Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Θα πάμε διακοπές αφού θα βρεθούν κάποιες έξυπνες λύσεις»

Σε διαφορετικό τόνο από τις τοποθετήσεις της προ ημερών, όταν έλεγε στους Ευρωπαίους να μην κλείσουν ακόμη τις καλοκαιρινές διακοπές τους, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανήλθε λέγοντας ότι θα καταφέρουν να πάνε διακοπές αφού θα βρεθούν κάποιες «έξυπνες λύσεις».

Σε συνέντευξή της στην πορτογαλική εφημερίδα Expresso, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε για τις λύσεις: «Ισως είναι λίγο διαφορετικά, με διαφορετικά μέτρα υγιεινής, λίγη παραπάνω κοινωνική αποστασιοποίηση, είναι όμως εντυπωσιακό να δούμε ότι θα βρούμε λύσεις». Πρόσθεσε ότι είναι θετικό το ότι οι ευρωπαϊκές χώρες σταδιακά αίρουν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, αν και είπε ότι πρέπει οι χώρες της Ενωσης να προχωρήσουν «με προσοχή, βήμα-βήμα ενώ είναι σε επιφυλακή».

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανένας πώς θα είναι οι επόμενοι μήνες, βλέπω όμως ότι μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό», είπε η Φον Ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε εντυπωσιασμένη από τα μέτρα κάποιων χωρών-μελών για τη συνέχιση της λειτουργίας τομέων της οικονομίας. Για την απάντηση της ΕΕ στην πανδημία, η επικεφαλής της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι η Ενωση χρειάστηκε λίγες ημέρες για να βρει τον βηματισμό της και να βελτιωθεί ο συντονισμός. Εκθείασε πάντως την κινητικότητα προσωπικού και θεραπευτικών μέσων:

«Βλέπουμε ρουμάνους γιατρούς και πολωνέζες νοσοκόμες να πηγαίνουν στην Ιταλία για να βοηθήσουν, βλέπουμε γάλλους ασθενείς στην Αυστρία ή το Λουξεμβούργο, αναπνευστήρες από τη Γερμανία στην Ισπανία». Οπως εξηγεί, «αυτή είναι η Ευρώπη που αγαπώ, όπου χτυπά μια δυνατή και υποστηρικτική καρδιά. Ετσι πηγαίνουμε μπροστά».

Η πρόεδρος της Κομισιόν απέρριψε τέλος τους φόβους ότι ο κορονοϊός μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της ΕΕ. «Νομίζω ότι μπορούμε να ωριμάσουμε με αυτήν την κρίση και να είμαστε μαζί».

Πηγή: Protagon.gr