Μιχ. Σάλλας : “Δεν αρκεί να ψηφίζονται οι μεταρρυθμίσεις, πρέπει και να υλοποιούνται”

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Με κριτική διάθεση απέναντι στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας μιλάει στους  Financial Times  για την ανάγκη να  αναλάβει η κυβέρνηση την εφαρμογή όσων ψηφίζονται στη Βουλή.

«Το πραγματικό ζήτημα είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα, η κυβέρνηση να ενισχύσει τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα και να περιοριστεί ο ρόλος του κράτους στην οικονομία» τονίζει στη  συνέντευξη του. Δεδομένου ότι δεν μιλάει συχνά η παρέμβαση του απεικονίζει την συνολική αντίληψη του τραπεζικού κλάδου για τις εξελίξεις  και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο των επενδύσεων.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και οι υπόλοιποι τραπεζίτες  είναι ανήσυχοι καθώς η καθυστέρηση ενέχει κινδύνους οπισθοδρόμησης σε νέα κρίση.  Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά : “Η προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η ανάκτηση της σταθερότητας και η επιστροφή των επενδυτών. Αυτό με την σειρά του θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει και να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην επιστροφή στην ανάπτυξη”.

Η συνέντευξη πλαισιώνεται με αναφορές στην παραγωγική  δραστηριότητα του Έλληνα τραπεζίτη που έκανε την Πειραιώς κορυφαίο πιστωτικό ίδρυμα  το οποίο –όπως και οι λοιπές συστημικές τράπεζες – εκπληρώνει ότι του αναλογεί για την πορεία προς την ανάπτυξη. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να  υποστηρίξει  τις πολιτικές που η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές.

«Η κυβέρνηση κάνει βήματα προς τα μπρος, για παράδειγμα στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει ξεκάθαρο ποια είναι η πολιτική που εφαρμόζεται. Είναι ωραίο να λέει ο κάθε υπουργός την άποψη του, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ανάκτηση του χαμένου εδάφους».

Δεν διστάζει να αναφερθεί στα εμπόδια που παρεμβάλλονται στις ιδιωτικοποιήσεις, ακόμη και όταν αποφασίζονται από την κυβέρνηση. Ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος  για την αξιολόγηση του Μνημονίου και την ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους -με προοπτική να φτάσει στο 2%  το 2017.

Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημειώνει ότι  όταν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές οι τράπεζες «θα απελευθερωθούν για να προχωρήσουν στο ξεσκαρτάρισμα και στην χορήγηση κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία”. Θα είναι μια  κίνηση που θα οδηγήσει στην προσέλκυση επενδύσεων.«Υπάρχει μεγάλη συσσωρευμένη ζήτηση από επενδυτές και δεν είναι απλά hedge funds».

Για τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς  “έχουμε γίνει μια χώρα όπου μόλις το ένα τρίτο του πληθυσμού εργάζεται σε παραγωγικές δραστηριότητες. Πρέπει να στηρίξουν όλους τους υπόλοιπους, τους υπαλλήλους του δημοσίου, τους συνταξιούχους και τους ανέργους”. Γι’ αυτό είναι η στιγμή της υλοποίησης και της δράσης:  “Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια μάχη για να αυξήσουμε τον πλούτο της χώρας”.