Μετασχηματισμός: Πολιτικό περιεχόμενο ηθική και αισθητική της νέας προσπάθειας

Του Πάνου Τσιλιγκαρίδη

Από το 2017 σημειώναμε πως “Στα χρόνια της βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, της ηθικής έκπτωσης και φτωχοποίησης της χώρας και του λαού, τα πλέον ζωντανά και απαιτητικά τμήματα του, ο πολύς κόσμος, η μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών, χειραφετήθηκε εκλογικά και πολιτικά από τη ”μέγγενη” της κρατικής γραφειοκρατίας ,της μιντιακης ”καθοδήγησης”, του πελατειακού συστήματος και της ολιγαρχικής διαπλοκής.

Αυτό έδωσε τη νίκη στο ΟΧΙ της αξιοπρέπειας τον Ιούλη του ‘15, κατέστησε εφικτό και άνοιξε το δρόμο στο κύμα των αλλαγών που ακολούθησαν. Όμως θα ήταν τραγικό και μοιραίο να θεωρηθούν αυτά τα πολιτικά ρεύματα απλά ως ένας εκλογικός πληθυσμός , ως μη υποκείμενα με βούληση, ως διαχειρίσιμη μάζα χωρίς αυταξία, σαν χώρος χωρίς δυνατότητα θέασης και κριτικής των δρώμενων.

Αυτό είναι το κομβικό σημείο , το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί η’ ν’ αφεθεί να χαθεί.

Ωστόσο, ο όποιος μετασχηματισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν μπορεί να προέλθει μέσα από την μεταμοντέρνα αντίληψη της αποδόμησης του υπαρκτού.

Η εξέλιξη είναι μια κοπιώδης διαδικασία με δρόμο.

Για να είναι ελπιδοφορα οφείλει να σέβεται το ”γίγνεσθαι”. Να αποτελέσει ποιοτική τομή στο ”είναι” να εμπλουτίζει και όχι να αλλοιώνει. Αυτό ας το λάβουν υπ’οψη, τόσο οι ”αργοπορημενοι” όσο και οι ”βιαστικοί”.

O “πρωτοπορίες” οφείλουν να μπολιαστούν από τα λαϊκά ρεύματα. να μην αρνηθούν την δημιουργία και ανατροφοδότηση από τη βάση ενός μαζικού συλλογικού δημοκρατικού νου, μεγάλου και αντιπροσωπευτικού στην ποσοτική και ποιοτική σύνθεση κόμματος.

Η διαδικασία μετασχηματισμού του υπάρχοντος πολιτικού οργανισμού προς ένα νέο συλλογικό νου, δημοκρατικό, μαζικό συλλογικό, ριζοσπαστικό, δεν μπορεί να σημάνει την απαξίωσή του, αντίθετα οφείλει να αντλεί την προωθητική δυναμική του. Το περιεχόμενο του μετασχηματισμού οφείλει να διακρίνεται από έναν ανώτερο ποιοτικά βηματισμό.

Οφείλουμε να υπερβούμε τις τάσεις ανταγωνισμού, τις στενές λογικές των μηχανισμών , τη ψυχολογία της κρυφής αγκωνιάς , να εμπεδώσουμε ως στοιχείο του πολιτικού πολιτισμού το εμείς αντί του εγώ. Ας δώσουμε το βαθύτερο νόημα στην αξία της ενότητας ακόμα και μέσα από την διαφορά.

Ας γίνει κοινή συνείδηση πως η η επιδοκιμασία, η συναίνεση, η εκλογική επιβεβαίωση από το 32% του εκλογικού σώματος περιέχει ένα σαφές μήνυμα , το μήνυμα της επανεκκίνησης και συνέχισης της πολιτικής αλλαγής, της υπέρβασης του φθαρμένου και αποτυχημένου ολιγαρχικού μοντέλου διοίκησης, την ανατροπή του καθεστώτος της διαπλοκής που οδήγησε τη χώρα στην οικονομική χρεωκοπία, στον ηθικό ξεπεσμό, στην εθνική ταπείνωση.

Ο μετασχηματισμός του Σύριζα -Προοδευτική Συμμαχία έχει νόημα όταν τείνει να αντιστοιχηθεί στις ανάγκες της κοινωνίας, στον ανοικτό ορίζοντα της πατρίδας, στην ανανέωση της δημοκρατίας, στην επέκταση της σε όλη την σφαίρα της δημόσιας ζωής, δημοκρατία στην πολιτική, δημοκρατία στην οικονομία, δημοκρατία στην καθημερνή ζωή, δημοκρατία παντού.

Η ουσία, το περιεχόμενο της κυβερνώσας αριστεράς, σε διάκριση με τον συμβατικό κυβερνητισμό, βρίσκει το νόημά της στον αγώνα για την προοδευτική μεταρρύθμιση του κράτους και των λειτουργιών του, στις μεγάλες τομές που θα αφήσουν πίσω την θεσμική καθυστέρηση, την αντιπαραγωγική γραφειοκρατία, καθώς και τα πολιτικά αίτια της ηθικής κρίσης και διαφθοράς.

Η ουσία και το περιεχόμενο της προσπάθειας βρίσκουν το νόημά τους όταν ανταποκρίνονται στην υπόθεση της κοινωνικής και πολιτισμικής αναγέννησης, στην αναγνώριση των νέων προοδευτικών ρευμάτων σκέψης, αισθητικής και συμπεριφορών. Απαιτείται μια νέα κουλτούρα εργασίας σε όλη την πυραμίδα των εργασιακών σχέσεων, μα κυρίως θεσμοί κατοχύρωσης των δημοκρατικών εργατικών δικαιωμάτων, απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων με σύμμαχο τα σύγχρονα εργαλεία της τεχνολογίας, της πληροφορικής, της καινοτομίας , στην κεντρική και περιφερειακή ανασυγκρότηση του οικονομικού, διαμετακομιστικού και εμπορικού ιστού. Στόχος μας η παραγωγή επαρκούς ποσότητας και ποιότητας χρήσιμων αγαθών και υπηρεσιών.

Η παραγωγή πλούτου αποτελεί προϋπόθεση της ευημερίας έχοντας όμως κατά νου πως η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί την βαθύτερη αξία τόσο της ύπαρξης όσο και του αγώνα μας.

Η ευημερία του λαού προϋποθέτει την δικαιοσύνη μέσα σε ένα περιβάλλον ειρηνικής και δημοκρατικής ζωής.