Οι πρόωρες εκλογές, ο “Μακρόν”, ο Λοβέρδος, ο Μητσοτάκης και το οικόπεδο του Κινάλ

Του Νίκου Λακόπουλου

Λογικά αφού η κυβέρνηση ανακάλυψε πως οι δικηγόροι χρειάζονται ανανέωση εξοπλισμού που θα χρηματοδοτήσει οι προφητείες για διπλές εκλογές τον Σεπτέμβριο -Οκτώβριο θα επαληθευθούν.

Ήδη τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης καλλιεργούν ένα κλίμα ευφορίας που τελειώνουν τα μέτρα για την πανδημία και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναγγέλλει δάνεια και επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις.

Ήδη η παρέμβαση Σαμαρά στα εθνικά θέματα είχε κάνει τις πρόωρες εκλογές αναπόφευκτες -καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- πρωθυπουργός υπό κηδεμονία.

Φαίνεται ότι για το θέμα των μνημονίων με την γειτονική χώρα αγνώστου ονόματος για τον Πρωθυπουργό η λύση βρέθηκε -να έρθουν καλοκαίρι οπότε δεν θα πειράζει αν δεν τις ψηφίσει ο Σαμαράς. Άλλωστε το έχει προτείνει η Ντόρα Μπακογιάννη στον πρώην πρωθυπουργό: αν διαφωνεί να ….καθίσει σπίτι του.

Το μόνο πρόβλημα είναι ο λόγος που ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε για να μην πάει σε εκλογές το 2021- είναι πως δεν έχει λόγο να διεκδικήσει αυτό που έχει ήδη, μια αυτοδυναμία με 158 βουλευτές:

Όπως και να τα μετρήσουμε μετά τις διπλές εκλογές εκτός από το ενδεχόμενο να χάσει την αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης δεν θα έχει στη νέα Βουλή πάλι 158 βουλευτές.

Στην καλύτερη περίπτωση θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία με το ζόρι, στην άλλη περίπτωση θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με το Κινάλ ή με ένα κομμάτι του. Υπάρχει όμως πάντα και η χειρότερη περίπτωση να βρεθεί μετά από την αναπόφευκτη φθορά του και με εφτά- οχτώ κομματίδια δεξιά του να βρεθεί …δεύτερο κόμμα.

Η “ψαλίδα” που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και μικραίνει συνέχεια δεν είναι τελικά τόσο μεγάλη όσο φαίνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ως βάση το 32% που πήρε στις τελευταίες εκλογές και να λαμβάνει από την φθορά της κυβέρνησης που δεν έκρυψε το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο: μόνο το 28% εμπιστεύεται την κυβέρνηση.

Πρωθυπουργός υπό όρους και προϋποθέσεις

Αν ως τώρα οι πρόωρες εκλογές ήταν ένα σχέδιο του Μητσοτάκη για να τελειώνει με την απλή αναλογική και τον Αλέξη Τσίπρα, τώρα είναι ο αναπόφευκτος δρόμος για να απαλλαγεί από την κηδεμονία Σαμαρά: ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το κόμμα με γραμμάτια και η πρωθυπουργία έχει όρους και προϋποθέσεις.

Ο πρόσφατος “ανασχηματισμός” -όπου άλλα είχαν διαρρεύσει κι άλλα έγιναν- έδειξε πως ο Μητσοτάκης φοβάται πολύ όχι μόνο την ανατροπή του από κάποιον που γνωρίζει πως να το κάνει, αλλά και ένα κόμμα στα δεξιά του που θα έχει δυσάρεστα αποτελέσματα για την αυτοδυναμία του.

Ακόμα χειρότερα: όσο καθυστερεί τις εκλογές για να φτάσει σε μια αμιγώς δική του κοινοβουλευτική ομάδα τόσο πλησιάζει ένα ενδεχόμενο που δεν έχουν σκεφτεί όσοι εισηγούνται το σχέδιο «κάψε την απλή αναλογική»: Να πάει σε εκλογές και να βρεθεί με «προοδευτική διακυβέρνηση» -όπως λέει συχνά τελευταία η Φώφη Γεννηματά.

Εδώ εμφανίζεται ο Ανδρέας Λοβέρδος. Οι εκλογές περνάνε από τις εξελίξεις στο Κινάλ που θα είναι ο βασικός στόχος του Μητσοτάκη ο οποίος έπεισε την Εύα Καϊλή πως είναι κεντρώος, social liberal και μια καλύτερη λύση από το να περιμένει πότε θα γίνει το κόμμα της ο ρυθμιστής.

Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν 16-17 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι για τα σκουπίδια -όχι μόνο γιατί συνήθως πέφτουν έξω ή γιατί θα είναι άλλες οι συνθήκες την μέρα των εκλογών. Ένα ποσοστό 24% του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις σημαίνει τουλάχιστο 32% στην κάλπη και η απογοήτευση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη- όχι μόνο για τους «Μακεδονομάχους»- όπως δείχνουν οι ίδιες δημοσκοπήσεις- μεγαλώνει.

Αν ο Μητσοτάκης πάει σε πρόωρες εκλογές

Αν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τολμήσει να πάει σε πρόωρες εκλογές όπου θα πάρει μεγαλύτερο ποσοστό από ότι πήρε το 2019 -όπως του λένε οι δημοσκοπήσεις- θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να πάρει ένα μικρότερο ποσοστό που δεν θα τον απαλλάξει από τον Σαμαρά και θα τον καταστήσει όμηρο της Φώφης Γεννηματά.

Αυτός είναι ο λόγος που το “Σχέδιο Λοβέρδος” βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό τον καιρό. Ο Λοβέρδος δεν πρόκειται βέβαια να πάρει την αρχηγία του κόμματος -που θέλει τάχα να ξανακάνει ΠΑΣΟΚ, αλλά θα μπορέσει να αποσπάσει ένα κομμάτι του για να συγκυβερνήσει με τον Μητσοτάκη -που η Εύα Καϊλή θεωρεί Έλληνα Μακρόν.

Τα τελευταία ρεπορτάζ μιλάνε για ανασχηματισμό και μάλιστα σαρωτικό, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει ευρύ ανασχηματισμό -χωρίς να έλθει σε ρήξη με εσωκομματικούς παράγοντες που μπορούν να τον ανατρέψουν.

Υπάρχει βέβαια και η “δέσμευση” Μητσοτάκη -κοιτάζοντας μας στα μάτια- πως θα εξαντλήσει την τετραετία -όταν όπως λένε τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης θα έχει συμβεί μια “κοσμογονία” -χρήσιμη όμως και για προεκλογικό πρόγραμμα.

Είναι η δέσμευση ενός ανθρώπου που είναι ειλικρινής και δεν έχει εξαπατήσει κανέναν. Και που -όπως είπε πρόσφατα- δεν …διαβάζει δημοσκοπήσεις.

Φαινομενικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την επιλογή να πάει ή να μην πάει σε εκλογές, αλλά όσο πιο αργά γίνουν τόσο πιο πολύ χαμένος θα βγει από αυτές.

Το σενάριο μάλιστα που βλέπει εκλογές στο τέλος της τετραετίας και νίκη του Μητσοτάκη προϋποθέτει μια κοινωνία σε ακινησία. Και τις δημοσκοπήσεις να μπορούν τώρα να προβλέψουν τι θα γίνει όταν γίνουν οι εκλογές. Χωρίς εκπλήξεις -πράγμα αδιανόητο για ελληνικές εκλογές.