Μετά τη λιτότητα τι; Το ΙΟΒΕ ψηλαφίζει το μέλλον της Ελλάδας

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας


Στον όγδοο χρόνο από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και με την Ελλάδα εφτά χρόνια σε Μνημόνιο, τι σημαίνουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και κατά πόσο η ελληνική θέση στην ευρωζώνη είναι ισχυρή;

Στο ερώτημα αναλαμβάνουν να απαντήσουν τέσσερις κορυφαίοι οικονομολόγοι  με τον  συλλογικό τόμο που κυκλοφορεί ήδη στα αγγλικά  στο εξωτερικό και σε δυο μήνες και στα ελληνικά με τίτλο «Πέρα από την λιτότητα-Μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας»  https://mitpress.mit.edu/books/beyond-austerity

Οι  Κώστας Μεγήρ, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale, ο νομπελίστας   Χρ.. Πισσαρίδης ,  ο καθηγητής του LSE Δήμ.  Βαγιανός  και ο  Νίκος Βέττας,  καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών  του ΙΟΒΕ, -υπο την αιγίδα του οποίου εκδίδεται το βιβλίο,- αναλαμβάνουν να δώσουν τις απαντήσεις.

“Οι καλύτεροι Έλληνες οικονομολόγοι εξάγουν τα μαθήματα της ελληνικής τραγωδίας. Πρέπει να διαβάσει για όσους ενδιαφέρονται για την οικονομία και την πολιτική της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης. ” σημειώνει ο  καθηγητής  Luis Garicano, από το LSE.

Το βιβλίο προσεγγίζει την ουσία της κρίσης και αναζητά τις προοπτικές υπέρβασής της πέρα από την τρέχουσα ανάλυση των γεγονότων μεταξύ του 2008 και του 2014, που μείωσαν τα εισοδήματα στην Ελλάδα μειώθηκαν περισσότερο από 25%,  και ανέβασαν ανεργία στο  27%.

Η επιδίωξη των συγγραφέων είναι να εξακριβώσουν αν η μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να άρει τις συνέπειες της λιτότητας, να οδηγήσει στην αποπληρωμή του χρέους, να διατηρήσει την ανάπτυξη και να εδραιώσει τη θέση Ελλάδας στο ευρώ.

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου -στις 15.00- και οι τέσσερις κορυφαίοι πανεπιστημιακοί θα βρισκονται στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθήνας προκειμένου να συζητήσουν με πολίτες για τις προοπτικές ανάπτυξης της  Ελληνικής Οικονομίας.