Ο Βενιζέλος αδειάζει Μητσοτάκη – Ποινικός εισαγγελέας για Δημητριάδη – Σενάρια εξουσίας

Του Νίκου Ξυδάκη

Λίγες ώρες πριν και αμέσως μετά το διάγγελμα, έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι το σύστημα που σθεναρά στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το 2016, τώρα τον εγκαταλείπει, διακριτικά ή ηχηρά.

Μιλάμε κυρίως για τον αδιαφοροποίητο χώρο του κέντρου, του φιλελεύθερου χώρου, και του ακραίου κέντρου. Για πρόσωπα που πλαισίωσαν ιδεολογικά το αντι-Σύριζα μέτωπο και απέδωσαν στον Κυρ. Μητσοτάκη χαρακτηριστικά φιλελευθερισμού και θεσμικής κανονικότητας έναντι του ανεύθυνου, απρόβλεπτου λαϊκισμού.

Ο Μητσοτάκης όμως τους ποτίζει φαρμάκια. Εχει προκαλέσει εκτροπή. Είναι τόσες οι ωμές παραβιάσεις οποιασδήσποτε τάξης, που αρχίζουν να τον εγκαταλείπουν.

Τα κρίσιμα περασμένα εικοσιτετράωρα, είχε κηρυχθεί σιωπητήριο. Οι οργανικοί διανοούμενοι κρύφτηκαν και άφησαν μπροστά τα ΜΜΕ να αναπαράγουν τα αλληλοεξουτερωνόμενα non papers και τις αντικρουόμενες φήμες. Στα χαρακώματα των υπαινιγμών και των εκβιασμών βρέθηκαν ο Φαήλος Κρανιδιώτης και το παρατράγουδο Ρωμανος. Κάποιες δειλές αναρτήσεις στα σόσιαλ εμφανίστηκαν το Σάββατο.

Το άρθρο Αλιβιζάτου

Το σήμα δόθηκε από το άρθρο του Νίκου Αλιβιζάτου στην Καθημερινή, στο οποίο καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες στον πρωθυπουργό και θεσμικά κενά. Ο Ν. Αλιβιζάτος υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό, μάλλον κόσμια, την παραίτηση Νίξον και εύχεται κατά τα άλλα ότι ευθύνες θα αποδοθούν κατόπιν ερευνών… Εν συνεχεία η ανάλυσή του για ό,τι περιγράφει σχεδόν σαν εκτροπή, εντοπίζεται σε τεχνικές παρατηρήσει για ενίσχυση της ΑΔΑΕ. Ακόμη και με τον χλιαρό τρόπο του Ν. Αλιβιζάτου όμως έχει δοθεί το μήνυμα, ότι όσα συμβαίνουν δεν είναι πια διαχειρίσιμα.

Το εντυπωσιακό άδειασμα από Βενιζέλο

Το πιο εντυπωσιακό άδειασμα του Κυρ. Μητοστάκη ήρθε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.  Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περίμενε να μιλήσει μετά το διάγγελμα, αλλά το κείμενό του ήταν μάλλον έτοιμο. Αναλύει και αυτός τις συνταγματικές και νομικές πτυχές, αλλά είναι σαφώς πιο πολιτικός. Περιγράφει μια εκτροπή.

Καταρχάς, αποδομεί το βασικό επιχείρημα Μητοστάκη: «Η θέση του Πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη είναι μεγάλων διαστάσεων σφάλμα.»

Δεύτερον, προβαίνει σε μια πολιτική διάγνωση, για το παταγώδες τέλος του «επιτελικού κράτους»: «Παρακολουθούμε ένα ολόκληρο μοντέλο συγκεντρωτικής άσκησης της εξουσίας να φτάνει με πολύ θόρυβο στα όριά του. Το μείγμα αίσθησης παντοδυναμίας και ακρισίας απέβη ανεξέλεγκτο. Το μοντέλο πρέπει συνεπώς να αλλάξει αμέσως.» Καλεί μάλιστα σε άμεση αλλαγή του μοντέλου.

Ποινικές ευθύνες για Δημητριάδη – Κοντολέοντα

Τρίτον, και ίσως σκληρότερο όλων, επισημαίνει τις ποινικές ευθύνες και καλεί τα κινηθούν τα αρμόδια όργανα (Τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ντογιάκο; Αυτόν επικαλείται ονομαστικά και ο Ν. Αλιβιζάτος):

«Ως προς το συγκεκριμένο και ομολογημένο συμβάν οφείλουν να κινηθούν αμέσως τα αρμόδια όργανα της ποινικής δικαιοσύνης που δεν έχουν να περιμένουν καμία κοινοβουλευτική διαδικασία ως προς την ποινική ευθύνη προσώπων που δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 Συντ.»

Αυτό το τελευταίο είναι η εγκαιροφλεγής βόμβα. Από τους εμπλεκόμενους στην παράνομη δράση της ΕΥΠ, μόνο ο θεσμικός της επικεφαλής είναι πολιτικό πρόσωπο με ασυλία, ο πρωθυπουργός. Ο διοικητής και ο γεν. γραμματέας πρωθυπουργού δεν καλύπτονται από πολιτική ασυλία. Αρα είναι υπόλογοι για ποινικές ευθύνες. Ισως γι’ αυτό έσπευσαν να παραιτήσουν εσπευσμένως τον Γρ. Δημητριάδη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να του αποδώσει «αντικειμενική πολιτική ευθύνη», πράγμα που ήδη αμφισβητείται από πολλούς, και εμμέσως πλην σαφώς και από τον Ε. Βενιζέλο.

Νέες μεταβλητές, σενάρια εξουσίας

Συνοψίζοντας. Το άδειασμα Βενιζέλου στον Μητσοτάκη πιθανότατα είναι αρχή εξελίξεων. Ισως είναι η αποκαθήλωσή του εκ των άνω, από τα συστήματα που τον επέλεξαν και τον στήριξαν έως τώρα. Μετρούν ώρα-ώρα τις αντοχές του καταρρέοντος πρωθυπουργού.

Είναι βέβαιο ότι ετοιμάζονται εναλλακτικά σενάρια εξουσίας, με νέα δυσμενή δεδομένα για τη συντηρητική παράταξη, αλλά και πολλές νέες μεταβλητές για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ας πούμε:

  • Πώς θα αντιδράσουν οι βαρώνοι της ΝΔ; Θα δεχτούν να πάνε σε εκλογές με έναν καταρρέοντα πολιτικά και ηθικά αρχηγό;
  • Τα συστήματα στήριξης θα κρίνουν ότι μπορούν να βρίσκονται επ’ άπειρον τόσο ενάντια στη λαϊκή οργή;
  • Τα συστήματα θα επιμείνουν να στηρίζουν έναν καταρρέονται πρωθυπουργό ενόψει του πιο δύσκολου χειμώνα των τελευταίων ετών; Με ενεργειακή φτώχεια, με καλπάζοντα πληθωρισμό, με απειλητικά επιτόκια δανεισμού;
  • Η μετεκλογική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει απομακρυνθεί δραματικά. Λοβέρδος και Καϊλή δεν μπορούν να ανασχέσουν το διαζύγιο.
  • Ο Ν. Ανδρουλάκης έχει πεδίο δράσης μπροστά του, ανοιχτό αλλά και γεμάτο παγίδες. Δεν υπάρχει μέση οδός γι’ αυτόν.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη ζητά την παραίτηση Μητσοτάκη, και διεκδικεί την ηγεμονία στον χώρος της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.
  • Θα χωρέσουν δύο ηγεσίες στον ευρύτερο αυτό χώρο της Κεντροαριστεράς;
  • Ποια στάση θα τηρήσουν τα κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ-25 στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Προανακριτικής ώστε να μην παραγραφούν αδικήματα πολιτικών προσώπων;

AΠΟ ΤΟ TVXS