Σε παράλληλο σύμπαν

Του Παύλου Αλέπη

Με αυτή την Δικαιοσύνη και αυτά τα ΜΜΕ η χώρα είναι αδύνατον να δει άσπρη μέρα και να προχωρήσει. Δεν… κοντεύει, ήδη μου έχει γίνει εμμονή αυτό και το εξομολογούμαι εξ αρχής. Αλλά να εξηγήσω το γιατί.

Στην Κύπρο ο σίριαλ κίλερ, συνελήφθη τον Απρίλιο και προχθές η δίκη του ολοκληρώθηκε. Τον Σεπτέμβριο του 2013 δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας…Η δίκη των δολοφόνων του συνεχίζεται..

Άλλα τα μεγέθη θα πείτε. Σωστά, αλλά μια αναλογία δεν βρίσκετε;; Οι κρίνοντες κρίνονται και…συγκρίνονται.

Για τις άλλες υποθέσεις -ούτε λόγος-τα φαινόμενα μιας σπαρασσόμενης, γεμάτη έριδες δικαιοσύνης να μην πούμε τίποτα γιατί η Δικαιοσύνη ξέρει… Ωραία. Λαμπρά, ας ζήσουμε τον μύθο μας σ αν το σλόγκαν του ΕΟΤ άλλωστε αφορά…ξένους. Αν και πληθαίνουν(νομίζω) όσοι βλέπουν πως αυτό συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Δημοκρατίας μας…

Πάμε όμως στην άλλη, εντελώς υποδόρια απειλή της Δημοκρατίας, που είναι η υποτίμηση του Τύπου και του ρόλου του.

Με διάφορα στάδια διάβρωσης της γενικής εικόνας του Τύπου, με συστηματική στρέβλωση των γεγονότων και μια παραδοχή αμάσητη, φτάσαμε στο κομβικό σημείο να ζούμε ΟΛΟΙ, σύγχρονοι πολίτες, σε παράλληλα πληροφοριακά σύμπαντα.. Και έτσι έχει επιτευχθεί το…ζητούμενο: η ασυνεννοησία.

Οι περισσότεροι ούτε καν το αντιλαμβανόμαστε. Κλεισμένοι στο μικρόκοσμο μας, ασεβείς και επιλήσμονες στα γεγονότα, εκφέρουμε κρίση, χωρίς γνώσεις και χωρίς επίγνωση.

Ποιος αναρωτιέται τι ακριβώς κρύβεται πίσω απ την πληροφόρηση που ημερησίως λαμβάνει;; Και ποιος μπορεί να συνθέσει τα γεγονότα, αφού εν πολλοίς τα αγνοεί;;;

Άνθρωποι με ειδικά συμφέροντα, άνθρωποι με εξουσία, ακόμα και ξένες κυβερνήσεις, μπορούν να παρέμβουν στην πληροφόρησή μας,  να μας χειραγωγούν πονηρά και να προπαγανδίζουν και εμείς να μην παίρνουμε χαμπάρι… Συμβαίνει ή δεν συμβαίνει;;

Ουκ ολίγοι -όπως συμβαίνει πάντα-πίστεψαν στην απελευθέρωση του παγκόσμιου πολίτη μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Όμως για να δούμε τι συμβαίνει στ΄αλήθεια, εδώ στο χαοτικό πληροφοριακό κόσμο του Twitter η του Facebook. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε προέρχονται -λέει- από αλγόριθμους που φιλτράρουν, ανάλογα με τα καταγεγραμμένα ενδιαφέροντα μας, ότι μας αποστέλλεται στο lap-top ,το pc ή το smartphone μας.

Από ποιους; Mε ποιον έλεγχολογοδοσία και νομιμοποίηση;; Ενδιαφέροντα ερωτήματααναπάντητα σχεδόν από όλους μας…

Κι όμως αυτά τα social media ,αποτελούν ήδη τον βασικό κορμό πληροφόρησης των πολλών εξ ημών.. Ο αλγόριθμος καθορίζει την πληροφόρηση μας στα γεγονότα. Τα γεγονότα του δικού μας κατά τον αλγόριθμο -σύμπαντος.

Τα γεγονότα που πιστεύουμε πως ισχύουν για όλους….Το ποιο αστείο είναι πως οι προχωρημένοι ίσως οι περισσότεροι, είμαστε βέβαιοι πως ζούμε σε μια φούσκα , που σύντομα θα σκάσει...

Οι εντελώς προχωρημένοι μάλιστα, διανοητές μας μας βεβαιώνουν πως ίσως αυτή η στρέβλωση, να είναι και η βασική αιτία της πολωμένης πολιτικής μας εικόνας..Στην οποία συμβάλουμε εκόντες άκοντες…

Ας το προσγειώσουμε τώρα, το όλον, στο προεκλογικό μας πεδίο. Επιπλήττουν,μέμφονται και κατηγορούν αρκετοί,τον Αλεξη Τσιπρα,που αποκομμένος από συμβούλους, στον κόσμο του -που λέει και η νεολαία- εκτίμησε εντελώς λάθος, το μέγεθος της ήττας στις ευρωεκλογές… Ο θυμός των προσκείμενων, δεν προσμετρήθηκε σωστά κι αυτό αναγνωρίσθηκε ως λάθος.. Τα ποσοστά και τα γεγονότα δικαίωσαν σ’ αυτή την φάση, όσους το λένε.

Μήπως όμως συνέβη στον πολιτικό Τσίπρα ό,τι ακριβώς συμβαίνει και στους πολίτες;

Μήπως υποτιμούμε -όλοι μας -και τις αποδεχόμενες πληροφορίες και τα προσλαμβανόμενα γεγονότα;;

Νομίζω πως, αν πάρουμε τις αποστάσεις (ακόμα και τις πολιτικές αποστάσεις), θα το δούμε καθαρά το φαινόμενο. Δέσμιοι του μικρόκοσμου που μας περιβάλλει.

Το συμπέρασμα είναι πως πρέπει να αναβαθμίσουμε επειγόντως τον σεβασμό μας στα γεγονότα.

Ο πόλεμος των κατευθυνόμενων Fake News μαίνεται και εμείς νομίζουμε πως οι τροχιοδεικτικές βολές είναι…πυροτεχνήματα προς έρψη και απόλαυση.

Και η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ κάποτε, υπηρετούσαν πιστά και απόλυτα τα γεγονότα. Τώρα, στα παράλληλα σύμπαντα λειτουργώντας, είναι αμφίβολο αν αυτό συμβαίνει.