Ανησυχία και εξελίξεις για τα εθνικά θέματα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Του Μελέτη Ρεντούμη

ΡΕΝΤΟΥΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣΠαρατηρούμε όλο αυτό το διάστημα, με ιδιαίτερη ανησυχία ομολογουμένως, τόσο το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού να διογκώνεται με τον εγκλωβισμό, χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας, όσο και το δημοσιονομικό για το οποίο παραμένει ακόμη ανοικτή η αξιολόγηση από τους θεσμούς, δημιουργώντας συνθήκες ομηρίας και στασιμότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, μοιάζει κυριολεκτικά παγιδευμένη στα ατελείωτα και δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τα οποία όμως θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να είχε αποφύγει ή μετριάσει, αν δεν ακολουθούσε μια παρελκυστική και επικοινωνιακή πολιτική, στηριζόμενη σε ιδεοληψίες αλλά ενέσκυπτε στα θέματα με ρεαλισμό ώστε να δοθούν πραγματικές και μόνιμες λύσεις.

Πολύ φοβούμαι, ότι δεν έχουμε δει το τέλος του έργου ή τα χειρότερα αν θέλετε, ούτε στο προσφυγικό, ούτε στην οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς ο συνδυασμός των δύο δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που αγγίζει πλέον τα εθνικά μας θέματα.

Η προχειρότητα και οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε όλα τα διεθνή fora που συμμετέχει η χώρα, ενδέχεται να δημιουργήσει τετελεσμένα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν υπό προϋποθέσεις σ’ εθνικό ακρωτηριασμό.

Για να θέσω τα θέματα πιο συγκεκριμένα θ’αναφερθώ σε 4 κομβικά ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος όσον αφορά την θέση της Ελλάδας:

  • Σχέση ΕΕ-Τουρκίας: Η Ελλάδα είναι πλέον σχεδόν παρατηρητής των εξελίξεων καθώς η Τουρκία είναι πολύ πιθανό να εκταμιεύσει συνολικά 9 δις από την ΕΕ, έχοντας μάλιστα το πάνω χέρι στην διαχείριση των προσφυγικών ροών, απαιτώντας την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα νησιά μας για την διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων, ώστε να εγκρίνουν εκείνη όλη την ροή.
  • Σχέση Ελλάδος-Τουρκίας: Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς η Τουρκία ενώ είχε σχεδόν απομονωθεί από ΗΠΑ και Ρωσία, λόγω του φόβου δημιουργίας Κουρδικού κράτους στην Συριακή και Ιρακινή μεθόριο, μπήκε δυναμικά ξανά στο διεθνοπολιτικό παιχνίδι, με την ανοχή της κυβέρνησης, με την είσοδο του ΝΑΤΟ στην διαχείριση των προσφυγικών ροών και τις ελεγχόμενες περιπολίες στα τουρκικά χωρικά ύδατα, υποβάλλοντας μάλιστα συγκεκριμένες απαιτήσεις περί αποστρατικοποιημένων ζωνών σχεδόν για το μισό Αιγαίο.
  • Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς με αμείωτη ένταση και ήδη κυοφορείται ένα προσχέδιο της συμφωνίας μέσα στους επόμενους μήνες. Η Τουρκία κάνει διαρκώς παρεμβάσεις και διαπραγματεύεται τους όρους ώστε ν’αποκτήσουν τα κατεχόμενα όλα τα δικαιώματα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μαζί με το δικαίωμα συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Ελλάδα φαίνεται μέσα από την διακριτική της ουδετερότητα απούσα και δεν θέτει κανένα ζήτημα προς την ΕΕ ή τον ΟΗΕ, ιδίως στο θέμα συνένωσης των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και ενιαίας Κύπρου που αφορούν στις διεκδικήσεις της Τουρκίας.
  • Σκοπιανό: Η ελληνική κυβέρνηση, όντας ανέτοιμη να δεχθεί πλήθος εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ειδομένη και αποκαλώντας η ίδια τα Σκόπια Μακεδονία, τόσο προφορικά όσο και σ’επίσημα έγγραφα, έχει κάνει την FYROM προνομιακό συνομιλητή των Ευρωπαίων ώστε να κλείσει ευνοϊκά γι αυτούς το θέμα του ονόματος αλλά και η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα φαίνεται αφενός ν’αδιαφορεί για τ’όνομα και αφ’ετέρου να μην προσεγγίζει την γείτονα χώρα σε διμερές επίπεδο για οποιαδήποτε συμφωνία.

Με βάση την παραπάνω ανάλυση, γίνεται κάτι περισσότερο από προφανές, ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και μπορούν να εξελιχθούν σ’εφιάλτη για την χώρα μας, αν σταδιακά η ΕΕ με τους οποίους διαπραγματευόμαστε το δημοσιονομικό σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αρχίζουν και θέτουν στην Ελλάδα συμφωνίες πακέτο για τα εθνικά θέματα, που αγγίζουν τα Βαλκάνια, την ΝΑ Μεσόγειο και την θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα, με πρόσχημα την οικονομική και πολιτική σταθερότητα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαπραγματευθεί κυριαρχικά της δικαιώματα είτε στο εναέριο χώρο της είτε όσον αφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας που καθορίζει τα σύνορά μας.

Απαιτείται λοιπόν, όχι πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική όπως διατείνεται διαρκώς η κυβέρνηση, αλλά συγκεκριμένη πολιτική με νομικά, θεσμικά και πολιτικά επιχειρήματα, παράλληλα με την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας μας, για να κερδίσει η Ελλάδα το χαμένο έδαφος και να μην αποτελεί τον ουραγό των εξελίξεων.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δυναμικής Ελλάδας