Να μην επιτρέψουμε την κοροϊδία

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου

Το θέμα του χρόνου σύγκλησης – πραγματοποίησης της «άτυπης πενταμερούς» τείνει να εξελιχθεί σε ζήτημα που ευτελίζει και διασύρει την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελληνική Κυπριακή πλευρά.

Ανεξάρτητα από διαφωνίες, επιφυλάξεις και ανησυχίες που έχουν εκφραστεί στη δική μας πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί τη συμμετοχή του τόσο στις επαφές με την κ. Λούτ όσο και σε μηνύματα του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα είχε δώσει τη συγκατάθεση του για την πραγματοποίηση της πενταμερούς στο στάδιο των αρχικών βολιδοσκοπήσεων, για τον Ιανουάριο ή τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η Τουρκική πλευρά, η οποία υπερφίαλα κομπάζει για την πατρότητα της ιδέας για την «πενταμερή+1», δολίως και με προφανή σκοπιμότητα άρχισε να «σπρώχνει» το χρόνο πραγματοποίησης της, επιζητώντας  την χρονική υπέρβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου. Επιδιώκοντας το προφανές. Να αποφύγει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο ή κύρωση για τις παραβατικές συμπεριφορές της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ έχει ήδη υποπέσει σε σωρεία σφαλμάτων αναφορικά με τον χαρακτήρα και τον στόχο της πενταμερούς. Ασαφής ημερήσια διάταξη, νεφελώδης και μη διευκρινισμένη αναφορά στην επιδιωχθησόμενη μορφή  λύσης του Κυπριακού κατά παραγνώριση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, διαγραφή της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ 186/64, 541/83 και 550/84.

Επιτομή ωστόσο αυτών των κραυγαλέων παρεκβάσεων αποτελεί το γεγονός ότι ο Γ.Γ. αφήνεται, ακρίτως και ως φαίνεται ασμένως, να σύρεται και να συναινεί στον χρονικό καθορισμό της πενταμερούς  κατά τρόπον που να εξυπηρετούνται οι διαφανείς σχεδιασμοί της Άγκυρας.

Καθήκον του Προέδρου της Δημοκρατίας να αντιδράσει. Για να τεθεί τέρμα στη στρεψόδικο συμπεριφορά της Τουρκίας και τη διολίσθηση και εργαλειοποίηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στην εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των τουρκικών μεθοδεύσεων. Άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση να απευθύνει επιστολή στον Αντόνιο Γκουτέρες καθιστώντας σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελληνική Κυπριακή πλευρά δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο την κοροϊδία.

Είναι θέμα στοιχειώδους αυτοσεβασμού.

Πρώην Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων