Με νέο επιτελείο ο Αλέξης Τσίπρας ενισχύει την προοπτική εκλογικής νίκης: Πρόσωπα με ισχυρά βιογραφικά και τα άφθαρτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πρώτη γραμμή, αντί για τα “βαρίδια”

Του Γ. Λακόπουλου

Κουΐζ πολύ μικρής δυσκολίας -εκτός αν κάποιος είναι κολλημένος στόκος

Ερώτηση: Ποιον Τσίπρα προτιμάτε, ανάλογα με τις ακόλουθες φωτογραφίες:

Α:. Ο Τσίπρας περιστοιχίζόμενοι από νέα πρόσωπα, επιστήμονες με ισχυρά βιογραφικά και κοινωνική αναγνώριση όπως: Οθωνας Ηλιόπουλος, Μανώλης Τερροβίτης, Νίκος Φαραντούρης, Σταύρος Κατσανέβας, Δέσποινα Σίνου κ.α. σημαντικοί και… άγνωστοι.

Β: Ο Τσίπρας περιστοιχίζόμενοι από τον Παππά, τον Σκουρλέτη, τον Παπαδημούλη, τον Πολάκη, τον Βούτση, την Δούρου και άλλες κομματικές φιγούρες, γνωστές και μη εξαιρετέες.

Γ: Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ.

Από την απάντηση κρίνεται η δυνατότητα του Αλέξη Τσίπρα να επαναπροσδιορίσει το πολιτικό στίγμα του στην πορεία προς τις εκλογές. Ουσιαστικά να εδραιώσει την πιθανότητα επικράτησης απέναντι σε μια κυβέρνηση που παραμένει γιατί στα μάτια του μέσου πολίτη ” δεν πείθει η αντιπολίτευση”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυριαρχία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο χώρο έναντι του Μητσοτάκη, εξανεμίζεται από την εμφάνιση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με προσωπικές επιβαρύνσεις, ή με την πλάτη στραμμένη στο… μέλλον.

Π.χ. στην τελευταία αναμέτρηση στην τεκμηριωμένη κριτική του Τσίπρα ο Μητσοτάκης απαντούσε με τεχνητή αυτοπεποίθηση θριάμβου -αλλά με το φωνητικό ηχόχρωμα του… Γιάννη Γκιωνάκη στα Κίτρινα Γάντια:- “Πορτοκάλι από πορτοκαλάδα θέλετε;”.

Αλλά ένας μεγάλος αριθμός στελεχών δεν είναι σε θέση να αναπαράγει την προεδρική επικρατηση, ούτε σκηνικά, ούτε πολιτικά.

Η καλύτερη είδηση από την Κουμουνδούρου

Ένα μεγάλο ποσοστό από όσους στελεχώνουν τα κεντρικά όργανα του κόμματος, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τον πρόεδρό τους -γι’ αυτό και στέκονται απέναντι εσωκομματικά- και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να πείσουν την κοινωνία να τους αναθέσει τις τύχες της.

Αυτό το μειονέκτημα μπορεί να ακυρωθεί, με την παρουσίαση της ομάδας των 30 συμβούλων του -δίκην προσωπικού του θινκ τανκ από τον Αλέξη Τσιπρα; Θα δείξει.

Ήταν όμως η καλύτερη είδηση από την Κουμουνδούρου αυτή την περίοδο. Την ήττα του 2019 ακολουθήσε εσωστρέφεια, επικυριαρχία των “σκληρών” και αποτυχία της διεύρυνσης μετεξέλιξης.

Ό,τι δεν μπόρεσε να κανει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κόμμα έχει πολλές πιθανότητες να το κάνει προσωπικά ο Τσίπρας, ακολουθώντας το νέο δρόμο που άνοιξε με την παρουσίαση των συμβούλων του.

Δεν είναι όλοι πρωτοκλασάτοι. Αλλά ανάμεσά τους υπάρχουν άνθρωποι με ικανότητές, ισχυρά βιογραφικά και καθαρό πολιτικο μητρώο, που μπορούν να προσελκύσουν και άλλους. Όχι μόνο για το προεδρικό ” θινκ τανκ”, αλλά και για τα ψηφοδέλτια.

Αυτό ακριβώς που έλειπε στην πορεία προς την εκλογική νίκη, ώστε να αποκτήσει “πρόσωπο” η προοπτική της προοδευτικής κυβέρνησης. Είναι η απάντηση στο ερώτημα: με ποιους;

Ο Τσίπρας έκανε λόγο για «συστράτευση με τα καλύτερα μυαλά της χώρας, για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών».

Σε κάθε περίπτωση πολλοι από αυτούς ξέρουν καλύτερα από τους “κομματικούς” τα θέματα που πρέπει να χειριστεί ο ίδιος σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση, αν πάρει τη λαϊκή εντολή.

Ανάμεσά τους θα βρει πολύ καλυτέρους να αναλάβουν χαρτοφυλάκια από πολλούς φθαρμένους του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ με τις ιδεοληψίες και την προσωπική υστέρηση, που σταδιοδρομούν στις φράξιες της Κουμουνδούρου.

Για ευνόητους λόγους ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκρίνισε ότι “δεν σας προσκαλέσαμε ούτε να ενταχθείτε αλλά ούτε και να υποκαταστήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία“.

Αλλά από οσα είπε αμέσως μετά προκυπτει ότι γι’ αυτό τους κάλεσε

-“Να συμβάλετε καθοριστικά ώστε η προοδευτική παράταξη του τόπου να γίνει σήμερα μια καλύτερη αντιπολίτευση και αύριο μια κυβέρνηση έτοιμη να αλλάξει τον τόπο, με όραμα αλλά και με σχέδιο επαρκώς τεκμηριωμένο”.

Πώς θα συμβάλουν αν δεν ταυτιστούν οι ίδιοι με την πολιτική προσπάθεια επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την κυβέρνηση που θα προκυψει για να υλοποιήσει το σχέδιο που προτείνει ο Τσίπρας στην κοινωνία;

Κάποιοι από τους “τεχνοκράτες” και άλλοι που θα προσέλθουν, αν μείνει ανοιχτή αυτή η πόρτα, μαζί με τα ικανά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ο ίδιος ανέδειξε και την αξιοποίηση των προεχομένων από το ΠΑΣΟΚ και άλλους πολικούς χώρους, διαμορφώνουν για πρώτη φορα ικανοποιητική την δεξαμενή για μια κυβέρνηση που θα διεκπεραιώσει την εντολή για προοδευτική κυβέρνηση.

Προηγουμένως με τη παρουσία τους θα συμβάλλουν ώστε να δοθεί αυτή η εντολή.

Η νέα πορεία και τα παλιά υλικά

Κατά τα ψέματα. Πολύ εύκολα ένας πολίτης που αυτοτοποθετείται στη δημοκρατική παράταξη θα ψηφίσει το Τσιπρα αν έχει την αίσθηση ότι θα κυβερνήσει με νέο αίμα.

Δεν θα τον εμπιστευτεί όσο βλέπει επί σκηνής τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της περιόδου 2015-19 και όσους δεν έχουν να κομίσουν τίποτε περα από τις προσωπικές φιλοδοξίες και τις επιβαρύνσεις τους.

“Η Ελλάδα έχει ανάγκη από θεμελιακές αλλαγές” είπε στην παρουσίαση. Πράγματι η κοινωνική, η κλιματική και πανδημική κρίση, αλλά και η πολιτική οπισθοδρόμηση που επέβαλε η κυβερνηση Μητσοτάκη-, μεγάλωσε τις ανισότητες, συρρίκνωσε το κράτους δικαίου, ενίσχυσε τη φαυλότητα και τις αντικοινωνικές παρεμβάσεις και εγκατέστησε την ανασφάλεια στην κοινωνία.

Είναι η πρώτη φορά από το 2019 που η υπόσχεση Τσίπρα ότι η ενδεχομένη κυβέρνησή του θα εξυγιάνει την πορεία της χώρας ακούγεται πειστική. Εφόσον βεβαίως η νέα πορεία δεν “μπαζωθεί” πάλι από τα παλιά υλικά.