Ο γενναίος δικαστής Ράμμος έσπασε την “ομερτά” στις υποκλοπές, εισαγγελέας υπάρχει;

Του Γιώργου Καρελιά

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έκανε το καθήκον του, αποκαλύπτοντας ότι το αρχείο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη καταστράφηκε με εντολή Κοντολέοντα. Οι ομότεχνοί του στην Εισαγγελία πρέπει τώρα να κάνουν το δικό τους.

Από την κορυφή (πρωθυπουργός και υπουργοί) μέχρι τη βάση (υπάλληλοι της ΕΥΠ) η σιωπή έχει επιβληθεί. Με το πρόσχημα του «απορρήτου» και υπό την απειλή «μη μιλάτε σας περιμένουν δέκα χρόνια φυλακή», που εκτόξευσε η εντελώς αναρμόδια Ντόρα Μπακογιάννη, όλοι οι αρμόδιοι έχουν βαλθεί να κουκουλώσουν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, με αποκορύφωμα την παγίδευση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ευτυχώς το «όλοι οι αρμόδιοι» πρέπει να διορθωθεί με την προσθήκη «πλην ενός». Αυτός ο ένας είναι ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών(ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος, ο οποίος είναι πρώην δικαστής.

Ο Ράμμος πήγε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και, κατά το κοινώς λεγόμενον, τα έκανε λίμπα. Δηλαδή, δεν «το βούλωσε», όπως θα ήθελαν όλοι οι ένοχοι, πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες. Γιατί; Διότι είναι έντιμος και, όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν θα χαλαλίσει 40 χρόνια θητείας για να συγκαλύψει δυσώδεις υποθέσεις.

Ο Ράμμος, λοιπόν, αποκάλυψε:

.Πρώτον, ότι το αρχείο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη καταστράφηκε την ημέρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε την καταγγελία! Την εντολή έδωσε ο παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων. Τι χρείαν έχομεν άλλων αποδείξεων για τις βαριές προσωπικές ευθύνες που έχει;

Δεύτερον, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμ. Δεμίρης αρνήθηκε να συνεργαστεί με την ΑΔΑΕ επικαλούμενος το «απόρρητο» και το «καθήκον εχεμύθειας». Το ίδιο έκανε και η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου, η οποία ενέκρινε τις παρακολουθήσεις. Πρόκειται για εξωφρενική εξέλιξη. Όπως είπε ο κ. Ράμμος αυτά είναι υπεκφυγή, διότι είναι αδιανόητο να επικαλούνται το απόρρητο απέναντι στην Αρχή(ΑΔΑΕ) που, κατά το Σύνταγμα, είναι αρμόδια να ελέγχει την ΕΥΠ. Δηλαδή, ο δικαστής Ράμμος είπε το αυτονόητο, αυτό που έχουν πει όλοι οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου (Βενιζέλος, Αλιβιζάτος, Κοντιάδης, Σωτηρέλλης κα).

.Τρίτον πουθενά δεν βρέθηκε η αιτιολογία για την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη, κάτι αδιανόητο για την αρχή της διαφάνειας που πρέπει να διέπει ένα κράτος δικαίου.

Η κατάθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ τινάζει στον αέρα όλο το οικοδόμημα της σιωπής και της αδιαφάνειας που έχουν χτίσει εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές της πλειοψηφίας, με τη συμπαιγνία των διοικητών της ΕΥΠ, πρώην και νυν, που οχυρώνονται πίσω από το επαίσχυντο απόρρητο.

Όταν ο πρόεδρος μιας Αρχής καταγγέλλει όλο αυτό το σκηνικό, η εικόνα της χώρας γίνεται κουρέλι, αφού ο πλέον αρμόδιος λέει ότι επιχειρείται παράνομα να κουκουλωθεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Όταν τις επόμενες μέρες ο διεθνής Τύπος θα παρουσιάζει αυτό το απεχθές πρόσωπο της Ελλάδας, τι θα πουν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές του; Ότι τους υπονομεύει η…ρωσική προπαγάνδα;

Τι απομένει; ‘Ενας γενναίος εισαγγελέας να κάνει αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα: να ερευνήσει σε βάθος. Και αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τους πολιτικούς που επί του παρόντος έχουν ασυλία, οι διοικητές και οι υπάλληλοι της ΕΥΠ, που κατέφυγαν σε παράνομες πρακτικές, δεν καλύπτονται από καμιά ασυλία και από κανένα απόρρητο. Και ότι ενδέχεται να κληθούν να λογοδοτήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά που είπε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ δεν μπορούν να περάσουν έτσι. Ο άνθρωπος αυτός έκανε το καθήκον του. Οι ομότεχνοί του στην Εισαγγελία πρέπει να κάνουν το δικό τους…

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 247