Μοσκοβισί – Τσίπρας: Μια συνάντηση σε «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα…

 Του Βασίλη Φιλιππάτου

Ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί φημίζεται για την κομψότητα και τους εκλεπτυσμένους τρόπους του. Γι’ αυτό προκάλεσε, αν μη τι άλλο, απορία η «ωμότητα» των δηλώσεών του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφού εμμέσως πλην σαφώς έκανε λόγο για νέα μέτρα από το 2018!

https://i0.wp.com/www.presspublica.gr/wp-content/uploads/2016/07/2562230.jpg?fit=3795%2C2618
Είναι γνωστό ότι η Γαλλία θέλει να «εξαργυρώσει» περαιτέρω την στήριξή της στον Τσίπρα το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2015. Τότε που ο Βαρουφάκης είχε ως χόμπι τις… ηχογραφήσεις.

Εξηγώντας ο ίδιος το σκοπό της επίσκεψης- αστραπή που έκανε στην Αθήνα (ανήμερα της έκδοσης του νέου ομολόγου), είπε πως ήρθε πριν τις καλοκαιρινές διακοπές του για να στείλει το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως «είναι λάθος αν χαλαρώσετε μετά την έκδοση του ομολόγου… Πρέπει να εφαρμόσετε τους νόμους που ψηφίσατε, να σέβεστε τις υποχρεώσεις σας για να σεβαστούν και οι πιστωτές τις δεσμεύσεις τους για το χρέος».

Οι «κακές γλώσσες» όμως λένε και επιμένουν γι’ αυτό,  ότι πίσω από την απαίτησή του προς την ελληνική κυβέρνηση για «σεβασμό» κρύβεται ο «πλασιέ Πιέρ», ο οποίος είναι ενοχλημένος  με τον Τσίπρα και την πολιτική του στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς αφήνουν απ΄έξω μεγάλη γαλλική εταιρεία στον τομέα του ηλεκτρισμού. Ως γνωστόν ο γαλλικός  ενεργειακός κολοσσός  EdF έχει εκδηλώσει από πέρυσι έντονο ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ!

Γι’ αυτό με αυστηρό ύφος ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «η Αθήνα πρέπει να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί και  να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση(!) που μόλις συμφωνήσαμε».

Ωστόσο, είναι γνωστό πλέον ότι το ΔΝΤ βλέπει απόκλιση 1,3% του ΑΕΠ ή 2,34 δισ. ευρώ για το 2018 και όπως έχει δείξει και το πρόσφατο παρελθόν, δεν αρκούν οι αφορισμοί κατά του Ταμείου για να αποφευχθούν τα μέτρα που ζητάει. Αυτά τα νέα μέτρα χρησιμοποίησε ως μοχλό πίεσης ο κ. Μοσκοβισί, γι αυτό και ξεκαθάρισε: «Το ΔΝΤ είναι ένας σημαντικός εταίρος, θέλω το ΔΝΤ να παραμείνει ως το τέλος, δεν πρέπει να αυτοσχεδιάζουμε ή να αλλάζουμε τα δεδομένα», βάζοντας έτσι «πάγο» στα σενάρια που ήθελαν την Αθήνα να σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ (και με κεφάλαια του ESM ενδεχομένως) για να βγει το Ταμείο από το πρόγραμμα, πριν βάλει τα 1,6 δισ. ευρώ, ώστε να μην εφαρμοστούν και τα μέτρα που έχει ζητήσει το ΔΝΤ για το 2019 (κατάργηση προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις) και για το 2020 (μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ).

Ο Γάλλος Επίτροπος, «φίλος» της Ελλάδας και του Αλέξη Τσίπρα, έκανε ένα ταξίδι – αστραπή στην Αθήνα για να υπενθυμίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό τόσο τις… υποχρεώσεις της χώρας, όσο και το «ενδιαφέρον» μεγάλης γαλλικής εταιρείας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για τις… αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση!

Έτσι, ο «φίλος» της Ελλάδας και του Αλέξη, Πιερ, απείλησε εμμέσως ότι «η μείωση του αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα που ζητά το ΔΝΤ (από το 2019 αντί το 2020) δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί, ακόμα τουλάχιστον. Θα εξαρτηθεί και από τις προβλέψεις που θα γίνουν την άνοιξη του 2018, σε συνεργασία με ΕΚΤ και την Κομισιόν».

Το «ακόμα τουλάχιστον» ο κ. Μοσκοβισί το είπε επίτηδες αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, καθώς απέφυγε ή… ξέχασε να αναφερθεί στις προβλέψεις που η ίδια η Κομισιόν έχει κάνει και σύμφωνα με τις οποίες το μέτρο είναι αχρείαστο και δεν θα εφαρμοστεί!

Βέβαια, ο κ. Επίτροπος μίλησε και για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με το νέο ομόλογο: «Είναι ένα πρώτο βήμα» είπε, αλλά συμπλήρωσε πως η τελευταία αξιολόγηση θα κρίνει τα πάντα. Όμως δεν συγκρατήθηκε και τελικά  «καρφώθηκε»: «Ήρθα για να προετοιμάσουμε όσα χρειάζονται», είπε αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση και τόνισε: «Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε χρηματοδότηση της αγοράς, στην ιδιωτικοποίηση διαφόρων επιχειρήσεων όπως του ηλεκτρισμού και σε ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής προστασίας».

Είναι γνωστό ότι η Γαλλία θέλει να «εξαργυρώσει» περαιτέρω την στήριξή της στον Τσίπρα το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2015. Τότε που ο Βαρουφάκης είχε ως χόμπι τις… ηχογραφήσεις.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη λήξη της θητείας του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου κι αν φυσικά πάρει την «ευλογία» του Σόιμπλε, γι’ αυτό και θέλει να κλείσει κάθε… εκκρεμότητα και «αποστολή» που έχει αναλάβει. Και είναι σίγουρο ότι σε όποια «deals» κι αν ανακατεύεται έχει το «πράσινο φως» του Εμμανουέλ Μακρόν…