Οι 5 Συριζαίοι της Τράπεζας της Ελλάδος… και ο Χουλιαράκης

Μην νομίζετε ότι η πρόσληψη του Γιώργου Χουλιαράκη, οικονομικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, σε νευραλγική θέση στην Τράπεζα της Ελλάδος πέρασε απαρατήρητη από ορισμένους κομματικούς (και άλλους) κύκλους. Λένε φερ΄ειπείν ότι δεν είναι δυνατόν ένας «ορίτζιναλ Συριζαίος» που χρημάτισε και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, αρχεία και δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπερβολές, θα πείτε. Αλλά ο κ. Χουλιαράκης ως οικονομικός σύμβουλος του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, με γραφείο στον ίδιο όροφο με το δικό του, μπορεί, όντως να έχει πρόσβαση παντού, έλεγαν. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αυτές τις «γκρίνιες και υποψίες» πληροφορήθηκε ο κ. Στουρνάρας και θέλησε να καθησυχάσει τους… «ανησυχούντες». Λέει λοιπόν ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει εδώ και καιρό στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία συνεργάζεται άψογα και έως τώρα δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό προς τα έξω από τα υποτιθέμενα «απόρρητα» της Τραπέζης. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε:

Στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος με εξαετή μάλιστα θητεία παραμένουν η Όλγα Χαρίτου και ο Δημήτρης Σιδέρης: Και οι δύο προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και η επαγγελματική σχέση τους με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι άψογη, τόσο που στήριξαν την ανανέωση της θητείας του. Για αυτήν την επιλογή τους δέχθηκαν πολύ σκληρό πόλεμο από την Κουμουνδούρου:

«Δεν βγαίνει άχνα από την Τράπεζα, είναι οι πιο καλοί συνεργάτες μου», λέει ο κ. Διοικητής για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, οι επιτελείς του, υπενθυμίζουν ότι και η Σκωτσέζα σύζυγος του Ευκλείδη Τσακαλώτου Έλεν Γκίμπσον εργάζεται επί χρόνια σε νευραλγική θέση στην Τράπεζα στη Διεύθυνση Επιθεώρησης των Τραπεζών. Στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής εργάζονται επίσης και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γρηγόρης Στεργιούδης, για παράδειγμα, ήταν, όπως με πληροφορούν από την ΤτΕ, επί ΣΥΡΙΖΑ διορισμένος στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας και μετά τη λήξη της θητείας του ο κ. Στουρνάρας τον τοποθέτησε στην Επιτροπή Ελέγχου της Τραπέζης. Ένας άλλος που ήταν υποδιοικητής της Τράπεζας επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Θόδωρος Μητράκος, όταν έληξε η θητεία του ο κ. Στουρνάρας αντί να τον στείλει υποδιευθυντή όπως ήταν η οργανική του θέση, του έδωσε γενναία προαγωγή και τον έκανε διευθυντή.

Πάντως για να τα λέμε όλα στις εκλογές της Τράπεζας το ΠαΣοΚ αύξησε τη δύναμη του και πήγε στο 52% (επί Προεδρίας Βαγγέλη Γερανιωτάκη) και ο ΣΥΡΙΖΑ (με τις συνεργαζόμενες δυνάμεις), παρά τις τόσες προαγωγές των στελεχών του από τον κ. Στουρνάρα, από 29% που είχε το 2013, έπεσε τώρα στο 12%.

Πηγή: “Βηματοδότης”