Οδικός χάρτης: Τώρα Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατόπιν Πολιτική Κίνηση και μετά τις ευρωεκλογές κόμμα!

Του Βασίλη Σκουρή

Ερώτημα το όνομα της νέας ΚΟ, καθώς θα δίνει το πολιτικό στίγμα του Αλέξη Χαρίτση και των συντρόφων του- Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές!

Προς οριστικοποίηση οδεύει ο οδικός χάρτης των στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα προς επίλυση:

-Την Τετάρτη, εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, θα επισημοποιηθεί με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής η συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πρόεδρος θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ διακριτό ρόλο θα έχουν οι Νάσος Ηλιόπουλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η Έφη Αχτσιόγλου, στην παρούσα τουλάχιστον περίοδο, δεν επιθυμεί έναν αντίστοιχο διακριτό ρόλο, όπως πχ η θέση του γραμματέα της ΚΟ ή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου- είναι, πάντως, βέβαιον, ότι συζητείται ο ακριβής ρόλος της πρώην υπουργού Εργασίας. 

-Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το οποίο θα δίνει το πολιτικό στίγμα του τι θέλουν να συγκροτήσουν οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ: Εάν δηλαδή θέλουν ένα κόμμα της αριστεράς ή έναν ευρύτερο πολιτικό φορέα -και σε ποια κατεύθυνση!

-Μετά τη συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας , εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, θα συγκροτηθεί Πολιτική Κίνηση, στην οποία θα δραστηριοποιηθούν τα μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και όσοι άλλοι θελήσουν να προσέλθουν. 

-Το κόμμα θα ιδρυθεί (πάντα εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου) μετά τις ευρωεκλογές, για πολλούς λόγους: Πρώτον, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες προσέλευσης ευρύτερων στελεχών σε ένα “προοδευτικό κόμμα της αριστεράς και της οικολογίας”. Δεύτερον, επειδή μετά τις ευρωεκλογές θα τεθούν οι βάσεις για την αναδιάταξη του κομματικού συστήματος, αναλόγως και του αποτελέσματος που θα δώσουν οι κάλπες. Τρίτον, επειδή εκτιμούν πως μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξουν εκ νέου φυγόκεντρες τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον βεβαίως το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό για τον Στέφανο Κασσελάκη.

-Νέες προσχωρήσεις βουλευτών στη νέα ΚΟ θα υπάρξουν (εφόσον βεβαίως βρεθούν και άλλοι πρόθυμοι) μέχρις ότου δεν κινδυνεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν αποκλείεται να συμβεί μετά τις ευρωεκλογές, εφόσον (πάντα) το αποτέλεσμα δεν είναι ευνοϊκό για την Κουμουνδούρου.

-Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές με τον Πέτρο Κόκκαλη. “Μέχρι πρόσφατα δεν θα έδινα καμιά πιθανότητα, τώρα το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό”, δηλώνει χαρακτηριστικά στέλεχος που γνωρίζει.