Νίκος Κοτζιάς: Ο θεωρητικός του ΚΚΕ που έγινε υπουργός Εξωτερικών

Του Νίκου- Αλέξανδρου Λάκκα

Ο Νίκος Κοτζιάς, επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΚΕ όταν ήταν γραμματέας ο Χαρίλαος Φλωράκης, “δυνατό μυαλό” με κοφτερή σκέψη για πολλά μέλη του κόμματος ως διανοούμενος λογικά θα μπορούσε σήμερα να είναι ο ίδιος γραμματέας του κόμματος, αλλά η ζωή αποφάσισε αλλιώς.

Από εμπειρογνώμονας στο υπουργείο Εξωτερικών βρέθηκε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, ο άνθρωπος που τον κράτησε όρθιο στην ήττα του 2007 για να  ψυχρανθεί μαζί του  στη συνέχεια και σήμερα να είναι ο ίδιος υπουργός που  χειρίζεται  σε μια κρίσιμη εποχή τα εθνικά θέματα με ένα τρόπο που μάλλον διαφέρει από τις απόψεις της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Βέβαια όσοι παρατηρούν τις θέσεις του κόμματος- όπως τις εκφράζει ο Δημ. Κουτσούμπας- μάλλον δεν έχουν καμιά σχέση με παλιές απόψεις για “ενιαία κι ανεξάρτητη Μακεδονία” -το 1923. Ο σημερινός γραμματέας του ΚΚΕ κινείται με έμφαση σε μια  ευρύτερη εθνική γραμμή κι ο άλλοτε θεωρητικός του κόμματος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του δεξιού συγκυβερνήτη και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου- που δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία στην ονομασία της γείτονος χώρας που ψάχνει αυτές τις μέρες το όνομά της.

«Στη ζωή, ο Μέγας Αλέξανδρος έχει αποδείξει ότι πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το ζήτημα” δήλωσε πρόσφατα ο Κοτζιάς. «Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον, είναι προς το συμφέρον της περιοχής, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης. Είναι ένας πραγματισμός απέναντι στα γεωστρατηγικά προβλήματα της περιοχής».

«Να σας πω κάτι παράδοξο. Ας πούμε ότι δεν κάναμε συμφωνία για το όνομα σήμερα, ποιο όνομα θα μείνει; Διεθνώς θα μείνει το όνομα Μακεδονία σκέτο, άρα δεν έχουμε κανένα κέρδος, και στις μεταξύ μας σχέσεις θα μείνει το πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό από άποψη γραμματικής, είναι ένα όνομα που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, είναι σύνθετο και χρονικά προσδιορισμένο – έχει το πρώην Γιουγκοσλαβική. Συνεπώς κοροϊδευόμαστε με γλωσσολογικές ακροβασίες».

Η προσπάθεια του “ρεαλιστή”, αλλά και αριστερού υπουργού να λύσει το πρόβλημα σε μια εποχή που οι γείτονες έχουν κάθε διάθεση με μετριοπάθεια και υποχωρήσεις να λύσουν ένα πρόβλημα που μάλλον δεν δημιουργήθηκε σήμερα και δεν ευνοεί τον στόχο για την ηγεμονία της Ελλάδας στα Βαλκάνια τον φέρνει σήμερα απέναντι σε ένα συλλαλητήριο με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μέσα σε λίγες ώρες ο υπουργός Εξωτερικών δέχτηκε τρεις απειλές. Οι δράστες απείλησαν όχι μόνο τον ίδιο τον Νίκο Κοτζιά αλλά και μέλη της οικογένειάς του. Οι δύο πρώτες απειλές περιέχονταν σε επιστολές και η τρίτη ήταν ένα τηλεφώνημα από την περιοχή των Αμπελοκήπων- που εντοπίστηκε- μαζί με τον δράστη από την Αστυνομία- που διοικεί ο σύντροφος του Κοτζιά στην Κίνηση Πράττω- υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Τόσκας.

 Ο υπουργός Εξωτερικών άνοιξε ο ίδιος τους δύο φακέλους που περιείχαν , την πρώτη φορά ένα δακτυλογραφημένο και τη δεύτερη φορά ένα χειρόγραφο σημείωμα. Ο πρώτος φάκελος έφτασε την Τρίτη, και η απειλή στρεφόταν όχι όχι μόνο προς το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και σε όλους του βουλευτές.

