Μεταρρυθμιστικός αέρας στην ΔΕΘ

Του Μελέτη Ρεντούμη

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει την πλειοψηφία των πολιτικών μας να χρησιμοποιούν ξύλινη γλώσσα, να μοιράζουν υποσχέσεις και να κατηγορούν με οξύ τρόπο τους πολιτικούς τους αντιπάλους, θέλοντας να δημιουργήσουν πόλωση αλλά και διχασμό αρκετές φορές, αυτό όμως προς θετική έκπληξη όλων, δεν συνέβη με την συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

Παρά τις δεκάδες ερωτήσεις, οι οποίες είχαν από καθαρά πολιτικό, οικονομικό, ως μικροπολιτικό χαρακτήρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε σε όλους με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα επιχειρήματα και μάλιστα τις περισσότερες φορές με στοιχεία κοστολογημένα όσον αφορά τις προτάσεις του για την οικονομική πολιτική.

Αυτό που έκανε εντύπωση και το είδαμε για πρώτη φορά, είναι όταν επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τα δάνεια των πυροπλήκτων στην Ηλεία, λέγοντας ότι είναι ειδικό θέμα, δεν το γνωρίζει και θα επανέλθει.

Θα περίμενε κανείς, έχοντας τον αέρα του νικητή, να μοιράσει υποσχέσεις ή να πει κάτι ώστε να δημιουργήσει ελπίδες για προνομιακή ρύθμιση των αιτημάτων των πολιτών. Αυτό όμως δεν συνέβη, καθώς προτίμησε τον ρεαλισμό των πραγματικών δεδομένων, όπως αρμόζει σε έναν σοβαρό πολιτικό που σέβεται τον εαυτό του.

Σε γενικές γραμμές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ένα σαφές στίγμα διακυβέρνησης με έμφαση στην μεσαία τάξη και στην αύξηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να υπάρξουν οι συνθήκες για περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Μίλησε όπως αναμενόταν για μείωση φόρων και εισφορών ώστε να ανακουφιστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ πέραν της οικονομικής πολιτικής, αναφέρθηκε σε ένα μικρότερο και ευέλικτο κράτος με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα  και παραγωγικότητα, κάνοντας μάλιστα μνεια για σοβαρά στελέχη στον δημόσιο τομέα που δουλεύουν με αυταπάρνηση και θα έπρεπε να αξιοποιηθούν.

Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην συνταγματική αναθεώρηση την οποία δεν προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύοντας πως μία κυβέρνηση ΝΔ, θα πετύχει μέσα από ευρείες συναινέσεις, την αναθεώρηση βασικών άρθρων όπως του άρθρου 16 με στόχο την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ήταν εμφανές από την ομιλία και την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θέλει να κυβερνήσει μέσα από μία αυστηρά μονοκομματική κυβέρνηση, καθώς δεσμεύθηκε για άνοιγμα τόσο σε στελέχη της κεντροαριστεράς όσο και σε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη εγνωσμένου κύρους, τα οποία θα στελεχώσουν συγκεκριμένα παραγωγικά υπουργεία, τα οποία μάλιστα θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να πούμε, ότι τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα του πολιτικού λόγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν φανερά διαφορετική από εκείνη του πρωθυπουργού, ο οποίος μία βδομάδα πριν είχε επιχειρήσει την πόλωση, αναφερόμενος απλά στις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, χωρίς να σχολιάσει καν τις ευθύνες της δικής του διακυβέρνησης.

Με βάση τα παραπάνω, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα, να αναδείξουν νέα πρόσωπα στα πλαίσια της ανανέωσης, να γίνουν γνωστά στον κόσμο, ώστε με τις μεταρρυθμίσεις και τις παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει, να δώσει στην κοινωνία ένα αίσθημα πραγματικής ελπίδας για κάτι νέο, που αυτή την φορά θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και δεν θα χρησιμοποιήσει ως άλλοθι έξωθεν παρεμβάσεις και αλλότρια συμφέροντα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός