Οξύμωρο

Του Ιωάννη Δαμίγου

Η δυσκολία ισορροπίας μεταξύ λόγου και πράξης, η αποφυγή έκφρασης της αλήθειας σε αντίθεση με υποταγή στην καθώς πρέπει τυπική τακτική, προβληματίζει τον … λογικό πολίτη, όταν αυτός ο λόγος προέρχεται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσωπικά μου προκαλεί έκπληξη η κατάληξη της δήλωσής του, πως έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη!Το οξύμωρο, του λόγου της επίσκεψης, με την έκφραση του προβληματισμού και την ανησυχία του , στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν συνάδει με αυτήν την δήλωση. Άλλως δεν θα υπήρχε λόγος για μια τέτοια επίσκεψη.

Αστοχία λοιπόν εκ μέρους του μια τέτοια δήλωση, όταν έχει αποδειχθεί στην πράξη, πως η κάλυψη αν όχι η υποστήριξη στην κυβέρνηση της συγκεκριμένης “δικαιοσύνης” είναι προκλητική. Καθώς στην προβαλλόμενη από τα ΜΜΕ  υπόθεση αντιπερισπασμού, του Αντώνη Παπανικολάου της …  κιβωτού, η δικαιοσύνη προχωρεί σε οικονομικούς ελέγχους, σε αντίθεση με την κωλυσιεργία και “ανικανότητα” που παρουσιάζει στον έλεγχο των υποκλοπών. Ενδεικτικό το ενδιαφέρον της για τις διαρροές και όχι για τις παράνομες πράξεις! 

Η ανάγκη για “προσεχτική” και ‘ευγενική” καθώς πρέπει προσέγγιση της δικαιοσύνης, όταν ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί όλα τα λαϊκίστικα εργαλεία εναντίον της δημοκρατίας, δεν γνωρίζω από που επιβάλλεται και σίγουρα δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτό που απουσιάζει προβληματικά από την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ο ευθύς απλός λόγος της δύσκολης όμως διατύπωσης της αλήθειας. Όποιος άλλος τρόπος, εκτός από την ευθεία διατύπωσή της, εμπεριέχει τον λαϊκισμό. Λαϊκισμός είναι η αστεία προσπάθεια του εισαγγελέα να μεταφέρει δήθεν την ευθύνη της εξιχνίασης της υπόθεσης στους “υπαλλήλους” του, γιατί έτσι τους αντιμετωπίζει, με το “γρηγορείτε Έλληνες εισαγγελείς” ο … ταχύτατος.

Στον καταιγισμό ψεμάτων, στην λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, στην επέλαση των ¨κορακιών” και στην αρπαγή των ελάχιστων μισθών μέσω των αγορών, αυτό το τελευταίο και άμεσα αναγκαίο είναι η λυτρωτική αλήθεια! Που δεν χρειάζεται ερμηνεία και ανάλυση. Που απευθύνεται σε όλους κατανοητά και τους καθιστά υπεύθυνους. Από που προκύπτει η έκφραση εμπιστοσύνης, στην σημερινή απόδοση δικαιοσύνης άραγε; Ανάγκη για μια διορθωτική δήλωση αλήθειας. Σκέτης.