγιανθεί και να γίνει αποτελεσματικότερο.

AΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