Η Δικαιοσύνη αργεί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σιωπά και ο Μητσοτάκης εμπαίζει την Βουλή και πάει για μπάρμπεκιου: η δημοκρατία απειλείται, αλλά η αντιπολίτευση είναι κατώτερη των περιστάσεων

Του Νίκου Λακόπουλου

Η αποκάλυψη που έκανε ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι η καταστροφή των αρχείων της παρακολούθησης Ανδρουλάκη έγινε την ημέρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την παρακολούθησή του- με εντολή του τότε διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα- είναι μία ακόμα πράξη στο θέατρο παραλόγου που ζούμε.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κάλεσε τον Ανδρουλάκη- χωρίς νάχει θεσμικ΄ή ιδιότητα- να τον ενημερώσει για έναν φάκελο που ο διοικητής της ΕΥΠ είχε ήδη καταστρέψει!

Αν αυτό ισχύει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ που κατέθεσε ψευδώς ότι δεν υπήρχε παρακολούθηση -αφού κατέστρεψε τα ίχνη της- πιθανόν στον μέλλον να βρεθεί στη Δικαιοσύνη για μια ακόμα παράνομη πράξη.

Ο διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να καταστρέφει αρχεία χωρίς να έχει ευθύνη ο πολιτικός του προιστάμενος – ο πρωθυπουργός- και να αρνείται -τρεις φορές όπως κατέθεσε ο Χρ. Ράμμος για τον νέο διοικητή- να απαντήσει στα αιτήματα της ΑΔΑΕ;

«Δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου η αδιαφάνεια. Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει να υπάρχουν ανέλεγκτες νησίδες. Εγώ θα δώσω συνέχεια σε αυτό» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή.

Η συνέχεια -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- ήταν τραγελαφική. Ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε απόρρητο έγραφε της ΕΥΠ με ημερομηνία 5 Μαΐου το οποίο δήθεν έλεγε ότι το μηχάνημα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν προγραμματισμένο να καταστραφεί στις 25 Ιουλίου.

Ο Χρήστος Ράμμος έβγαλε το ίδιο χαρτί στο οποίο δεν αναφερόταν κάποια ημερομηνία καταστροφής. Πώς βρέθηκε ένα τέτοιο έγγραφο -αν υπάρχει- στα χέρια του βουλευτή: Tι σημαίνει το ότι εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος απευθυνόμενος στον Χρήστο Ράμμο είπε «θα τα πούμε μετά…»;

Nα θυμίσουμε πως η Εξεταστική Επιτροπή που ζήτησε η αντιπολίτευση λειτουργεί με μονοκομματικό προεδρείο, έκοψε μάρτυρες απότη συνεδρίαση και απάλλαξε από την κατάθεση τον Πρωθυπουργό και τον Γ. Δημητριάδη και απαγόρευσε να έχουν πρόσβαση τα μέλη της Επιτροπής στα πρακτικά.

Χθες ο πρόεδρος της Εξεταστικής Γιάννης Κεφαλογιάννης προσπάθησε -όπως αναφέρουν οι διαρροές- να εμποδίσει τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ να καταθέσει έγγραφα της ΕΥΠ επειδή δεν έχουν υπογραφή!

Η ΕΥΠ περιφρονεί την Βουλή

Προφανώς τα αρχεία της ΕΥΠ που καταστράφηκαν αν αποδείκνυαν ότι ήταν νόμιμη η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη δεν θα χρειαζόταν να καταστραφούν ως απόδειξη της νομιμότητας.

Η άρνηση της ΕΥΠ να ενημερώσει την ανεξάρτητη αρχή και η καταστροφή εγγράφων -όχι μόνο από την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα των Συντακτ΄ών- πέρα από παράνομη και παρακρατική συμπεριφορά είναι η προσπάθεια ενός καθεστώτος να σβήσει τα στοιχεία της ενοχής του για περισσότερα από ένα εγκλήματα σε βάρος του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμ. Δεμίρης -που τοποθετήθηκε χωρίς διακομματικό έλεγχο- με τον ίδιο τρόπο που τοποθετήθηκε ο προκατοχός του -με απόφαση του Πρωθυπουργού- παίζει θαυμάσια τον ρόλο του.

Αντί να ρίξει φως στην υπόθεση και να αποκαλύψει το “σφάλμα” του προκατόχου του κρύβεται πίσω από το απόρρητο και αρνείται να συνεργαστεί με την ΑΔΑΕ.

Υπάρχει τριπλό ελεγκτικό φίλτρο για τις ενέργειές της ΕΥΠ φέρεται να είπε: ο εισαγγελέας, η ΑΔΑΕ και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η πρώτη εξαφανίζεται από το πλάνο ανεξέλεγκτη, η ΑΔΑΕ δεν έχει πρόσβαση για να παίξει τον ρόλο της και η Επιτροπής Διαφάνειας δεν συγκαλείται!

Δηλαδή ούτε η ΑΔΑΕ ούτε η Επιτροπή Θεσμών μπορούν να ελέγξουν τα πεπραγμένα της ΕΥΠ και η Δικαιοσύνη παρεμβαίνει για να ελέγξει τις διαρροές και όχι την εισαγγελέα που ο Πρωθυπουργός έσπευσε από την πρώτη στιγμή να εξάρει τον ρόλο της.

