Ντ. Τραμπ: “Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές – Πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση”

Για εκλογική απάτη μίλησε στις πρώτες του επίσημες δηλώσεις ο πρόεδρος Τραμπ, μέσα από τον Λευκό Οίκο.

Ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο αμφισβιτώντας την διαδικασία της καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων, ζητώντας να σταματήσει αυτή η καταμέτρηση και η πρόσθεσή τους στο τελικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Κερδίζαμε τα πάντα και ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Υποστήριξη στο κίνημα μας. Πετύχαμε μεγάλες νίκες. Κερδίσαμε Φλώριδα, Τέξας, Οχάιο. Κερδίσαμε την Τζόρτζια. Κερδίζουμε την Πενσυλβάνια με μεγάλη πλειοψηφία. Κερδίσαμε το Μίσιγκαν.

Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές. Πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση. Κερδίζαμε τα πάντα και ξαφνικά όλα σταμάτησαν.»

Ο πρόεδρος Τραμπ προφανώς δεν θέλει να προσμετρηθούν στο τελικό αποτέλεσμα συγκεκριμένων κρίσιμων πολιτειών οι πρόωρες ψήφοι που θα καταμετρηθούν στη συνέχεια καθώς από το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης βγαίνει οριακά νικητής και πιθανότατα εκτιμά ότι αυτό θα ανατραπεί με βάση το τελικό άθροισμα.

Έτσι, ανακοινώνει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του οποίου θεωρητικά ελέγχει την πλειοψηφία και όχι στα επιμέρους πολιτειακά Δικαστήρια, ζητώντας να μην καταμετρηθούν οι επιστολές ψήφοι.

Προφανώς αυτό το αίτημα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει γίνει αποδεκτό καθώς συνιστά εκλογικό πραξικόπημα καθώς αλλάζει τους όρους διεξαγωγής των εκλογών.

Ενδεχόμενη δε αποδοχή του από το Ανώτατο Δικαστήριο θα προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας με απρόβλεπτες συνέπειες.