ΝΔ: O Μητσοτάκης καταπίνει την Παπακώστα και ο Άδωνις τον Μητσοτάκη

Του Γ. Λακόπουλου

Τη μία ημέρα  ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ευτυχής για την έρευνα των πεπραγμένων του  στο υπουργείο Υγείας από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, γιατί θα “αναδειχθεί το έργο του”, όπως είπε. Την επομένη αξίωσε -προφανώς- την καρατόμηση της Κατερίνας Παπακώστα από το κομματικό της αξίωμα γιατί του υπέδειξε το αυτονόητο: να αφήσει  θέση του αντιπροέδρου για όσο διάστημα θα είναι ερευνώμενος.

Του  ζήτησε δηλαδή κάτι που θα όφειλε να είχε κάτι ο ίδιος αφού εμφανίζεται ως …Κουταλιανός  μπροστά την εν λόγω Επιτροπή.

Ότι πρόκειται για την αποπομπή της σκιώδους “υφυπουργού” της ΝΔ στο υπουργείο που θα ερευνηθεί, επιχρωματίζει αυτή την υπόθεση. Πρόκειται για μια πειθαρχική ποινή που δεν υπήρχε λόγος να επιβληθεί αν δεν το αξίωνε ο θιγόμενος, ο οποίος κατά τα λοιπά εμφανίζεται υπεράνω του φόβου να βρεθεί εκτεθειμένος.

Στην πραγματικότητα ήταν επίδειξη δύναμης εκ μέρους του, από την οποία προκύπτει για φορά ακόμη ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τελεί υπό το ιμπέριουμ του αντιπροέδρου του. Ο Άδωνις ήθελε το κεφάλι της Παπακώστα και ο υποτιθέμενος πολιτικός του προϊστάμενος το προσέφερε.

Πρόκειται για ένα ακόμη σύμπτωμα της εσωτερικής… ανισορροπίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο αντιπρόεδρος είναι πιο ισχυρός από τον πρόεδρο. Τόσο που επιβάλλει τη βούλησή του ακόμη και αν αυτό συμπαρασύρει ολόκληρη τη ΝΔ. Με την τιμωρία  της Παπακώστα, δημιούργησε προϋποθέσεις τιμωρίας του .. Κυριάκου.

Το πολιτικό λάθος για τον αρχηγό της ΝΔ δεν είναι απλώς η ανθρωποθυσία υπέρ του  Άδωνι- βάζοντας μάλιστα στη θέση της Παπακώστα έναν βουλευτή που προέρχεται από αποστασία και συνεπώς θα είναι άβουλος  ως “σκιώδης” στο υπουργείο για το οποίο θα ερευνηθεί ο αντιπρόεδρος- αλλά πάει παραπέρα: συνδέει το μέλλον του με την τύχη του Γεωργιάδη.

Στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τα πεπραγμένα του Άδωνι στο διάστημα που ο Σαμαράς τον τοποθέτησε  απρόβλεπτα υπουργό Υγείας, θα κρίνεται πλέον και το ενδεχόμενο πολιτικής αποδοκιμασίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περίπτωση που θα προκύψουν στοιχεία για πολιτικές ευθύνες του αντιπροέδρου του, ή -πολύ χειρότερα- ενδείξεις για την παραπομπή του σε προανακριτική επιτροπή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Άδωνις Γεωργιάδης επιβάλλεται στον Κυριάκο και διαμορφώνει  δια του ύφους της δημόσιας παρουσίας του πολιτική κατεύθυνση και ιδεολογική ταυτότητα στη ΝΔ. Η θορυβώδης λειτουργία του, η ακραία ρητορική του και η ακατάσχετη φλυαρία του εναντίον των αντιπάλων του προέδρου της ΝΔ- φτάνοντας ως την απρέπεια όταν αναφέρεται στον Πρωθυπουργό- ακυρώνει το προφίλ που θέλει να δημιουργήσει για τον εαυτό του ο Μητσοτάκης για να προσεγγίσει  τα μεσαία στρώματα.

Ανάμεσα στις μεταμεσονύκτιες εμφανίσεις του σε περιθωριακά κανάλια και στη βεντέτα του με τον …Πολάκη εντός της Βουλής, χάνεται ο πολιτικός πολιτισμός που υποσχέθηκε ο Κυριάκος. Επιπλέον η υπερδραστηριότητα του Γεωργιάδη στα “σόσιαλ μίντια” τον καθιστά πανταχού παρόντα, εκτοπίζοντας τον πρόεδρο του κόμματος από το κάδρο του πρωταγωνιστή.

Η ΝΔ σύρεται πίσω από τον αντιπρόεδρό της που δεν κρύβει την πρόθεσή του να πάρει με το μέρος του την οργανωμένη κομματική βάση και να αναδειχθεί σε υπολογίσιμο δελφίνο. Που ναρκοθετεί με τον τρόπο του την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Πρωθυπουργία- τείνοντας έτσι να καταστήσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη … αθάνατο!

Ότι ο Βαγγέλης Αντώναρος αντέδρασε αμέσως μετά την αποπομπή της Παπακώστα καταγράφει  την απογοήτευση πεπειραμένων στελεχών της ΝΔ για την ευκολία με την οποία ο  Μητσοτάκης κάνει τα χατίρια του Γεωργιάδη.

Σε πλήρη αντίθεση με τη συγκροτημένη παρουσία του ετέρου αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη φορτίζει τη ΝΔ με στοιχεία πολιτικής έκφρασης και ιδεολογικών προτιμήσεων που έχει μεταφέρει από το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη στο οποίο αναδείχθηκε. Πρακτικά αυτό λειτουργεί ανασχετικά για το κόμμα της ΝΔ και δεν λείπουν όσοι θεωρούν τη λειτουργία του Άδωνι “βαρίδι” για τον Κυριάκο.

Δεδομένων των σχέσεων του Γεωργιάδη με τον Αντώνη Σαμαρά κάποιοι συνδυάζουν τη συμπεριφορά του με την επιδίωξη του πρώην Πρωθυπουργού να επανέλθει.

Αυτό  θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην περίπτωση που η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα- ώστε να  θεωρείται αυτονόητο ότι ο πρωθυπουργός θα προέλθει από τις γραμμές της- αλλά  οι επιδόσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να κινηθούν χαμηλότερα από τις προσδοκίες που καλλιεργεί, ώστε να δικαιολογείται η μορφή του “αποτυχόντος” που δεν μπορεί να έχει αξιώσεις.

Αντικειμενικά η δραστηριότητα του αντιπροέδρου της ΝΔ δίνει ελπίδες στις ρεβανσιστικές βλέψεις του Σαμαρά καθώς περιορίζει τη ΝΔ στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος, αφαιρώντας τα στοιχεία που θα της άνοιξαν την πόρτα τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Ότι αναδεικνύεται κυρίαρχος στο εσωκομματικό παιχνίδι καταπίνοντας και στελέχη σαν την Παπακώστα, είναι στοιχείο που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τους ψηφοφόρους που επιδιώκει να κερδίσει η ΝΔ για το προφίλ που δημιουργεί για τον εαυτό του εξ αρχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Η έντονη προσωπικότητα του αντιπροέδρου του τον καταπίνει.