Νίκος Δένδιας: Περιττός

Του Γ. Λακόπουλου

Καθώς ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να εμφανιστεί …προσωπικά (!) ως προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών στην περιοχή, για να ανακόψει την πορεία της κυριαρχίας του προς τη δύση της, ο υπουργός Εξωτερικών περισσεύει.

Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία- ίσως μοναδική στην Ιστορία: σε πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και τη διεθνή κατάσταση, ο Πρωθυπουργός παρακάμπτει τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας δεν κλήθηκε στη σύσκεψη που έστειλε “αμυντικό υλικό” στην Ουκρανία.

Με προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού, παρόντος μόνο του, άβουλου, υπουργού Άμυνας.

Ο οποίος παλαιότερα ανέχθηκε ότι δεν κλήθηκε σε σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους…αρχηγούς των τριών όπλων και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Εξωτερικών και μαζί του η ελληνική διπλωματία παρακάμπτεται.

Τη θέση τους παίρνει η προσωπική διπλωματία του Πρωθυπουργού, που διευθετεί τις διεθνείς υποθέσεις της χώρας κατά βούληση .

Με κριτήριο ΙΧ υπολογισμούς και υπολανθάνουσα βίωση μεγαλείου … Ελευθερίου.

Τα αποτελέσματα είναι συνήθως απογοητευτικά για τη χώρα.

Όταν ανέλαβε ο Δένδιας, βρήκε μπροστά του την “οικογενειακή” διπλωμάτισσα που διαμόρφωσε τη διοικητική πυραμίδα του υπουργείου κατά τη κρίση της.

Υπήρξε δημόσιο περιστατικό στο οποίο ο Πρωθυπουργός τη σύστησε σε ξένο πριν τον υπουργό.

Τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής έχουν αναλάβει οι περίφημες “τρεις κυρίες”- παρά Πρωθυπουργώ- ένα σύστημα που ο Δένδιας αποδοκίμασε … στη Βουλή!

Ο ίδιος όταν δεν παραγκωνίζεται εκτελεί εκ των υστέρων τη “συμμετοχή” του:

-Στις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, στις σχέσεις με τη Λιβύη, το χειρισμό του Τουρκο-λυβικού συμφώνου, και την ευρωπαϊκή παρουσία της χώρας.

Ακόμη και στις διατυπώσεις η ρητορική Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών διαφέρουν.

Όταν ο Δένδιας πήρε κεφάλι – στο επεισόδιο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη- από το μέγαρο Μαξίμου διοχέτευσαν στα ΜΜΕ ότι …εκτελούσε εντολές του Πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ αποκαλύφθηκε ότι ο Μητσοτάκης έκανε τη δική του πολιτική απέναντι στον Ερντογάν- μέσω συμβούλων τους.

Στην Ουκρανική κρίση ο Δένδιας στάλθηκε να συναντήσει τον Λαβρόφ και όταν η επίσκεψη αποδείχθηκε φιάσκο το σύστημα Μητσοτάκη του φόρτωσε την ευθύνη.

Ήταν το πρόσχημα της υποβάθμισής του, για να να αναλάβει πάλι ο Πρωθυπουργός με μπαράζ εμφανίσεων και προσωπικών αποφάσεων.
Με διαρροές χτυπημάτων κάτω από τη μέση-, στο οικείο το μιντιακό σύστημα- στον Δένδια καταλογίζονται απώλεια προσανατολισμού, γραφειοκρατικές υστερήσεις ακόμη και αποφυγή ανάληψης ευθυνών.

Εναλλάξ με μικροπρέπειες του τύπου ότι συμβουλεύεται τον, Καραμανλικό, καθηγητή Γιάννη Βαληνάκη- έναν από τους καλυτέρους της συντηρητικής παράταξης στις διεθνείς σχέσεις- και μιλάει με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Δένδιας είναι επίσης Καραμανλικός, δελφίνος και…περιττός.

Καθώς ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να εμφανιστεί …προσωπικά (!) ως προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών στην περιοχή, για να ανακόψει την πορεία της κυριαρχίας του προς τη δύση της, ο υπουργός Εξωτερικών περισσεύει.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR