Τζόνσον: Από «κλόουν», στρατηλάτης

Γράφει ο Κώστας Αργυρός
Τα πρωτοσέλιδα που τον παρουσίαζαν ως «κλόουν» και έβαζαν στοιχήματα για το αν το πολιτικό του μέλλον μετριέται σε ημέρες ή εβδομάδες, έχουν πλέον εξαφανιστεί από το βρετανικό Τύπο.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «έχει πάρει το όπλο του» και ετοιμάζεται να ταξιδέψει σε Πολωνία και Εσθονία για να εμψυχώσει τους Βρετανούς στρατιώτες, που φυλάνε τις ΝΑΤΟΪκες «Θερμοπύλες».

Ισως να μην υπάρχει άλλος πολιτικός, που να έχει βγει τόσο πολύ κερδισμένος από τον πόλεμο όσο αυτός. Γνωστός για τον κυνισμό του και την αμετροέπειά του διέβλεψε από την πρώτη στιγμή τη χρυσή του ευκαιρία να αλλάξει την ατζέντα μέσω της κρίσης, ακολουθώντας μια πολεμική ρητορική πριν ακόμα αρχίσει ο πόλεμος.

Οχι μόνο κατάφερε να διασώσει (πόσο προσωρινά θα δείξει) την πολιτική του στραδιοδρομία, αλλά επιχειρεί πλέον συστηματικά να εμφανιστεί ως ο στρατηλάτης και ο τιμωρός, ο επίσημος αντιπρόσωπος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Το Brexit δεν έχει καμιά σημασία. Η Βρετανία συνεχίζει να ηγείται, τουλάχιστον στα πεδία των μαχών. Οι πολεμικές εκκλήσεις του Τζόνσον είναι καθημερινές, οι φωτογραφικές του επιδόσεις ολοένα και πιο εμπνευσμένες, οι κινήσεις του μελετημένες και χωρίς καμιά αναστολή.

Η φαιδρότητα και υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο στη χώρα που πρωτοστάτησε στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος των Ρώσων ολιγαρχών. O ίδιος ο Τζόνσον δεν έκρυψε ποτέ την πολύ στενή του φιλία με τον Γιεβγκένι Λεμπέντεφ, γιο του Αλεξάντερ πρώην πράκτορα της ΚGB και διάσημου ολογάρχη. Ο Γιεβγκένι, εκτός όλων των άλλων είναι και ιδιοκτήτης Μέσων Ενημέρωσης. Αυτόν προφανώς δεν τον αφορούν οι κυρώσεις. Οπως προφανώς οι κυρώσεις δεν θα «πιάσουν» τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους, που έχουν προσφέρει κατά καιρούς γενναίες δωρεές εκατομμυρίων λίρών στο κυβερνών συντηρητικό κόμμα των Τόρις.

Οσο για την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας, που πριν τον πόλεμο φερόταν ως μια πιθανή διάδοχος του Μπόρις, αυτή έχει επίσης ένα ιστορικό φιλίας με κυρίες της υψηλής ρωσικής κοινωνίας, που εδώ και δεκαετίες ζουν το όνειρό τους στο Λονδίνο. Κάποιες φωτογραφίες, που δημοσιεύτηκαν αυτές τις μέρες από το παρελθόν της το υπενθύμισαν.

Αλλά αυτό δεν εμποδίζει την «διπλωμάτη», που αγνοούσε ότι το Ροστόφ είναι στη Ρωσία να υπερθεματίζει σε πολεμικά διαγγέλματα του πολιτικού προϊσταμένου της, ελπίζοντας κάποια στιγμή να τον ξεπεράσει…

Ο τυχοδιωκτισμός πάντα ανθούσε στο μεγάλο νησί και έχει βγάλει «ασπροπρόσωπους» κι άλλους πρωθυπουργούς. Θυμηθείτε και τον Τόνι – «φοβάμαι τα πυρηνικά του Σαντάμ» – Μπλερ. Για να μην ξεχνιόμαστε.

AΠΟ ΤΟ POLITICUS.GR