Ωστόσο -όπως έχει επισημάνει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλογου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός “η εισαγγελική διάταξη που εκδίδεται κατ’ άρθρο 3 ν. 2225/1994 για την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν συνιστά δικαστική απόφαση. Συνεπώς, ο εισαγγελικός λειτουργός δεν είναι ανέλεγκτος, αλλά υπόκειται στον (πειθαρχικό) έλεγχο της προϊσταμένης εισαγγελικής αρχής”.

“Είναι λοιπόν απορίας άξιο, γιατί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου περιορίζει μέχρι σήμερα την έρευνά του μόνο στα πλημμεληματικής υφής ζητήματα της διαρροής πληροφοριών από την ΕΥΠ τιθέμενος μάλιστα ο ίδιος επικεφαλής της έρευνας- κάτι που δεν συνηθίζεται και δεν διερευνά το μείζον ζήτημα της νομιμότητας των επίμαχων «επισυνδέσεων» για τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται”.

“Η συγκάλυψη δεν απέχει πολύ από τη συνενοχή”

Το μυστήριο με την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη μάλλον δεν θα απαντηθεί ποτέ. Ή κάποιοι θέλουν να μην απαντηθεί ποτέ. Ποιος έδωσε την εντολή και γιατί; Ποιος έδωσε νέα εντολή και ποιος διέκοψε την “επισύνδεσ稔 πριν τελειώσει και γιατί;

Γιατί δεν προχωρά η ποινική διαδικασία; “Όσο περνάει ο χρόνος, συνεπεία «τεχνικών λαθών» -η αιτία και η ενδεχόμενη σκοπιμότητα των οποίων χρήζουν επίσης ποινικής διερεύνησης- δεν γνωρίζουν την τύχη κρίσιμων στοιχείων, όπως το περιεχόμενο των καταγραφεισών συνομιλιών, προ της παρέλευσης του νομίμου χρόνου διατήρησής τους” θα γράψει ο Δημήτρης Βερβεσός.

“Είναι αυτονόητο ότι η συγκέντρωση του αποδεικτικού υλικού, που θα αποτελούσε ισχυρή ένδειξη τήρησης ή μη της νομιμότητας, αποτελεί καθήκον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, που έχουν επιληφθεί των υποβληθεισών μηνύσεων. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με απειλές της Δημοκρατίας οι λειτουργοί της ποινικής δικαιοσύνης, οφείλουν να ενεργούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση δεν απέχει πολύ από τη συγκάλυψη και η συγκάλυψη δεν απέχει πολύ από τη συνενοχή”.

Προφανώς η άρνηση του Πρωθυπουργού να άρει το απόρρητο είναι ένδειξη ενοχής. Η πολιτική επιλογή να μην κληθούν ως μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή πρόσωπα με άμεση εμπλοκή στην υπόθεση είναι μια προσπάθεια για μια στημένη διαδικασία -παρωδία.

Ο Πρωθυπουργός έβγαλε από το πλάνο τον ανηψιό του και μαζί με την καταστροφή αρχείων -προφανώς με εντολή του- έκανε περίεργες μεταθέσεις υπαλλήλων της ΕΥΠ -και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας.

Μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων

Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις με αποκλειστική απόφασή του διατηρεί τον έλεγχο της ΕΥΠ και ουσιαστικά επιχειρεί να κρατήσει την ενοχλητική ΑΔΑ΅Ε σε ένα ρόλο που ακυρώνει τον ελεγκτικό της ρόλο. H διακωμώδηση της Εξεταστικής Επιτροπής -παρότι την ελέγχει η κυβερνητική πλειοψηφία- αποτελεί προσβολή για την Βουλή.

“Ο τρόπος, που χειρίζεται αυτή την υπόθεση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δείχνει ότι δεν έχουν κανένα όριο επιφέροντας βαρύτατο πλήγμα στους δημοκρατικούς θεσμούς και εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα» αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ την ώρα που ο πρόεδρός του επισκέπτεται την σιωπηλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας -η οποία φαίνεται να μην διαβάζει εφημερίδες και να είναι από άλλη χώρα.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση -δηλαδή ένας Πρωθυπουργός που δεν εμπιστεύεται και έχει δέσει και την ίδια του την κυβέρνηση- έχει κουρελιάσει παραβιάζοντάς το το Σύνταγμα, αλλά η αντιπολίτευση ελπίζει στην τιμωρία της στις εκλογές.

Αν δηλαδή ο Μητσοτάκης καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά στις εκλογές χάρη στην άρνηση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης ούτε προανακριτική επιτροπή θα υπάρξει, ούτε θα φτάσει ποτέ στη Δικαιοσύνη.

Κι ένας πρωθυπουργός που έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνος για τη δημοκρατία θα μπορεί να περιδιαβαίνει στα κανάλια εξηγώντας πώς κάνει ομελέτα και μπάρμπεκιου γελώντας με μια αντιπολίτευση που θα αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων.