Νίκος Δένδιας: Φάντασμα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Με τις υπερπτήσεις, η Τουρκία συνεχίζει μια πολιτική που ουδέποτε δήλωσε ότι θα αλλάξει. Ο Μητσοτάκης χάνει τον έλεγχο και προσπαθεί να καλυφθεί παραπονούμενος στο ΝΑΤΟ. Αλλά ο Δένδιας -όπως και ο υπουργός Άμυνας- είναι… εξαφανισμένος. Δεν τον αφορά; Είναι «κομμένος»; Δεν θέλει να μιλήσει;

Στα ξεκούδουνα τον περασμένο Μάρτιο πληροφορηθήκαμε ότι ο Ταγιπ Ερντογάν κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ιδιωτικό δείπνο στην Κωνσταντινούπολη,

Μυστήρια πράγματα. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ήταν στα καλύτερά τους. Η Τουρκία απειλεί, προκαλεί, παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αξιώνει αναθεώρηση όσων προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης.

Ένας σώφρων Έλληνας πρωθυπουργός θα απέφευγε αυτό το τετ α τετ.

Ο Μητσοτάκης έσπευσε. Και μετά το δείπνο ανήγγειλε «νέα εποχή» στα ελληνοτουρκικά: «νέα αρχή», «ήρεμα νερά», «θεμέλια για βελτίωση σχέσεων».

Περιέργως από την εικόνα έλειπε ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας δεν έδειχνε καν να έχει ενημερωθεί. Ούτε η ελληνική διπλωματία, της οποίας προΐσταται, είχε ερωτηθεί.

Επρόκειτο για άσκηση προσωπικής πολιτικής από τον Πρωθυπουργό.

Λίγο αργότερα βέβαια προέκυψε ότι ήταν απλώς γκάφα του.

Ο Ερντογάν τον κάλεσε για να «ξεπλυθεί». Να μην έχει την Ελλάδα απέναντι, αναλαμβάνοντας ρόλο διαμεσολαβητή στον ουκρανικό πόλεμο- που είχε ήδη αρχίσει.

Θα ήταν αδιανόητο, αν τον συνόδευε η ελληνική καταγγελία ότι παραβιάζει ο ίδιος το διεθνές Δίκαιο και η χώρα του έκανε στην Κύπρο ότι κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μιλούσε για αλλαγή -στις ελληνοτουρκικές σχέσεις- που δεν υπήρχε.

Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο ποτέ δεν σταμάτησαν. Το κύμα των υπερπτήσεων τις τελευταίες ημέρες, αποδεικνύει το φιάσκο της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας να δώσει συγχωροχάρτι στον Ερντογάν.

Μεγαλύτερο και από το φιάσκο με το Τουρκο-λυβικό σύμφωνο, που εξελίχθηκε σε ελληνική ήττα.

Ή το μπαλαμούτι για «διπλωματική απομόνωση» της Τουρκίας.

Ο αμήχανος Οικονόμου ψέλλισε κάτι για… «παραβίαση» συμφωνίας.

Παραβίαση τίνος πράγματος; Τι ήταν αυτό που συμφωνήθηκε σε επίπεδο Μητσοτάκη – Ερντογάν και παραβιάσθηκε;

Καθώς και σ’ αυτή την αρνητική εξέλιξη για τη χώρα ο Νίκος Δένδιας είναι πάλι απών, κάποιοι περίμεναν να υπερασπιστεί τουλάχιστον το κύρος του αξιώματός του- διαχωρίζοντας τη θέση του.

Η Ι.Χ. πολιτική που χάραξε ερήμην του ο Μητσοτάκης καταρρέει. Αλλά ο ίδιος κάνει απλώς τα θελήματα: το υπουργείο του μετέφερε ένα διάβημα.

Ο Μητσοτάκης αυτοσχεδιάζει στα ελληνοτουρκικά-και η Σακελλαροπούλου ως απόηχός του, δεν κατονομάζει τη χώρα που οργάνωσε τη γενοκτονίας των Αρμενίων- αλλά ο υπουργός Εξωτερικών κάνει πως δεν συμβαίνει τίποτε.

Με τις υπερπτήσεις, η Τουρκία συνεχίζει μια πολιτική που ουδέποτε δήλωσε ότι θα αλλάξει.

Ο Μητσοτάκης χάνει τον έλεγχο και προσπαθεί να καλυφθεί παραπονούμενος στο ΝΑΤΟ.

Αλλά ο Δένδιας – όπως και ο υπουργός Άμυνας- είναι… εξαφανισμένος. Δεν τον αφορά; Είναι «κομμένος»; Δεν θέλει να μιλήσει;

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός ομολογεί την κρίση, ο υπουργός Εξωτερικών διεκπεραιώνει υποχρεώσεις… πρωτοκόλλου- με αποχαιρετιστήριο κοκτέιλ στον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη.

Καμιά χώρα δεν είχε επιτυχημένη εξωτερική με υπουργό Εξωτερικών φάντασμα.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR