Δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας

Του Απόστολου Λουλουδάκη

Ο βιασμός, η σεξουαλική κακοποίηση δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Είναι βασικά μια πράξη βίας που εξασκείται πάνω στο ανθρώπινο σώμα και συνοδεύει το θύμα σε όλη του την ζωή. Είναι μια τραυματική εμπειρία που η όποια τιμωρία δεν επουλώνει τις πληγές που έχει ανοίξει στον ψυχικό κόσμο του θύματος.

Ο Γάλλος φιλόσοφος Michel Foucault είχε τεράστια συμβολή στην διεύρυνση του πεδίου της πολιτικής πάλης, στην πολιτικοποίηση πολλών κοινωνικών φαινόμενων. Ενα από τα σημαντικά έργα του είναι είναι “Η ιστορία της σεξουαλικότητας”. Είχε προβλέψει ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα αποκτήσουν εμμονές με το σεξ, το οποίο θα καθόριζε την ίδια τους την ύπαρξη. Στην μελέτη του για την εξουσία ισχυρίζεται ότι πρέπει να δούμε την εξουσία από τα κάτω προς τα πάνω.

Είναι αδύνατο να αξιολογήσουμε την εξουσία του κράτους, των κεντρικών μηχανισμών χωρίς να εμβαθύνουμε στους ειδικούς μηχανισμούς των υποσυστημάτων που λειτουργούν στην βάση της κοινωνίας. Καμία κεντρική εξουσία δεν μπορεί να επιβάλλει την βούληση της χωρίς την ύπαρξη σχέσεων εξουσίας στο κατώτερο επίπεδο. Η εξουσία προϋποθέτει την ύπαρξη ελεύθερων υποκείμενων και οι συγκρούσεις σύμφωνα με τον Foucault δεν σταματάνε.

Στην περίπτωση της Σοφίας η βία της εξουσίας δεν απομονώνεται μόνο στο γεγονός της κακοποίησης από ένα ανήθικο αθλητικό παράγοντα που ασκούσε εξουσία σε κεντρικό επίπεδο, αλλά αφορά ένα πολύπλοκο πολυεπίπεδο σύστημα εξουσίας που την υποχρέωνε να κρατάει δύο δεκαετίες και πλέον μυστικό το συμβάν.

Αυτός ο βιασμός είναι εξίσου σκληρός ίσως πολύ πιο επώδυνος. Οι αποκαλύψεις της Σοφίας έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού ολόκληρο το σύστημα της κεντρικής εξουσίας, θορυβήθηκε από τον φόβο της αποκαθήλωσης του ηθικού αφηγήματος που έχει δομηθεί το πλέγμα των καταπιεστικών μηχανισμών που το αναπαράγουν. Με διαγραφές, τηλεφωνικές επικοινωνίες με το θύμα,υποκριτικές δηλώσεις προσπαθούν να καλύψουν το σώμα του γυμνού Βασιλιά.

Και για να είμαστε δίκαιοι το σύστημα δεν είναι μόνο το κόμμα της ΝΔ, απλά έλαχε και ο θύτης ήταν διαπλεκόμενος με ένα από τους συστημικούς βραχίονες του κομματικού κατεστημένου. Το περιβάλλον όλο και γίνεται πιο τοξικό, η εγκληματικότητα το τελευταίο διάστημα έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις, παππούδες κρατάνε φανάρι στα ανήλικα εγγόνια για να διαπράξουν μια ληστεία μετά φόνου, ένας αστυνομικός καλύπτει την ταυτότητα των δραστών του ξυλοδαρμού στο μετρό και κατά την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, η έννομη τάξη απειλείται από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Η μπάλα έχει χαθεί σε όλα τα επίπεδα…

Το σύστημα συνολικά έχει απωλέσει και το τελευταίο ίχνος ηθικής υπόστασης που θα μπορούσε να επικαλεστεί. Ο βιασμός της κοινωνίας είναι καθημερινό φαινόμενο και οι αντιστάσεις ελάχιστες. Αυτά που συνέβησαν στην ομοσπονδία της ιστιοπλοΐας είναι η κανονικότητα στους χώρους δουλειάς, στον δημόσιο χώρο, στα Ελληνοορθόδοξα χαλιφάτα, στους θεσμούς, στην καθημερινότητα της Ελληνικής κοινωνίας.