Νόμος του κράτους τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Του Μελέτη Ρεντούμη

Μετά από μια περίοδο με έντονες συζητήσεις, πολιτικές ζυμώσεις, κομματικές αντιπαραθέσεις και αντιπολιτευτικές τακτικές, η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει με επιτυχία από την Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια καθώς και για την αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστήμιων.

Από μόνη της η κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή χωρίς καμία απώλεια συνιστά μια κυβερνητική επιτυχία, καθώς ψήφισαν 158 βουλευτές ενώ υπήρξε και ένας επιπλέον ανεξάρτητος βουλευτής που υπερψήφισε επί της αρχής, προερχόμενος από το κόμμα των Σπαρτιατών.

Το κόμμα του Σύριζα μπορεί να καταψήφισε το νομοσχέδιο έχοντας παράλληλα τις δικές του εσωτερικές κομματικές αντιπαραθέσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ επέβαλλε κομματική πειθαρχία που επέβαλλε ο Νίκος Ανδρουλάκης και έτσι απέφυγε οριακά τις απώλειες παρά την διαφωνία κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Οι 11 βουλευτές που ψήφισαν παρών, ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών, ενώ υπήρξε και ένας ακόμη ανεξάρτητος βουλευτής με την συγκεκριμένη ψήφο.

Σε κάθε περίπτωση το νέο νομοσχέδιο έρχεται να βάλει τάξη και να επιβάλλει μία κανονικότητα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης με σοβαρά κριτήρια ελέγχου της δομής και λειτουργίας των νέων μη κρατικών ιδρυμάτων, αλλά και με σοβαρά κίνητρα αναβάθμισης των δημόσιων ιδρυμάτων με δυνατότητες μάλιστα συνεργασίας, με ξένα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς με μεγάλα ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσα από μία διαδικασία ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Το πρόβλημα βέβαια που ανακύπτει από εδώ και στο εξής είναι διττό. Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με τον ελεγκτικό μηχανισμό που έχει ορίσει το κράτος, που είναι στην προκειμένη περίπτωση η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και κατά πόσο θα τηρεί απαρέγκλιτα τα κριτήρια που θέτει ο νόμος όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις, αλλά και την ποιότητα των ιδρυμάτων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εγκατάσταση μη κρατικού πανεπιστήμιου στην Ελλάδα.

Το δεύτερο, αφορά την ίδια την ζήτηση από το εξωτερικό όσον αφορά την δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, καθώς αν η ζήτηση δεν είναι ισχυρή ή απαιτούνται πολύ σοβαρές παρεμβάσεις από την ελληνική πολιτεία, ώστε τελικά ένα νέο ίδρυμα να καταστεί βιώσιμο, τότε το όλο εγχείρημα τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα δεν θα στεφθεί με επιτυχία.

Εν κατακλείδι, το νομοσχέδιο είναι ένα πρώτο και μεγάλο βήμα στην ρύθμιση λειτουργίας των ανώτατων ιδρυμάτων στην χώρα μας, με διεύρυνση των εγχώριων επιλογών των σπουδαστών, παρόλα αυτά ο τρόπος και η εφαρμοστικότητα του νόμου, θα κρίνουν εν τέλει την επιτυχία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός