Ο Αντώναρος “διαβάζει” τον Μητσοτάκη

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί κυβερνήσεων Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος  αναλύει το νόημα των απειλητικών δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη  για νέες εκλογές το 15Αύγουστο, εάν η ΝΔ δεν έχει ισχυρή εντολή, όπως είπε ο ίδιος σε σημερινή του συνέντευξη.

“Eχει μεγάλο — πολιτικό — ενδιαφέρον η προ-αναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη πως “αν δεν έχει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία, θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο.” Και το λέω σοβαρά. Ούτε ειρωνικά. Ούτε απαξιωτικά.

Διαπίστωση πρώτη: Αν η ΝΔ δεν φθάσει στην αυτοδυναμία (και δεν μπορέσει ή δεν θελήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού η να κυβερνήσει με ανοχή κάποιου κόμματος), τότε όντως το πιθανότερο είναι να πάμε για νέες εκλογές μεσοκαλόκαιρο.

Διαπίστωση δεύτερη: Η προ-αναγγελία Μητσοτάκη προδίδει δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι στη ΝΔ δεν θεωρούν ότι έχουν την αυτοδυναμία (παρά τις μετρήσεις στο τσεπάκι τους) και βγάζουν ένα μικρο-εκνευρισμό.

Δεύτερον: θέλουν να ευαισθητοποιήσουν πολλούς ψηφοφόρους που ίσως προτιμήσουν να πάνε σε διακοπές στη θάλασσα. Μόνο που τέτοιες δημόσιες δηλώσεις επιδρούν μερικές φορές αντίστροφα στην ψυχολογία των πολλών που δεν τους αρέσει να βρίσκονται μπροστά σε “εκβιαστικά διλήμματα “.

Διαπίστωση τρίτη: Αν η χώρα πάει σε επαναληπτικές εκλογές αυγουστιάτικα χωρίς να έχει σχηματισθεί κυβέρνηση (όπως και θα συμβεί) , οι καλοκαιρινές εκλογές θα γίνουν υποχρεωτικά με την απλή αναλογική. Και κατά πάσαν πιθανότητα — και οι επόμενες. Αφού βέβαια η κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματισθεί δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο.

Ίσως αυτό να ήθελε να πει τελικά ο Μητσοτάκης”.