Ο Γιώργος Κουρής και ο Αυριανισμός

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

“O Kώστας Μητσοτάκης και ο Γιώργος Κουρής ήταν συνέταιροι 50-50 στην εταιρεία «PRESS HELLAS A.E.», το 1974. Το κτίριο, στον Ταύρο, Δήμητρος 37, το θεμελίωσε ο Παύλος Μπακογιάννης, σφάζοντας τον κόκορα στην αριστερή κάτω γωνιά του οικοπέδου, και τον κόκορα τον έφαγε ο εργολάβος Γιάννης Σταυρακόπουλος. Όταν τελείωσε το έργο, ο Μητσοτάκης ζήτησε να πάρει και μάλιστα τζάμπα, την πλειοψηφία.

Ο Κουρής για να μην χάσει την περιουσία του, το αρνήθηκε και έπαιξε κορόνα – γράμματα την πλειοψηφία του εργοστασίου. Ο Κουρής κέρδισε, ο Μητσοτάκης έχασε, αλλά πήρε 19.000.000 που του τα πήγε στο σπίτι του ο Αρεοπαγίτης Αντώνης Κοζύρης-  ο πεθερός του Κουρή.

Μόλις έγινε υπουργός Συντονισμού του Καραμανλή, έδωσε εντολή στο διοικητή της Ιονικής, Μιχάλη Βρανόπουλο, να κλείσουν τους φακέλους του Κουρή, για να του φάνε το εργοστάσιο. Έτσι, χωρίς να το καταλάβει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δημιούργησε τον «Αυριανισμό», που ξεσκέπασε όλους τους φαύλους και κλέφτες πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Έκανε τον Ανδρέα 2 φορές Πρωθυπουργό. Γκρέμισε τον Καραμανλή από Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τελικά γλίτωσε τον Ανδρέα από τη φυλακή, που τον οδηγούσε ολοταχώς ο Μητσοτάκης”.

Όλα αυτά τα διηγήθηκε στην Kontra News ο ίδιος ο Γιώργος Κουρής δυο χρόνια πριν τον θάνατό του μαζί με άλλες ιστορίες για τον μακαρίτη τον Πάνο Κόκκα, τον εκδότη της «Ελευθερίας» που συμφώνησε μαζί του να φτιάξουν ένα μεγάλο και σύγχρονο εργοστάσιο στον Ταύρο για να ξαναβγεί η «Ελευθερία», μόλις θα έπεφτε η χούντα, ώσπου πήρε την θέση του ο Μητσοτάκης. Αλλά “επειδή εγώ είμαι μεγάλος ρισκαδόρος” -έλεγε ο ίδιος-πέρα από το ότι “έκανε” τον Παπανδρέου δυο φορές πρωθυπουργό- και γκρέμισε τον Καραμανλισμό- ήταν ο μόνος άνθρωπος στην Ελλάδα που “την έφερε” στον Μητσοτάκη.

Είχε έρθει με τον αδελφό το φτωχόπαιδο από την Κεφαλονιά, όπου έβγαζε μια εφημερίδα τοπική που όπως λένε υποστήριζε την χούντα. Αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεργασθεί αργότερα με τον Μανώλη Γλέζο- πάλι για να κάνουν εφημερίδα. Η χρυσή ευκαιρία ήρθε το καλοκαίρι του 1980 όταν ξέσπασε η μεγάλη απεργία των τυπογράφων.

Ο Κουρής ενώ όλοι οι άλλοι εκδότες είχαν καθορίσει την τιμή των εφημερίδων του στις 15 δραχμές, κατέβασε την τιμή πώλησης της Αυριανής στις 5 δραχμές. ‘Ηταν η μοναδική εφημερίδα που κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια της απεργίας. Τα πρακτορεία και οι διανομείς αρνούνται να την πουλήσουν. Ο Κουρής δημιουργεί το δικό του δίκτυο διανομής και φτάνει να πουλά 100.000 φύλλα -που αργότερα θα φτάσουν και τις 243.000 με ένα τεύχος που παρουσίασε μια φωτό των Μητσοτάκη με υποτιθέμενους Ναζί.

Για να αποφύγει τα εμπόδια εμφανίζεται ως εφημερίδα του Πειραιά, ενώ βγάζει εφτά εβδομαδιαίες εφημερίδες- προκειμένου να μη θεωρείται καθημερινή. Την εφημερίδα της Δευτέρας, Τρίτης κ.λ.π. Όταν έγραψε για το σκάνδαλο με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του Ράλλη για να αποφύγει τη σύλληψη και την καταδίκη, διέφυγε στο εξωτερικό- αντίθετα με τον αδελφό του Μάκης Κουρής που οδηγήθηκε στις φυλακές. Ο αυριανισμός είχε γεννηθεί- εναντίον του καραμανλισμού, του καθεστώτος, των φαύλων και διεφθαρμένων- υπέρ του Λαουτζίκου, των Φτωχών.

Όταν πήγε στο Καστρί με σακιά από γράμματα αναγνωστών που έλεγαν πως δεν θα ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ αν ψήφιζε για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Ανδρέας άλλαξε απόφαση και τον καταψήφισε- εξ ου και το “γκρέμισε τον καραμανλισμό”. Μάλιστα για να τον πείσει, τον Ανδρέα λέει, έβαλε τα κλάματα!

«Φίλε κύριε πρωθυπουργέ. Δεν είπατε ποτέ ότι θα ψηφίσετε Καραμανλή! Αν όμως σήμερα, την σημαντικότερη μέρα της μεταπολεμικής πολιτικής μας ζωής το πράξετε και τις εκλογές θα χάσετε και την Αλλαγή θα ενταφιάσετε και το μέλλον θα παραδώσετε στα χέρια της Δεξιάς για να το υποθηκεύσει στα χρηματιστήρια των διεθνών μονοπωλίων και το λαό θα συντρίψετε ηθικά και ψυχολογικά […]  Το καλοκαίρι του 1964 στη βεράντα του σπιτιού σας στο Ψυχικό, επτά η ώρα το πρωί, ύστερα από μια συζήτηση σας ρώτησα: «Κύριε υπουργέ έχετε γροθιά;» Και μου απαντήσατε: «ΝΑΙ έχω»! Έφτασε η στιγμή κύριε πρωθυπουργέ να τη δείξετε αυτή τη γροθιά στον ελληνικό λαό […] Αυτή τη γροθιά την κρατάει αυτός ο λαός τρεις χιλιάδες χρόνια υψωμένη […]

Ύστερα υποστήριξε τον Ανδρέα στην υπόθεση Κοσκωτά και δημιούργησε το ραδιοσταθμό «Ράδιο Αθήνα» τον οποίο εγκαινίασε ο τότε πρωθυπουργός. Ο αδελφός του, ο κ. Μάκης Κουρής, εξελέγη βουλευτής ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθηνών. Ακόμα και ο Κώστας Σημίτης πέρασε από το συγκρότημα του Ταύρου. Η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τον Οκτώβριο του 1993, θα βρει το Συγκρότημα να έχει βάλει στόχο τον τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Γ. Μίρκο για προφανείς λόγους.

Η δημοσίευση των γυμνών φωτογραφιών της Δήμητρας Λιάνη – Παπανδρέου, όπως άλλοτε οι επιθέσεις στον Μάνο Χατζιδάκη, έδειξαν το πρόσωπο του “αυριανισμού” -ενός κιτρινισμού χωρίς όρια- που αφού γκρέμισε τον καραμανλισμό- όπως έλεγε- τώρα είχε στόχο τον Παπανδρέου, όπως άλλοτε τον Μητσοτάκη: «Μετά τον Ράλλη και τον Καραμανλή, η «Αυριανή» -ο φόβος και ο τρόμος όλων όσων κλέβουν το δημόσιο χρήμα και κοροϊδεύουν τον Λαό- ΞΗΛΩΝΕΙ, σήμερα, και τον περιβόητο Μητσοτάκη, δημοσιεύοντας μια ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ φωτογραφία- ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ από την οποία αποδεικνύεται ότι ο αρχηγός της συντηρητικής παράταξης είχε -κατά την περίοδο της Κατοχής- ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ με τους Γερμανούς των «ES – ES»!!! ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε, ΘΑΒΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ, πλέον, τις φιλοδοξίες του Αρχιαποστάτη να κυβερνήσει τη Χώρα.»

Τώρα ο Κουρής ανακάλυψε την υποτιθέμενη εξωσυζυγική ερωτική σχέση του Μητσοτάκη με την …”Κατερίνα της Θεσσαλονίκης» υποστηρίζοντας την σχέση του Παπανδρέου με την Λιάνη- πριν τον γάμο τους- πριν δημοσιεύσει τις γυμνές φωτογραφίες της Λιάνη -σε …συνέχειες. Αν και υποστήριξε τον Κώστα Σημίτη στράφηκε εναντίον του και υπέρ του Κώστα Καραμανλή -για να καταλήξει να υποστηρίζει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το φαινόμενο του αυριανισμού είναι δύσκολο να αναλυθεί.

Ο Γιώργος Κουρής αθυρόστομος, ανεξέλεγκτος και πάντα επιθετικός κυκλοφορεί με μία βέσπα που οδηγεί ο ίδιος και βρίζει φτιάχνοντας μια σχολή “δημοσιογραφίας” που τον οδηγεί συχνά στα δικαστήρια. Με νέα κανάλια όπως το  Alter και εφημερίδες είναι πλέον ισχυρός, αλλά τελικά θα συλληφθεί για υπέρογκα χρέη του στο δημόσιο. H τελευταία του δημιουργία είναι το “Kontra Channel” -αντιμνημονιακό και φιλόξενο για τις γκρούπες της Αριστεράς, αλλά και για την Ακροδεξιά- εμείς τα λέμε όλα- τα δείχνουμε όλα. 

Οι καλές εποχές, όταν ο Κουρής υπαγόρευε από την Ρώμη τα πρωτοσέλιδα της Αυριανής- έχοντας φτάσει εκεί με …πλοιάριο- έχουν περάσει πια. Η εφημερίδα πριν κλείσει δεν πούλαγε καθόλου. Ούτε τα σκάνδαλα τύπου Lacoste, ούτε οι αποκαλύψεις- κυνήγια ομοφυλόφιλων, ούτε ο αντικαραμανλισμός και οι αποκαλύψεις πως ο Καραμανλής είχε …βουλγάρικη καταγωγή. Ο Λαουζίκος τώρα έμαθε πως για την έγκριση και εκταμίευση δανείου 22 εκατομμυρίων δραχμών από την τότε χουντική διοίκηση της ΕΤΒΑ και τις βίλες του Κουρή ή τους απλήρωτους εργαζόμενους του Alter.

Στο μεταξύ ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Κώστας Τσίμας πεθαίνοντας αποκάλυψε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποφασίσει ήδη από το 1984 «να τελειώνει» με τον Καραμανλή. Μπορεί να βοήθησε, αλλά δεν έκανε πρωθυπουργό τον Αντρέα ο Κουρής. Που αργότερα αποθέωνε την Σημίτη που θα αποκαλούσε μετά εγκληματία ή τον …Αντώνη Σαμαρά. “Απατεώνα Αντρέα- Δεν σε φοβόμαστε!” έλεγε ένα πρωτοσέλιδο λίγο πριν ο “αυριανισμός” τελειώσει. Αφήνοντας πίσω του άξιους συνεχιστές κι ένα ερώτημα: Ο αυριανισμός αφορά μόνο τον Γιώργο Κουρή; Κι αν όχι, τι απέγινε ο Λαουτζίκος; Ο Γιώργος Κουρής πέθανε στα 81 του, αλλά ο αυριανισμός μάλλον συνεχίζεται…