Μ. Σταθόπουλος: “Είμαι βέβαιος ότι Σημίτης και Παπανδρέου είναι υπέρ της Συμφωνίας”

Υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται ο επίτιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος, θεωρώντας ότι κλείνει μια εκκρεμότητα που επέφερε στη χώρα σοβαρή εθνική ζημία. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, που μίλησε στον ραδιοσταθμό «news 24 7 – 88,6 fm» και στους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Έλλη Τρανταφύλλου, χαρακτηρίζει συμφέρουσα για τον τόπο τη γραμμή που ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, ασκεί κριτική στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ για τη στάση που επέλεξαν, ενώ θεωρεί ότι ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου τάσσονται υπέρ της συμφωνίας.

Εφόσον καθιερωθεί η απλή αναλογική, που είναι το δίκαιο, θα έχουμε μόνο κυβερνήσεις συνεργασίας. Κυβερνήσεις μειοψηφίας είναι και οι κυβερνήσεις του 40%».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μιχάλη Σταθόπουλου:

Γιατί συμμετέχετε στην εκδήλωση για τη συμφωνία, που πραγματοποιείται την ερχόμενη Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής:

«Δέχθηκα ευχαρίστως διότι στηρίζω τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό που σας λέω είναι λίγο. Δεν τη στηρίζω απλώς. Θεωρώ ότι εφόσον κυρωθεί και από τις δύο βουλές θα είναι ένα ιστορικό γεγονός. Ήταν ένα θέμα που μας ταλάνιζε εδώ και δεκαετίες. Διατρέχαμε τον κίνδυνο να υποστούμε μία μεγάλη εθνική ζημία. Θυμίζω ότι 140 κράτη της Υφηλίου είχαν αναγνωρίσει το γειτονικό μας κράτος ως Μακεδονία σκέτο. Αν δεν κάναμε τίποτα, θα κατοχυρωνόταν το όνομα Μακεδονία για τους βόρειους γείτονές μας.

Πολύς κόσμος διεθνώς που δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε τις προϋποθέσεις να δει ποια είναι η ιστορική αλήθεια θα συνέδεε ακόμα και με το Μέγα Αλέξανδρο το γειτονικό κράτος και θα νόμιζε ότι οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι οι Σκοπιανοί. Αυτό θα συνιστούσε τεράστια εθνική απώλεια. Θεωρώ ότι χρειαζόταν αυτή η συμφωνία».

Ποια είναι η θέση σας για τις ενστάσεις που διατυπώνει η αντιπολίτευση, εν σχέσει με το θέμα της εθνότητας;

«Δεν πρόκειται για εθνότητα, υπάρχει μία παρεξήγηση. Το κείμενο της συμφωνίας μιλάει για ιθαγένεια. Στις διεθνείς σχέσεις αυτό που υπάρχει είναι η ιθαγένεια. Αυτό μετράει και αυτό γράφεται. Για την ιθαγένεια λοιπόν προβλέπεται ότι θα είναι Μακεδονική-Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Διευκρινίζεται. Θα προτιμούσα και εγώ να γράφει βορειομακεδονική γιατί οι απλές λέξεις περνάνε πιο εύκολα στον προφορικό λόγο. Είναι ένα μικρό μειονέκτημα αλλά το βασικό κέρδος για το κύρος της χώρας μας από τη συμφωνία αυτή είναι η λογική που έχει και που πρέπει να διέπει τις διεθνείς σχέσεις.

«Γιατί δεν τους παίρνετε ένα τηλέφωνο να δώσουν μία συνέντευξη; Εγώ είμαι βέβαιος ότι ο Κώστας Σημίτης είναι υπέρ της συμφωνίας. Το ίδιο πιστεύω και για τον Γιώργο Παπανδρέου. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών ήταν σύμφωνη εδώ και πολλά χρόνια με τη σύνθετη ονομασία.

Σημαίνει ότι πάντα πρέπει να υπάρχει η ετοιμότητα για έναν συμβιβασμό, δεν μπορούμε να βλέπουμε τα προβλήματα συνεχώς από τη δική μας τη σκοπιά. Ο συμβιβασμός δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθεί. Αμβλύνεται όμως πολύ από το γεγονός ότι το κράτος θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία. Το Ποτάμι προς τιμή του δεν έβαλε τέτοια θέματα, αυτό θέλω να το τονίσω. Το κόμματα που ακολουθούν τη συμφέρουσα για τον τρόπο γραμμή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι.

