Νίκος Αλιβιζάτος: Ποιος του έδωσε πολιτικές εξουσίες για τον “νέο φορέα»

Από την πρώτη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε ότι υπεύθυνος της -τεχνικής -επιτροπής που θα φροντίσει τα διαδικαστικά της εκλογής για τον ‘νέο φορέα» θα είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος κάποιοι ένιωσαν να του ζώνουν τα φίδια.

Ο καθηγητής είναι σημαντικός πανεπιστημιακός και αξιόλογος άνθρωπος. Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι ο επικεφαλής της επιτροπής. Γιατί απλούστατα δεν είναι ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν έχει πάρει θέση εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου και υπέρ του Κ. Σημίτη.

Η ίδια επιτροπή έχει στις τάξεις της τον καθηγητή Γιώργο Σωτηρέλη, που θα μπορούσε να κάνει την ίδια δουλειά, με την ίδια επιστημονική επάρκεια. Αλλά  η Φώφη προτίμησε τον Αλιβιζάτο. Και άργησε να καταλάβει τι έκανε.

Η επιτροπή προσπαθεί να αβαντάρει συγκεκριμένο υποψήφιο, που έχει σημιτική προστασία από παλιά. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις διαφόρων τάσσεται υπέρ της ψηφοφορίας από απόσταση. Και όταν οι άλλοι ξύπνησαν άρχισαν οι ιστορίες για παραίτηση του  Αλιβιζάτου.

Για μια τέτοια ψηφοφορία, αρκεί ένα ‘κλικ’ ή χρειάζεται συνειδητή συμμετοχή και αποδοχή του πολιτικού και ιδεολογικού πλαισίου  του κόμματος για το  οποίο θα ψηφίσει κάποιος – άσχετα αν δεν υπάρχει; Είναι δουλειά του Αλιβιζάτου αυτή η απόφαση; Τον όρισε κανείς κριτή σε πολιτικά ζητήματα; Τον εξουσιοδότησε να παίρνει πολιτικές αποφάσεις;

Όχι βέβαια.Τα διαδικαστικά ανέλαβε. Είναι αμιγώς πολιτικό θέμα ο τρόπος ψηφοφορίας, γιατί αφορά το πώς συγκροτείται ένα εκλογικό σώμα και το πώς αντιλαμβάνεται ο νέος φορέας την έννοια του ψηφοφόρου.

Ο Θεοδωράκης λέει  ‘ας αφήσουμε την υπόθεση στα χέρια της Επιτροπής, υπό τον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου, που είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβει τις αποφάσεις σταθμίζοντας με προσοχή όλα τα τεχνικά δεδομένα” . Και ξέρει τι λέει. Η Φώφη Γεννηματά ξέρει που έμπλεξε;