Μια έκθεση για το έργο και τις μηχανές του Ντα Βίντσι

Με αφορμή τη συμπλήρωση 500 ετών από τον θάνατο του (1452 – 1519), η Λάβρυς παρουσιάζει σε συνεργασία με τη Grande Exhibitions, το Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 40 τρισδιάστατα διαδραστικά μοντέλα εφευρέσεων και μηχανών: ιπτάμενες μηχανές, μοντέλα που βασίζονται στην υδραυλική και τη μηχανική επιστήμη καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό. Τα εκθέματα  έχουν κατασκευαστεί υπό κλίμακα από μια παραδοσιακή ιταλική επιχείρηση η οποία εδώ και δύο αιώνες δημιουργεί  ρέπλικες με βάση τις  τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούσε ο Ντα Βίντσι.

Οι μηχανές  που παρουσιάζονται αποτελούν τα πρώτα δείγματα αυτοκινήτου, ποδηλάτου, ελικοπτέρου κ.ά. και έχουν ανακατασκευασθεί βασισμένα στα σημειωματάρια που κουβαλούσε μαζί του για να καταγράφει τα ευρήματά του. Έχουν αποδοθεί με απόλυτη ακρίβεια  χρησιμοποιώντας υλικά της εποχής του όπως ξύλο, μέταλλο, ύφασμα και σχοινιά.

Οι μηχανές-κατασκευές συμπληρώνονται από εγκαταστάσεις multimedia που περιλαμβάνουν 55 προσομοιώσεις. Η έκθεση συνοδεύεται από οπτικοακουστικούς οδηγούς που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και περιγράφουν τη λειτουργία των μηχανημάτων αυτών. Οι επισκέπτες μπορούν  να πειραματιστούν με τα μηχανήματα των οποίων η λειτουργικότητα  περιγράφεται με λεπτομέρεια.
Οι κατασκευές που παρουσιάζονται στην έκθεση καλύπτουν τους περισσότερους τομείς επιστημονικής δραστηριότητας του Ντα Βίντσι και όλες τις κατηγορίες εφευρέσεών του, γεγονός που επιτρέπει στον επισκέπτη να προσεγγίσει τους προβληματισμούς του, να γνωρίσει τις λύσεις που έδινε αλλά και να περιεργαστεί τη σημερινή υλοποίησή τους.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουν 23 ψηφιακά αντίγραφα των παγκοσμίου φήμης ζωγραφικών έργων του μεγάλου δημιουργού, ανάμεσά στα οποία  η «Μόνα Λίζα», «ο Μυστικός δείπνος» και «Η κυρία με την Ερμίνα». Τα ζωγραφικά έργα βοηθούν τους επισκέπτες να καταλάβουν πώς συνδέονται τα αριστουργήματα του καλλιτέχνη με την αγάπη του για την επιστήμη και τη φύση. Κάθε έργο συνοδεύεται από τη δική του ιστορία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε, την πιθανή προέλευσή του και τις στάσεις στην παγκόσμια περιοδεία του κατά τη διάρκεια των τελευταίων 550 χρόνων. Τα έργα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, έτσι ώστε ο επισκέπτης να διακρίνει πιο καθαρά την εξέλιξη στο ύφος του καλλιτέχνη με την πάροδο του χρόνου.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη συνδρομή του Μουσείου Leonardo daVinci στη Ρώμη, του Ινστιτούτου Lumiere Technology στο Παρίσι, αλλά και ειδικών από Ιταλία και Γαλλία, θα φιλοξενηθεί στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι.

Επί της ουσίας πρόκειται για τρεις εκθέσεις, οι οποίες ενώνονται σε μία δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να θαυμάσουν:

Τις μηχανικές εφευρέσεις του Λεονάρντο

75 μοντέλα των εφευρέσεών του, αναπαραγωγές σε φυσικό μέγεθος, διαδραστικές μηχανές, αντίγραφα των περίφημων κωδίκων του και συνολικά πάνω από 200 εκθέματα σχεδιασμένα σε συνεργασία με το Μουσείο Leonardo da Vinci της Ρώμης.

Da Vinci Alive – The Experience

Μία οπτικοακουστική, βιωματική εμπειρία που παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη και εφευρέτη.

Τα Μυστικά της Μόνα Λίζα

Τα μυστικά του πιο διάσημου έργου τέχνης στον κόσμο, αποκαλύπτονται για πρώτη φορά από τον Pascal Cotte και το Lumiere Technology Institute. Μία λεπτομερής επιστημονική ανάλυση και παρουσίαση του αινιγματικού πίνακα.

Προτού κλείσει τα τριάντα, ο Φλωρεντινός Ντα Βίντσι (το επώνυμο του σημαίνει απλά «από το ντα Βίντσι, το πατρικό χωριό του στην Τοσκάνη) καταπιανόταν με όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία. Ο μύθος του καλλιεργήθηκε στα τέλη του 19ου αι. όταν οι μελετητές του έργου του θεώρησαν πως ανακάλυψαν σε αυτόν «την πιο ολοκληρωμένη και υψηλή έκφραση του ανθρώπου της Αναγεννήσεως». Σε κάθε περίπτωση, στην εποχή του ήταν κυρίως γνωστός όχι ως ζωγράφος, αλλά ως αρχιτέκτονας. Ήταν δε, τόσο καλό γλύπτης, ώστε λέγεται ότι, ακριβώς γι αυτό ο Μιχαήλ Άγγελος τον μισούσε….

Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, Πειραιώς και Ερμού, Γκάζι

Από 30 Νοεμβρίου 2018 έως 30 Μαρτίου 2019