Νέα προοπτική στις ευρωατλαντικές σχέσεις

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η νέα εποχή της προεδρίας Μπάϊντεν στην Αμερική, μόλις έχει ξεκινήσει και ήδη δείχνει τα πρώτα δείγματα γραφής, καθώς με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει σε όλες τις ισχυρές και περιφερειακές δυνάμεις, πως η Αμερική επιστρέφει δυναμικά στο διεθνές στερέωμα με ηγετικές πρωτοβουλίες σε όλες τις περιοχές που έχουν οι ΗΠΑ στρατηγικά συμφέροντα, όπως η ΝΑ Μεσόγειος, γεγονός που βοηθά ιδιαίτερα και την χώρα μας, για την εξασφάλιση της ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή λόγω των συνεχών απειλών της Τουρκίας.

Εκτός αυτού, τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν, καθώς ήδη η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί μια πιο στενή σχέση με τις ΗΠΑ και την καλεί μάλιστα σε άμεση συνεργασία στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της ψηφιακής μετάβασης, της καταπολέμησης της πανδημίας, του διεθνούς εμπορίου και πάνω από όλα στην εξασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.

Είναι γεγονός, πως λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης οι προκλήσεις είναι πολλές και ασύμμετρες σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, ενδέχεται να ανεβάσουν τους τόνους στην προοπτική μιας νέας τάξης πραγμάτων και να εναντιωθούν σφόδρα σε μια στρατηγική συμμαχία ΕΕ και ΗΠΑ, που αν τελικά ευοδωθεί θα δημιουργήσει μια οικονομική και πολιτική υπερδύναμη.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ κινείται με κινήσεις λεπτής ισορροπίας, καθώς θέλει ταυτόχρονα να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Κίνα, στα πλαίσια διευκόλυνσης, επενδύσεων και εξαγωγών, αλλά και εισόδου νέων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, μέσα από μία νέα αμοιβαία συμφωνία που περιλαμβάνει και το ύψος των δασμών.

Είναι βέβαιο, πως ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, πρόκειται να διατηρηθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και θα επηρεάσει και τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στο οικονομικό πεδίο, καθώς και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε τεχνολογίες αιχμής.

Είναι δεδομένο, πως η νέα ανάπτυξη των δικτύων 5G, θα προκαλέσει ένα νέο γύρο ανταγωνισμού παγκόσμια, για την τεχνολογική υπεροχή αλλά και την συμβατότητα με τα υφιστάμενα εθνικά δίκτυα, κάτι που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων και ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικές συνέργειες ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ και χώρες της Ένωσης ευρύτερα.

Στα παραπάνω δεν πρέπει να ξεχνούμε και τον ρόλο του ΝΑΤΟ που έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που θα δώσει νέα κίνητρα στις ΗΠΑ, να κινητοποιήσει τους μεγάλους παίκτες της ΕΕ, τόσο για την αύξηση στους αμυντικούς εξοπλισμούς ως ποσοστό του ΑΕΠ, όσο και σε θέματα συνεργασίας και αποτρεπτικής ισχύος, απέναντι στην Κίνα, την Ρωσία ή την Βόρεια Κορέα.

Σε κάθε περίπτωση οι ευρωατλαντικές σχέσεις έχουν την δική τους δυναμική με τις αντίστοιχες διακυμάνσεις, που περνούν μέσα από περιφερειακές και διμερείς ισορροπίες, με στόχο την παγκόσμια ειρήνη και συνεργασία.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.