Νότης Μηταράκης: Παραίτηση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Τα κοινοτικά όργανα έκαναν ό,τι τους αναλογεί με την εκδίωξη του επικεφαλής της αρμόδιας κοινοτικής υπηρεσίας, που κάλυπτε την άσκηση βίας και τις εκδηλώσεις ρατσισμού σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους – με δικαιώματα αίτησης ασύλου. Είναι η σειρά της ελληνικής κυβέρνησης…

Η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ – άλλως πώς: «Ολλανδή δημοσιογράφος με το κόκκινο καπέλο» – ήξερε τι έλεγε.

Στην -διατυπωμένη επιθετικά- ερώτηση για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, δεν απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απάντησε όμως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF).

Έδεσε κόμπο τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζερί: συγκάλυψε στοιχεία για εκατοντάδες παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Μαζί του δένει και τον ημέτερο Μηταράκη –Νότη Μηταράκη– υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δεν θα τον φάει η μοναξιά: ευθύνες εκτείνονται στον Πρωθυπουργό, δυο διαδοχικούς υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και ενδεχομένως τον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Κομισιόν που δεν είδε κάτι μεμπτό.

Σε αντίθεση με την επίτροπο Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, που έχει ζητήσει έρευνα για τις «σοκαριστικές» καταγγελίες.

«Δεν είναι αποδεκτές οι επαναπροωθήσεις μεταναστών» είχε προειδοποιήσει, χωρίς να κρύβει ότι ο Μηταράκης δεν ήταν συνεργάσιμος.

Ο υπουργός έβρισκε τις καταγγελίες «τουρκική προπαγάνδα», τα έβαζε ακόμη και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και έδινε βραβεία στον Λετζερί. Τον υπερασπίσθηκε ακόμη και μετά την ταπεινωτική παραίτησή του.

Αλλά στην Εσπερία είναι αλλιώς. Έχουμε ένα κοινοτικό πόρισμα για «βίαια και παράνομα pushbacks στο Αιγαίο».

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάρμοστη συμπεριφορά, παρενοχλήσεις – ενώ εκκρεμεί η διερεύνηση καταγγελιών για πολύ χειρότερα..

Η παραίτηση του Γάλλου διασύρει την Ελλάδα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συγκάλυψαν πράξεις που «παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες δικαίου, προσβάλουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και βάζουν σε κίνδυνο ζωές».

Αν μετά από αυτά, ο υπουργός Μετανάστευσης παραμείνει στη θέση του, θα είναι η καλύτερη προσφορά στην τουρκική προπαγάνδα.

Ακόμη και αν δεν υπάρχει ελληνική ευθύνη για «επεισόδια» στο Αιγαίο, με υπουργό τον «προστάτη» του Λετζερί θα τα χρεώνεται η Ελλάδα.

Ως τώρα η κυβέρνηση αδιαφορούσε για τις καταγγελίες οργανώσεων και τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ.

Τώρα όμως υπάρχει ευρωπαϊκή διοικητική πράξη που καταλογίζει ευθύνες.

Η φύλαξη των συνόρων είναι περίπλοκο θέμα. Όσοι έχουν την ευθύνη της πρέπει να είναι νομικά άψογοι- αν δεν μπορούν να είναι και ανθρωπιστικά ευαίσθητοι.

Δεν ενδιαφέρει αν οι παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις από το ελληνικό Λιμενικό, βρίσκουν σύμφωνους κάποιους στα ελληνικά ΜΜΕ-ή και μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Εφόσον είναι παράνομες βαρύνουν τη χώρα. Η συμμετοχή της στην κοινοτική Ευρώπη επιβάλει την ανάληψη αυτής της ευθύνης.

Σε ό,τι αφορά τα κοινοτικά όργανα έκαναν ότι τους αναλογεί με την εκδίωξη του επικεφαλής της αρμόδιας κοινοτικής υπηρεσίας, που κάλυπτε την άσκηση βίας και τις εκδηλώσεις ρατσισμού σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους – με δικαιώματα αίτησης ασύλου…

Είναι η σειρά της ελληνικής κυβέρνησης…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR