Νίκη Ανδρουλάκη, ήττα Λοβέρδου και δημοσκοπήσεων: Το ΠΑΣΟΚ δεν (μπορεί να) είναι δεξιό…

Toυ Γιώργου Καρελιά

Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής.

Το πρώτο: Ο Νίκος Ανδρουλάκης κερδίζει με μεγάλη διαφορά την πρωτιά. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι έδειξαν ότι θέλουν στην ηγεσία ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο και όχι δύο παλαιά και φθαρμένα, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος.ADVERTISING

Το δεύτερο: Οι δημοσκοπήσεις σχεδόν όλων των εταιρειών, που έδιναν νικητή στον πρώτο γύρο τον κ. Λοβέρδο, διαψεύστηκαν παταγωδώς. Αν δεν υπέκρυπταν κάποια σκοπιμότητα, είναι φανερό ότι η μεθοδολογία που ακολούθησαν υπέστη μεγάλο πλήγμα.

Το τρίτο: Η ήττα του κ. Λοβέρδου, του μόνου υποψήφιου με δεξιόστροφο προσανατολισμό, δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων ψήφισαν στον πρώτο γύρο δεν ξέχασε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν κόμμα της Κεντροαριστεράς. Και, σε κάθε περίπτωση, δεν ήθελαν αρχηγό κάποιον που θα μπορούσε να το οδηγήσει ξανά σε συνεργασία με τη ΝΔ, μετά από εκείνη της περιόδου 2102-2015, η οποία το καταβαράθρωσε εκλογικά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατεγράφη μεν δεύτερος, αλλά η μεγάλη απόστασή του από τον πρώτο το Νίκο Ανδρουλάκη διέψευσε τον «ενθουσιασμό» που είχε φανεί μόλις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Η εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή καταδεικνύει ότι ένα κομμάτι ψηφοφόρων(άγνωστο πόσο), που δεν είχε ψηφίσει ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του 2019, προσήλθε στις χτεσινές εκλογές θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τσίπρα.

ΑΠΟ ΤΟ ΝEWS 247