Αυτό που λέγεται ότι μας επιβάλλουν λύση είναι αστειότητα. Μα το επιβάλλει το δικό μας εθνικό συμφέρον. Να πούμε όχι για να πάμε κόντρα; Το κέρδος όμως για τη χώρα μειώνεται όταν βλέπουμε μεγάλα κόμματα, κόμματα εξουσίας, όπως η Νέα Δημοκρατία ή και το σήμερα ονομαζόμενο ΚΙΝΑΛ να κρατούν αυτή τη στάση. Μειώνεται η εμπιστοσύνη απέναντί μας και αυτό έχει αντίκτυπο και στην οικονομία».

Είναι λίγο ότι τροποποιούν το Σύνταγμά τους και στη θέση του ονόματος Μακεδονία γράφουν τώρα Βόρεια Μακεδονία;

Αναγράφεται επίσης ότι η αρχαία Μακεδονία είναι πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Απορώ λοιπόν γιατί δίνεται τόση μεγάλη διάσταση στα λίγα μειονεκτήματα. Δυστυχώς επικρατεί πάλι το κομματικό συμφέρον, έναντι του εθνικού».

Τι θα συμβεί αν δεν κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών; 

«Η χώρα θα αντιμετώπιζε, σ’ αυτήν την περίπτωση, μεγάλα προβλήματα με το διεθνή παράγοντα. Με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, με όλο τον κόσμο. Αυτό που λέγεται ότι μας επιβάλλουν λύση είναι αστειότητα. Μα το επιβάλλει το δικό μας εθνικό συμφέρον. Να πούμε όχι για να πάμε κόντρα; Το κέρδος όμως για τη χώρα μειώνεται όταν βλέπουμε μεγάλα κόμματα, κόμματα εξουσίας, όπως η Νέα Δημοκρατία ή και το σήμερα ονομαζόμενο ΚΙΝΑΛ να κρατούν αυτή τη στάση. Μειώνεται η εμπιστοσύνη απέναντί μας και αυτό έχει αντίκτυπο και στην οικονομία».

Ποια είναι η γνώμη σας για τη στάση που τηρούν ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου έναντι της συμφωνίας; 

«Γιατί δεν τους παίρνετε ένα τηλέφωνο να δώσουν μία συνέντευξη; Εγώ είμαι βέβαιος ότι ο Κώστας Σημίτης είναι υπέρ της συμφωνίας. Το ίδιο πιστεύω και για τον Γιώργο Παπανδρέου. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών ήταν σύμφωνη εδώ και πολλά χρόνια με τη σύνθετη ονομασία. Οι γείτονες προσχωρούν και αυτοί στη σύνθετη ονομασία. Αυτό δεν έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει μέσα του ότι είναι σωστή αυτή η λύση. Είναι όμως η ωμή ομολογία όμως ότι το συμφέρον του κόμματος μπαίνει πιο πάνω από το εθνικό».

Εκφράζεται η άποψη ότι η κυβέρνηση, μέσω της συμφωνίας, επεδίωξε να αποδιοργανώσεις τα υπόλοιπα κόμματα…

«Δεν το καταλαβαίνω αυτό το επιχείρημα. Έστω ότι η κυβέρνηση εξασφάλιζε περισσότερη συνεργασία και κατέληγαν όλοι μαζί σ’ αυτή τη στάση. Τι θα έλεγαν τότε; Αν η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας είναι σωστό να λέμε ότι δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία; Δεν θα υπήρχε κίνδυνος διάσπασης για τη Νέα Δημοκρατία».

Η συμφωνία μπορεί να παίξει ρόλο στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού;

«Θα το ευχόμουν. Ας απαλλαγεί η Νέα Δημοκρατία από τα βαρίδια του ακροδεξιού τμήματός της, θα είναι καλύτερο το πολιτικό σκηνικό. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι οι καλύτερες, ακόμα και κυβερνήσεις μεγάλου συνασπισμού στην περίοδο της κρίσης. Πάντοτε η αντιπολίτευση ζητά εκλογές άμεσα. Και στο μέλλον μπορεί να γίνει. Εφόσον καθιερωθεί η απλή αναλογική, που είναι το δίκαιο, θα έχουμε μόνο κυβερνήσεις συνεργασίας. Κυβερνήσεις μειοψηφίας είναι και οι κυβερνήσεις του 40%».