«Εσείς οι 300 άχρηστοι, οι ανθέλληνες, οι προδότες (εκτός βέβαια ορισμένων που μετριούνται στα δάχτυλα) σας προειδοποιούμε χωρίς πολυλογίες: Όσοι από εσάς αισθάνονται ακόμη ΕΛΛΗΝΕΣ. Αγωνισθείτε για τα ιδανικά μας, για την Ιστορία μας για την ταυτότητά μας. Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων κρύβει μεγάλες παγίδες. Για όλους τους άλλους ειδικώς για αυτούς που θα βάλουν την υπογραφή τους στο ξεπούλημα της Μακεδονίας μας ισχύει ένα μόνον: Θα εξαφανίσουμε τις οικογένειές τους από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ στα Σώματα Ασφαλείας και το Στράτευμα: Μην υπακούτε στις εντολές τους μπείτε στο Κοινοβούλιο και καθαρίστε τους όλους σταματώντας το ξεπούλημα στο ΝΑΤΟ και ΕΕ. ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ» καταλήγει η επιστολή.

Στην κορυφή της σελίδας οι άγνωστοι έγραψαν τα ονόματα τριών Μακεδονομάχων, του Παύλου Μελά, του Καπετάν Αγρα και του Γκόνο Γιώτα. Προφανώς στους τρακόσιους προδότες περιλαμβάνονται και οι βουλευτές της “Χρυσής Αυγής”. Το κλίμα των ημερών με την παράνοια του δεν αφήνει περιθώρια να περάσουν αυτές οι απειλές ως φραστική επίθεση χωρίς σημασία.

«Επί χρόνια συγκεκριμένα συστήματα, έντυπα και κανάλια με συκοφαντούν ώστε να με στοχοποιήσουν. Τους ενοχλεί ότι δεν με κρατά κανείς. Είναι οι ηθικοί αυτουργοί των απειλών για τη σωματική ακεραιότητα και ζωή μου. Περιμένω ΝΔ και Ιερά Σύνοδος να τις καταδικάσουν χωρίς μεν και αλλά» έγραψε ο υπουργός στο Τwitter.

 “Ουδείς αντιλαμβάνεται γιατί ο κ. Κοτζιάς, επωνύμως αυτή τη φορά, απευθύνεται στην Ιερά Σύνοδο και στην Εκκλησία». Προφανώς, η καταδίκη είναι αυτονόητη” θα απαντήσουν κύκλοι της Εκκλησίας.

Ο Νίκος Κοτζιάς, που όταν ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας, ήταν καθοδηγητής του έχει “χρεωθεί” την σκληρή γραμμή του κόμματος για την υποστήριξη του στρατηγού Γιαρουζέλσκι στη Πολωνία το 1981. Όταν το «Athens Review of Books» είχε δημοσιεύσει μία επιστολή αναγνώστη που χαρακτήριζε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ως «γκαουλάιτερ του σταλινισμού», υποστηρίζοντας ότι θαύμαζε το καθεστώς Χόνεκερ στην Ανατολική Γερμανία απάντησε με αγωγή που κέρδισε.

Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών έλεγε ότι «ναι μεν απεδείχθη ότι ο ενάγων υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ», όμως «ούτε και από τα κείμενά του που επικαλούνται και προσκομίζουν οι διάδικοι προκύπτει ο θαυμασμός του για το εν λόγω απολυταρχικό καθεστώς και η διαφήμισή του». Ο υπουργός Εξωτερικών απαιτεί τα 27.000 ευρώ- που επέβαλλε ως ποινή το δικαστήριο εξοντώνοντας οικονομικά το περιοδικό.

Όταν οι «Financial Times» και η «Wall Street Journal» τον παρουσίασαν ως ρωσόφιλο -που είναι έτοιμος να παίξει το παιχνίδι της Μόσχας εντός ΕΕ- το υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε ανακοίνωση διάψευσης. Δεν είναι σταλινικός ή ρωσόφιλος.  Απλά το 1985 όταν η περεστρόικα του Γκορμπατσώφ διασπούσε το κόμμα ο Κοτζιάς συγκρούστηκε με τον “ανανεωτικό” Μίκη Ανδρουλάκη και τελικά αποχώρησαν και οι δύο από το Κόμμα- που έγινε τρία κομμάτια.

