Οι εκλογές με απλή αναλογική η «μητέρα των μαχών»

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Να ξορκίσει το φάντασμα της αποχής επιδιώκει ο Μητσοτάκης, να ανατρέψει το έως τώρα σκηνικό ο Τσίπρας, να μην συνθλιβεί στις μυλόπετρες επαναληπτικών εκλογών ο Ανδρουλάκης

Και εκεί που οι εκλογές με απλή αναλογική φάνταζαν ως …αδιάφορες, μετά τη δέσμευση Μητσοτάκη ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβερνητική λύση από αυτές αλλά θα τις «κάψει» ώστε να διεκδικήσει την αυτοδυναμία σε εκλογές με μπόνους 40 εδρών, όλοι ανακαλύπτουν ότι το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης θα δημιουργήσει το νέο πολιτικό τοπίο.

Και η αλήθεια είναι πως το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική τίποτε δεν θα είναι ίδιο με πριν. Ακόμα και αν δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση από αυτές –οι πιθανότητες είναι από μικρές έως …ελάχιστες- η δύναμη των κομμάτων θα κρίνει το αποτέλεσμα σε τυχόν δεύτερες κάλπες. Θα μοιάζει με την μάχη που θα δώσουν στην τελική ευθεία των 800 μέτρων στο στίβο οι αθλητές –ανάλογα με τη θέση που θα κατέχουν θα κριθεί και ο τερματισμός τους!

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανησυχεί ότι από τη στιγμή που δεν έχει θέσει διακύβευμα για τις κάλπες θα έχει απέναντί του τον κίνδυνο της αποχής των δικών του ψηφοφόρων, ιδίως εάν θελήσουν οι «γαλάζιοι ψηφοφόροι» να στείλουν ένα μήνυμα στο Μαξίμου! Στη ΔΕΘ εφηύρε το «πολιτικό τερατούργημα» της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, με την ελπίδα να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, να διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ και να θέσει πιο επιτακτικά το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος» για τις επόμενες εκλογές.

-Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την πρώτη θέση, με την οποία είτε θα συγκροτήσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ , είτε θα πάει στις άλλες εκλογές «καβάλα στο κύμα». Στη ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα δεν πρόκειται να επιχειρήσει τη συγκρότηση «κυβέρνησης των ηττημένων», όπως χαρακτηριστικά είπε, παρότι το Σύνταγμα το επιτρέπει.

-Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή θέλει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς σε δεύτερες κάλπες θα κινδυνεύσει να συμπιεστεί ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

-Ενδιαφέρον έχει αν από τις κάλπες με απλή αναλογική θα μπουν στη Βουλή και τα έξι κόμματα που είναι σήμερα –ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι βέβαιον ότι θα συμπιεστεί από τον Αλέξη Τσίπρα, ιδίως εάν οι εκλογές εξελίσσονται σε ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης εάν θα μπουν και άλλα κόμματα, δεξιά της ΝΔ ή και κόμματα ακροδεξιά.

Το βέβαιον είναι ότι η χώρα εισέρχεται σε μια (πιθανότατα μακρά) προεκλογική περίοδο, όπου θα κυριαρχήσει η απόλυτη πόλωση και τοξικότητα…

Αναδημοσίευση από το iEnergeia.gr