Μηνύματα ενότητας εν μέσω προκλήσεων

 

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Η ιστορική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου πέρασε και εορτάστηκε όπως κάθε χρόνο με τον απαραίτητο συμβολισμό αλλά και τον σεβασμό που αρμόζει σε όσους έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα, ενάντια στον ξένο ζυγό και τον φασισμό.

Παρά όμως τα μηνύματα ενότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και πλήθους αξιωματούχων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, η χώρα δεν πρέπει να αναμένει μία ανάλογη δύσκολη στιγμή μίας εμπόλεμης σύγκρουσης, για να διεκδικήσει την ενότητα του λαού και πάνω από όλα των πολιτικών, σε ένα πνεύμα συναίνεσης και εθνικής στρατηγικής, καθώς ενδεχομένως τότε να είναι πολύ αργά για να διορθωθούν οι όποιες τραγικές συνέπειες.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση, σε μία περιοχή που καραδοκούν διαρκώς συγκρούσεις και απειλές, τόσο στην ΝΑ Μεσόγειο, όσο και στην Μέση Ανατολή, με το μεταναστευτικό να αποτελεί μία σημαντική πληγή, για την ίδια της την κυριαρχία, αν δεν οριοθετηθούν συγκεκριμένοι κανόνες  με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με την Τουρκία.

Η γείτονα χώρα από την άλλη, έχει εντείνει τις απειλές της, έχει υιοθετήσει δια του Προέδρου Ερντογάν μία αναθεωρητική λογική στην εξωτερική πολιτική, που πλέον μόνιμα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, απειλεί και διεκδικεί εδάφη, τόσο στο Αιγαίο με τις γκρίζες ζώνες, όσο και στην Κύπρο με τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Επίσης η γειτνίαση με χώρες όπως η Αλβανία και τα Σκόπια, οι οποίες ναι μεν έχουν ως στόχο την ένταξη στην ΕΕ, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα χρονοδιάγραμμα και το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δημιουργεί πιθανότατα προϋποθέσεις πολιτικής αστάθειας, με συνέπειες και για την Ελλάδα, αν το κλίμα αποσταθεροποίησης γενικευθεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η χώρα μας, οφείλει αφενός μέσω της νέας κυβέρνησης, να επιχειρήσει μία ευρεία συναίνεση στο εσωτερικό, με διάλογο με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την χάραξη μίας ενιαίας εθνικής στρατηγικής, τόσο στην εξωτερική πολιτική και στην δημιουργία νέων συμμαχιών, εντός και εκτός της Ένωσης, όσο και στην κατάληξη μίας συγκεκριμένης αμυντικής και αποτρεπτικής στρατηγικής στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, με την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και λαϊκίστικες εξάρσεις.

Είναι καιρός, η χώρα να αποκτήσει μία ενιαία φωνή στα εθνικά θέματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, γιατί έτσι ενισχύει την θέση της στο διεθνές γίγνεσθαι και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις μακροχρόνιας πολιτικής σταθερότητας, ανεξάρτητα των κυβερνήσεων που βρίσκονται στην εξουσία.

Να τονίσουμε βέβαια, ότι δυστυχώς στο εσωτερικό πεδίο και με ευθύνη τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, η έξαρση της ανομίας και της αναρχίας καθώς και η ανοχή στην βία, δεν συνάδουν με το πνεύμα ασφάλειας και σταθερότητας που οφείλει να περνά η χώρα τόσο στους πολίτες της όσο και στο εξωτερικό.

Αυτό σημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η συνομιλία μεταξύ των μεγάλων κομμάτων που κυβέρνησαν την χώρα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ώστε να βρεθεί ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης στα εθνικά θέματα, με ανάλογη ενημέρωση όλων των αντίστοιχων οργάνων αλλά και των ψηφοφόρων τους, ότι η στείρα αντιπολίτευση παύει να ισχύει, καθώς προέχει η ενότητα για λόγους καθαρά εθνικούς.

Ο δρόμος για μία απόλυτα ενωμένη φωνή εντός και εκτός της χώρας μας, είναι σίγουρα μακρύς και δύσβατος, είναι όμως ο μόνος τρόπος, η χώρα να διαβεί με ασφάλεια και με τις κατάλληλες συμμαχίες, το μονοπάτι των συγκρούσεων και των προκλήσεων που την περιβάλλουν.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός