Νίκος Κοτζιάς: “Δεν αρκεί να ηττηθεί ο Μητσοτάκης. Πρέπει να συμφωνήσουμε στην ήττα της ολιγαρχίας”

Ο χαιρετισμός του επικεφαλής του «Πράττω» στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

«Σύντροφε Αλέξη,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εκ μέρους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΡΑΤΤΩ θέλω να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση. Σας ευχόμαστε έμπνευση σοφία κι επιτυχία στο συνέδριο και τις αποφάσεις του.

Επείγει πιστεύουμε η δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου δημοκρατικού και αριστερού. Ένα μέτωπο συστράτευσης. Η χώρα έχει ανάγκη αυτό το μέτωπο. Το διατυπώσαμε γραπτά, ήδη την επομένη της εκλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το λέμε και σήμερα και με χαρά ακούσαμε ανάλογες προτάσεις από τον Πρόεδρο Αλέξη.

Αν έδειξαν κάτι εκλογές στη Γαλλία ήταν ότι μια ενωμένη αριστερά μακριά από αλαζονείες και μικροεγωισμούς με την αξιοποίηση και της πιο μικρής δύναμης, θα ήταν στο δεύτερο γύρο και το σημαντικότερο, η εικόνα της Ευρώπης θα ήταν σήμερα διαφορετική, με την Λε Πεν ηττημένη.

Το 1999 μαζί με τον Συνασπισμό, με πρόεδρο τον αγαπημένο μας σύντροφο τον Δήμο τον Τσακνιά, συγκροτήσαμε το χώρο διαλόγου και κοινής δράσης της αριστεράς. Ένας θεσμός κληρονομιά για τις σημερινές ανάγκες. Αυτό χρειαζόμαστε σήμερα. Ένα φόρουμ διαλόγου και δράσης των πιο διαφορετικών προοδευτικών δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων κοινωνικών φορέων συλλόγων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πέρσι συντρόφισσες και σύντροφοι σας στείλαμε μια πρόταση για κοινή δράση για την ανάγκη ενός προγράμματος συνολικής ανασυγκρότησης της χώρας που τους είχαμε ονομάσει έξι προγραμματικούς άξονες. Ελπίζουμε και θέλουμε να της κουβεντιάσουμε έστω και με καθυστέρηση.

Επίσης πιστεύουμε ότι άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σε τέσσερα φόρουμ. Το ένα το προτείναμε ήδη γραπτά προς όλους σας που είναι:

Το φόρουμ της ενέργειας και όπως έχουμε προτείνει η μάχη για μια διαφορετική πολιτική στην ενέργεια, ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια και στην ανισότητα.

Επίσης χρειάζεται ένα Φόρουμ διαλόγου και δράσης όλων αυτών των δυνάμεων για την αντιμετώπιση της επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης. Μην υποτιμηθεί από κανένα το μέγιστο πρόβλημα που έρχεται στη χώρα. Δεν είναι σε θέση η ελληνική οικονομία να ανταποκριθεί στις επισιτιστικές ανάγκες του λαού μας, ιδιαίτερα με τα μεγάλα προβλήματα και τις καταστροφές στην κτηνοτροφία και στην αγροτική οικονομία. Και χρειάζεται επίσης ένα φόρουμ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις την ακρίβεια και την ανεργία που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τεράστιος μηχανισμός ανακατανομής περιουσίας και εισοδήματος προς όφελος των ολιγαρχών. Δεν είναι θέμα αγοράς. Δεν είναι θέμα επιλογών. Ο Μητσοτάκης είναι τμήμα αυτού του συστήματος της ολιγαρχίας.

Και τέλος ένα φόρουμ Δημοκρατίας στα πλαίσια του οποίου πρέπει να προωθήσουμε τον εκδημοκρατισμό της δικαιοσύνης και όπως εδώ και πολλά χρόνια έχουμε προτείνει, τον άμεσο έλεγχο της Υπηρεσίας Πληροφοριών η οποία βρίσκεται σήμερα στα χέρια του κυρίου Μητσοτάκη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι όλοι έχουμε να μάθουμε και όλοι έχουμε να δώσουμε. Και ασφαλώς όλοι μας γνωρίζουμε ότι μεγάλη και αποφασιστική δύναμη για να μπει μπροστά αυτή η μηχανή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ευχόμαστε να χρησιμοποιήσει δημιουργικά τις δυνάμεις του για να μπορέσει να αναγεννηθεί η χώρα σε αντιστοιχία με τις ανάγκες πλειοψηφίας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι φίλες και φίλοι οι εκλογές πρέπει να κερδίζονται με σοβαρότητα αρχές και αξίες. Ο Μητσοτάκης και η ελληνική συντήρηση πρέπει να ηττηθούν. Να ηττηθεί μια πολιτική, που από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη την χαρακτηρίσαμε τυραννική, με τη βάση τις αντιλήψεις του Αριστοτέλη ο οποίος περιγράφει τι είναι η τυραννία, είναι η προσπάθεια να εμποδιστεί η αντιπολίτευση να ξαναγίνει κυβέρνηση. Και ο Μητσοτάκης προσπάθησε με όλα τα μέτρα να το εμποδίσει. Ο Μητσοτάκης δεν προσπάθησε απλώς να εμποδίσει τυραννικά την δημοκρατία στη χώρα, αλλά χρησιμοποίησε την πάγια μέθοδο του τέλους του 19ου αιώνα, της σκληρής ταξικής πάλης από τα πάνω, της δημιουργίας των προϋποθέσεων νομικών και θεσμικών ώστε να υπάρξει, καταυτόν, έγκαιρη καταστολή απέναντι στα κινήματα που έρχονται, είναι εδώ και θα τον ανατρέψουν.

Μαζί με τον πολιτικό αντίπαλο συντρόφισσες και σύντροφοι υπάρχει και ο κοινωνικός. Δεν αρκεί να ηττηθεί ο Μητσοτάκης. Πρέπει να συμφωνήσουμε στην ήττα της ολιγαρχίας και των στηριγμάτων της. Η πηγή των δεινών της χώρας είναι ότι κυβερνάται με βάση τα συμφέροντα τεσσάρων τραπεζικών συγκροτημάτων και δέκα ολιγαρχικών οικογενειών. Και για μας σήμερα το ερώτημα είναι θα αφήσουμε αυτές οι ολιγαρχίες να διατηρούν τα προνόμια τους ή θα σώσουμε τη χώρα μας και το λαό μας κόβοντας τα προνόμια τους;

Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι δεν αρκεί να κερδηθούν οι εκλογές που όλοι μας ελπίζουμε και πιστεύουμε, αλλά χρειάζεται και μια πολιτική που να κινητοποιήσει το λαό. Που η κυβερνητική πολιτική να βρίσκει θεσμική και κοινωνική αποκρυστάλλωση και στήριξη για να μπορέσει να σπάσει τα αυγά. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση να αφαιρέσεις τα προνόμια της ολιγαρχίας. Και για να γίνει αυτό, εμείς του ΠΡΑΤΤΩ πιστεύουμε, ότι ο τόπος έχει ανάγκη μια αριστερά μορφωμένοι με ιστορική συνείδηση που να αγαπάει τον πολιτισμό να τον εμπνέει και να εμπνέεται από αυτόν, να έχει αγάπη στην πατρίδα και στο λαό, στη νεολαία και πάνω απ’ όλα μια αριστερά βαθιά ουμανιστική που να αγαπάει τον άνθρωπο. Για μας η αριστερή πολιτική δεν είναι μόνο περιεχόμενο αλλά είναι και η απόρριψη του κυνισμού στην πολιτική και η κυριαρχία και του συναισθήματος απέναντι στους ανθρώπους. Και ταυτόχρονα όπως υπογράμμιζε ο Μαρξ η αριστερά πρέπει να ‘ναι και ο κόσμος μας σε θέση να κατανοεί τα ενδότερα του καπιταλισμού, της κοινωνικής πάλης και τις ιστορίες της τα ενδότερα, και επέμενε πάρα πολύ σ’ αυτό Μαρξ, των μυστικών της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής.

Τέλος συντρόφισσες και σύντροφοι όλοι ξέρουμε ότι ζούμε σε μια εποχή νέων δυνατοτήτων της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Οφείλουμε να φροντίσουμε για την δημοκρατική διάχυση των νέων τεχνολογιών, του κυβερνοχώρου των δυνατοτήτων που δίνουν στην παραγωγή στην εκπαίδευση αλλά και στην άμυνα. πριν απ’ όλα όμως οφείλουμε ήδη από σήμερα να αλλάξουμε το περιεχόμενο των δημοσίων συζητήσεων. Να θέσουμε μια καινούργια ατζέντα μακριά από μικροπολιτικές και μικροκαυγάδες. Να μιλήσουμε για το πως θέλουμε την Ελλάδα την κοινωνία μας στον 21ο αιώνα. Τι σχεδιάζουμε και γιατί αξίζει ο κόσμος να παλέψει πάλι μαζί μας; Γιατί, όπως εμείς λέμε στο ΠΡΑΤΤΩ η αριστερά δεν είναι απλώς ο τεχνίτης που έρχεται να επιδιορθώσει τις βλάβες. Η αριστερά είναι ο μηχανικός είναι ο στρατηγός για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται αυτός ο τόπος.

Πρέπει να στηρίξουμε ταυτόχρονα τα δίκια, της φιλίας των λαών σε Ευρώπη σε Βαλκάνια.. Ζόραν Ζάεφ χαρά μου να σε βλέπω κάθε φορά καλώς μας ήρθε εδώ… Να βλέπουμε την Κύπρο και την βόρεια Μακεδονία. Η αριστερά, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σταματήσουνε, σε ένα κοινό μέτωπο, τη συρρίκνωση και την πορεία πολύπλευρης παρακμής της χώρας, με ένα σχέδιο δίκαιο ορθολογικό που θα διασφαλίζει και την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας. Ένα σχέδιο ριζοσπαστικής και σταθερής πορείας αυτό που ο Μαρξ ονόμαζε σχέδιο αναγέννησης και μέσα από ένα τέτοιο σχέδιο να υλοποιηθούν και οι στόχοι και του δικού σας συνεδρίου και της δικιάς μας καρδιάς. Από τα βάθη της ψυχής μου της καρδιάς μας εμείς του ΠΡΑΤΤΩ σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλό προσανατολισμό. Venceremos!!!»