“Οπτική ποίηση”: Η έκθεση του Στάθη Χρυσικόπουλου στην Πάτρα

doiawxhuvr4b67f91dda97f“Οπτική ποίηση” είναι ο τίτλος της έκθεσης του Στάθη Χρυσικόπουλου που θα φιλοξενηθεί στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας από τις 10 έως τις 31 Μαρτίου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, οργανώνουν την έκθεση στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ιστορία της Γραφής» στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. 046-674x1024

 Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Μαρτίου και ώρα 20.30΄.Την παρουσίαση θα κάνει ο ιστορικός της τέχνης Μάνος Στεφανίδης, αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ.  Διάρκεια έκθεσης έως τις 31 Μαρτίου. Είσοδος ελεύθερη. Ξεναγήσεις στην έκθεση καθημερινά.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μάνος Στεφανίδης: “Ο Στάθης Χρυσικόπουλος, και με λογισμό και με όνειρο, ισορροπεί ανάμεσα στην αφηρημένη έννοια και την οπτική της αποτύπωση, επιμένοντας σε εκείνες τις εικόνες που διεκδικούν ποιητικό ήθος και αισθητική αυτάρκεια. Τα έργα του στηρίζονται σε εννοιολογικά παιχνίδια
άλλοτε αξιοποιώντας γραφιστικούς τύπους, χρωματικές συγκρούσεις ή ιλουζιονιστικά παράδοξα και άλλοτε προσεγγίζοντας την εκάστοτε τεχνολογία με έναν χειροποίητο, προσωπικό, υποβλητικό τρόπο.

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΜΑΝΟΣΌλη του η παραγωγή συγκροτεί την νοητή γέφυρα που ενώνει τον πολιτισμό της Ιταλίας με τον πολιτισμό της Ελλάδας, τις πρωτοπορίες του ’60 με τις απορίες της μεταμοντέρνας συνθήκης. Πηλίκον όλων αυτών είναι η διαρκής ώσμωση λέξης και εικόνας αλλά και η θεατρική μεταμόρφωσή τους σε ένα οπτικό γεγονός το οποίο συνεχώς μετακυλύει το νόημά του.

0216-650x1024Το αίνιγμα δίπλα στο θαύμα. Από τις πιο απλές συνθέσεις του ως τα μεγάλα θεατρικά του περιβάλλοντα, ο Στάθης Χρυσικόπουλος έχει σταθερά στο μυαλό του εκείνο τον λόγο που μπορεί να κυοφορεί ποίηση όταν ξεπεραστεί η εργαλειακή του χρήση. Ή αλλιώς ό, τι η κάθε λέξη κρύβει μια εικόνα και είναι εν δυνάμει μια μικρή θάλασσα. Τρικυμισμένη, βρίσκεται πιο κοντά στην αλήθεια της.”.