Μητσοτάκης – Μπάιντεν: Από τον επικοινωνιακό θρίαμβο στο μπούμερανγκ;…

Της Κάκης Μπαλή

Δύσκολοι οι καιροί για πρίγκηπες, όπως έλεγε και ο αιώνιος πρίγκηψ της Καμπότζης Σιχανούκ. Κι ακόμη πιο δύσκολοι για πρωθυπουργούς που θα ήθελαν να πορεύονται χωρίς αμφισβήτηση στο εσωτερικό και ως αξιόπιστοι σύμμαχοι, με καλούς τρόπους, που δεν αναγκάζονται να συγκρούονται με τους ισχυρούς, στο εξωτερικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φανταστεί κάπως διαφορετικό το… ταξίδι του την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, για το οποίο πάλευε δυο χρόνια να πάρει την πολυπόθητη πρόσκληση.

Θα πήγαινε με το καλύτερο κοστούμι του, με τα πιο λαμπερά αγγλικά του, θα είχε βάλει τους λογογράφους του να του ετοιμάσουν μια εμπνευσμένη ομιλία για την εμφάνισή του μπροστά στο Κογκρέσο – και θα είχε προετοιμάσει το εσωτερικό κοινό, ώστε να αντιληφθεί το μεγαλείο αυτής της εμφάνισης. Την ίδια στιγμή, θα περνούσε με περίπατο από τη Βουλή την τροποποιημένη συμφωνία για τις βάσεις, ώστε να μην πάει με άδεια χέρια στον Λευκό Οίκο, ενώ θα είχε φροντίσει να κλείσει τα στόματα των αντιπάλων του με την επίκληση της σωστής πλευράς της Ιστορίας.
Δυστυχώς, όμως, είναι πράγματι δύσκολοι οι καιροί, και αυτή η πολυπόθητη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τείνει αντί για τον επικοινωνιακό θρίαμβο που ονειρευόταν το πρωθυπουργικό γραφείο να γίνει μπούμερανγκ. Κι αυτό διότι, στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία για τις βάσεις, ο Μητσοτάκης επέλεξε εξαιρετικά υψηλούς τόνους ενάντια στην αντιπολίτευση για να πείσει -το δικό του ακροατήριο- ότι έχει το μονοπώλιο του πατριωτισμού, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε με περισσή βεβαιότητα “ψέμα” την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να πουλήσει F-16 στην Τουρκία.

Το τέλος μιας… απομόνωσης

Ως γνωστόν, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια – και σύντομα θα φανεί πόσο σημαντική έχει γίνει πάλι η Τουρκία για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τώρα που ο Πούτιν με την εισβολή του στην Ουκρανία κατάφερε να νεκραναστήσει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει πετύχει τον ασφυκτικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης -κάνοντας ακόμη και το σύστημα Όρμπαν να σκάει από τη ζήλια του-, ωστόσο, όταν πρόκειται για τα ελληνοτουρκικά, σχεδόν τίποτε δεν αποσιωπάται.

Όχι τόσο επειδή ο… πατριωτισμός πολλών μέσων ενημέρωσης ξεπερνάει την κακή συνήθεια του λιβανίσματος, αλλά επειδή είναι ακόμη μεγαλύτερος ο εθισμός τους στην καλλιέργεια ενός κλίματος φόβου απέναντι στην Τουρκία και άρνησης απέναντι σε κάθε ιδέα ουσιαστικού διαλόγου με τη γείτονα. Οπότε θα είναι πολύ δύσκολο για τον πρωθυπουργό να αποκρύψει ότι η επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ποσώς ανέστειλε την αναβάθμιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, παρά τις βαθυστόχαστες αναλύσεις που προσπαθεί να πλασάρει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το “ναι σε όλα” της στον ισχυρό σύμμαχο από την άλλη μεριά του Ατλαντικού…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