 Η συνεργασία του Συνασπισμού με την Δεξιά- τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση Τζαννετάκη- ήταν μια “δεξιά παρέκκλιση” που οδήγησε τον θεωρητικό έξω από το κόμμα με στελέχη της “Αριστερής Πτέρυγας” όπως η μετέπειτα -και για λίγο- υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ  Νάντια Βαλαβάνη. Κυρίως ομως αποχώρησε διαφωνόντας με την παραπομπή του Ανδρεα Παπανδρέου.

Το 1992 ο κ. Κοτζιάς προσλαμβάνεται στο υπουργείο Εξωτερικών ως εμπειρογνώμονας, Aπόφοιτος της Σχολής Μωραίτη- γεννημένος το 1950- ο Νίκος Κοτζιάς σπούδασε Οικονομικά στη Γερμανία, εργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Μαρβούργου, ενώ ήταν  καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά πριν την υπουργοποίησή του από τον νεαρότερο και “κατώτερο” στην κομματική ιεραρχία -άλλοτε- Αλέξη Τσίπρα.

Ως σύμβουλος του Παπανδρέου φέρεται να έχει καίριο ρόλο στη Συμφωνία του Ελσίνκι το 2002, που άνοιξε την πόρτα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Η γραμμή της προσέγγισης της Τουρκίας “βήμα-βήμα” φαίνεται να είναι δική του κι όταν πια έγινε ο ίδιος υπουργός πολλοί θα τον θυμούνται να χορεύει με τον Τούρκο ομόλογό του σε ρυθμούς του …Mάικλ Τζάκσον.

Αν και φέρεται να έχει καλές σχέσεις με τους Ρώσους ο υπουργός -που άσκησε βέτο για την Ουκρανία- ακολουθεί μια μάλλον φιλοατλαντική πολιτική.  “Για την αιγιαλίτιδα, εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της, τμηματικά. Η θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μια και έξω αποδείχτηκε επί δεκαετίες ότι δεν οδήγησε πουθενά. Στο όνομα του μαξιμαλισμού, δηλαδή, δεν γίνεται τίποτα».

“Να υπενθυμίσουμε εδώ στον κ. Κοτζιά ότι όλα τα παράκτια κράτη του πλανήτη Γη έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων” θα γράψει ο πατέρας της ΑΟΖ, καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης. ” Η σημερινή κυβέρνηση σκέπτεται να χαράξει μια αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ. στο Ιόνιο Πέλαγος και μετά να προχωρήσει σε μια αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ. στην Νότια Κρήτη! Δηλαδή η Βόρεια Κρήτη θα έχει διαφορετικό εύρος από την Νότια Κρήτη;”

Βέβαια έχουν περάσει πολλά χρόνια αφότου ο υπουργός πρωταγωνιστούσε ως Κνίτης  και καθοθηγητής στην απεργία της ΛΑΡΚΟ, το 1977. Ως ιδρυτής της Κίνησης “Πράττω” μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κι έγινε υπουργός μιας κυβέρνησης που εξελέγη χάρη στα αντιμνημονιακά συνθήματα κι εφαρμόζει- καλύτερα από κάθε άλλη- το …Μνημόνιο. Πέρα από την σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά- είναι παιδικοί φίλοι- ο Υπουργός Εξωτερικών απολαμβάνει της εμπιστοσύνης όχι μόνο του Πάνου Καμμένου, αλλά και του Φαήλου Κρανιδιώτη- μάλλον “σκληρού δεξιού”- που υπήρξε και δικηγόρος του.

Μερικοί τον θυμούνται να παρουσιάζει, το 2013 το βιβλίο Αποικία χρέους: Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και γερμανική πρωτοκαθεδρία με αναφορές στον …Μακιαβέλι. Τελικά ίσως όμως κι ο Λένιν να μην ήταν παρά ένας τεχνικός της εξουσίας, ένας θεωρητικός της κατάκτησης -και διατήρησης της εξουσίας, αλλά αυτά είναι παλιές “κομμουνιστικές ιστορίες” που δεν έχουν σημασία πια.

Σήμερα που όπως τουίταρε πρόσφατα ο υπουργός “Με την αδράνεια τους άφησαν να κτίζονται “αλυτρωτικοί Μεγαλέξανδροι”. Με την εξωτερική μας πολιτική βάζουμε τέλος στους αλυτρωτισμούς. Ο λαός θα δει και θα κρίνει. Οι συνθήκες φτιάχνονται με τη δράση μας όχι με ανόητες μεγαλοστομίες αδράνειας».