Νίκος Ανδρουλάκης: Χαλκομανία

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Μόνο ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ βγάζει κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα,- ακόμη και αν πάρουν τη δεύτερη και τρίτη θέση.

Ερωτηθείς σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε με ερώτημα: «Τι εννοεί ο κ. Ανδρουλάκης όταν μιλάει για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, με ποιο πρόγραμμα και ποιες δυνάμεις;».

Σπανίως, πολιτικός αρχηγός γίνεται χαλκομανία με μια μόνο απάντηση αντίπαλου του.

Ποτάμια ισχυρισμών που διακινεί ο Νίκος Ανδρουλάκης -με την υποστήριξη συγκεκριμένου μιντιακού συγκροτήματος- καλούν το εκλογικό σώμα να δώσει εντολή για σχηματισμό … «σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης».

Ωραία ιδέα. Αλλά σε ποιον να τη δώσει;

Με τους δεδομένους -και τους πιθανολογούμενους -εκλογικούς συσχετισμούς, η προσδοκία να την πάρει ο ίδιος περιέρχεται στην αρμοδιότητα των επιθεωρήσεων του θέρους.

Στις επόμενες εκλογές το ζητούμενο θα είναι απλό: θα συνεχίσει να κυβερνάει ο Μητσοτάκης ή αν θα επιστρέψει ο Τσίπρας;

Ενδεχόμενο να πάρει τη θέση τους ο επικεφαλής του κόμματος που στις προηγούμενες εκλογές είχε μόλις 8% -με επικεφαλής την κληρονόμο ισχυρού ονόματος μάλιστα- δεν προβλέπεται.

Πόσω μάλλον να ορίσει ο αρχηγός του ποιος θα είναι Πρωθυπουργός. Είχε, μάλιστα, τη χαρά να προκαλέσει την πρώτη σύμπτωση απόψεων Τσίπρα-Μητσοτάκη.

Αμφότεροι συμπέραναν: τον πρωθυπουργό θα αναδείξει ο λαός, όχι ο Ανδρουλάκης. Σιγά το δύσκολο.

Ωστόσο, το νέο αφεντικό της Χαριλάου Τρικούπη, παρακάμπτει τις δυσχέρειες επιβεβαίωσης των ισχυρισμών του, με ένα άλμα λογικής: ζητάει ψήφο για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

Πιο έμπειρος -και μεταξύ μας: πιο ευφυής- ο Τσίπρας τον κρέμασε στον τσιγκέλι. Ποια ακριβώς θα είναι αυτή η κυβέρνηση; Ήτοι: ποιοι θα τη συγκροτούν;

Δεν υπάρχουν πολλές εκδοχές και όλες έχουν σενάρια ορατά μέχρι το τέλος τους.

Μια είναι να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα και να μεταφυτεύσει στην Ελλάδα την «ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».

Ενδιαφέρουσα προοπτική, αλλά δείχνει σαν τους φοίνικες του Μπακογιάννη στην Πανεπιστημίου: δεν ευδοκιμεί.

Η δεύτερη είναι να συμπράξει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη με τη ΝΔ του Μητσοτάκη- με όποια σειρά κατάταξης μεταξύ τους.

Δεν αποκλείεται -δεν το αποκλείει ο Ανδρουλάκης δηλαδή- αλλά δεν θα πρόκειται για «σοσιαλδημοκρατική» κυβέρνηση.

Τι μένει; Αυτό με το οποίο ο Τσίπρας περιμένει στη στροφή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: η κυβέρνηση στην οποία αναφέρεται, μόνο μαζί του μπορεί να υπάρξει.

Ότι μόνο ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ βγάζει κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, -ακόμη και αν πάρουν τη δεύτερη και τρίτη θέση- δεν συζητείται.

Από νοήμονες τουλάχιστον. Άρα, όσο το νωρίτερα το δεχθούν στο ΠΑΣΟΚ, τόσο το καλύτερο για τους ίδιους.

Ποια σειρά θα έχουν την κατάταξη-ή, όπως θα έλεγε ο Λένιν: ποιος θα κάνει το άλογο και ποιος τον καβαλάρη, σε αυτόν συνασπισμό- επίσης δεν θα το αποφασίσει ο Ανδρουλάκης- ούτε ο Τσίπρας ασφαλώς.

Μέχρι να το δεχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μένει στον τοίχο σαν χαλκομανία.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR