Ο δρόμος για την πραγματική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ περνάει από τις ανοιχτές κάλπες για τη εκλογή συνέδρων

Toυ Γ. Λακόπουλου

Δουλειά δεν έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ παίζουν την  κολοκυθιά μεταξύ τους. Δημοσιεύθηκε ότι στις τελευταίες συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με κομματικά στελέχη συζητήθηκε να κριθεί το όνομα του κόμματος εσωκομματικές εκλογές. Να  αποφασίσουν τα εγγεγραμμένα μέλη του.

 Αυτά  συζητάει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με την κομματική γραφειοκρατία; Ο κόσμος χάνεται και στην Κουμουνδούρου σκοτώνονται για το λογότυπο.  Αν θα λέγονται σκέτο ΣΥΡΙΖΑ ή  ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ήτοι αν   θα έχουν λόγο μόνο οι «πιστοποιημένοι» Συριζαίοι της επετηρίδας , ή και όσοι προσχώρησαν με τις κατά καιρούς διευρύνσεις.

Πιάσε τ’ αυγό και κούρεψ’ το.  Μετά την αποτυχία της επιχείρησης εγγραφής μελών– λόγω των εμποδίων που θέτουν κατά τόπους οι παλιοί κομματικοί – σ’ αυτή την ψηφοφορία θα πάρουν μέρος τα παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από μια τέτοια ψηφοφορία θα βγει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι θα στηθεί και το συνέδριο. Μετεξέλιξη τέλος. 

Θα μείνει ένας «αριστερός πόλος» με ιδεολογική καθαρότητα, που θα ψάχνει για «μέτωπα»- ως ένα από τα κομμάτια της κατακερματισμένης προοδευτικής παράταξης. Στο τέλος το κόμμα θα επιστρέψει στα κυβικά του 4% Αυτά είναι και τα  κυβικά των περισσότερων από όσους συγκροτούν τις φράξιες του.

Το φύλο τω αγγέλων

Η ένταση της εσωστρέφειας ενισχύεται γιατί δεν υπάρχουν καθαρές αποφάσεις που θα επιταχύνουν και θα αποσαφηνίσουν την- ειλημμένη υποτίθεται- απόφαση για μετεξέλιξη.   

Έτσι ενώ ο Τσίπρας ως πρόεδρος διακηρύσσει από το βήμα «Εμπρός για την προοδευτική πολιτική πλειοψηφία», η γραφειοκρατία της Κουμουνδούρου  επιμένει: «Εμπρός για την Αριστερά της εποχής».

Για κάποιο  λόγο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπει τις  αμφισημίες  και   αποφεύγει  να κινηθεί με το ιμπέριουμ που του δίνει η αναγνώριση του ηγετικού ρόλου του από την εκλογική βάση του κόμματος.  

Δηλαδή δεν ασκεί τα προνόμιά του ως ηγέτης του χώρου και πρόεδρος το κόμματος. Αφήνει χώρο σε φράξιες, ομάδες και προσωπικές  στρατηγικές, που καθιστούν δίλημμα αν θα  γίνει τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αμιγώς ή αν θα  συγκροτηθεί ένα διευρυμένο σώμα.

Αν θα οργανώσει το συνέδριο η απερχόμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ή η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Το θέμα για το φύλο των αγγέλων μάλλον θα τεθεί στο συνέδριο.

Συνέδριο ανανέωσης με άρωμα κοινωνίας

Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στη μαρκίζα. Βρίσκεται στην ταυτότητα. Στην αδυναμία να  αποφασίσει ποιο δρόμο θα πάρει και ποιον θα αφήνει.

Στην απόλυτη παραλυσία απέναντι στην πρόκληση της αυτοκριτικής. Στην άρνηση αξιολόγησης της πορείας του για να αναδειχθούν τα λάθη και οι ευθύνες- με ονοματεπώνυμο. Ακόμη αναμένεται λέει το πόρισμα της επιτροπής Δραγασάκη- Μπαλτά- Δρίτσα.

Αυτή η εικόνα εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να εξελιχθεί σε νέο δυναμικό φορέα  σύμπτυξης Αριστεράς -Κεντροαριστεράς. Με ευρύτερη ακτινοβολία και κυβερνητική προοπτική.  

 Να ενισχυθεί πολιτικά και να εκπονήσει ριζοσπαστικό πρόγραμμα  απέναντι στην ισχυρή κυριαρχία της σύμπραξης Μητσοτάκη- Ολιγαρχών.

Για όλα αυτά λύσεις και απαντήσεις μπορεί να βρεθούν μόνο στο συνέδριο.   Αλλά όχι στο συνέδριο των μηχανισμών και των ομάδων.  Σε ένα συνέδριο, ανοιχτό, δημοκρατικό  και κυρίαρχο.

Αυτό το συνέδριο μπορεί να προκύψει μόνο με έναν τρόπο: την συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή συνέδρων.  

Να στηθούν κάλπες στην επικράτεια, στις οποίες θα  προσέρχεται οποιοδήποτε πολίτης και θα ψηφίζει για την εκπροσώπηση στο συνέδριο- χωρίς κατ’ ανάγκη να εγγράφεται μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

 Η ιδιότητα του μέλους θα είναι απαραίτητη μόνο σε όσους επιθυμούν να εκλεγούν σύνεδροι.

Ένα τέτοιο συνέδριο θα αποπνέει άρωμα κοινωνίας, θα είναι μαζικό, ζωντανό και πλούσιο σε προβληματισμούς και ιδέες.

Πρωτίστως θα βγάλει στο περιθώριο τους μηχανισμούς ενισχύοντας περισσότερο αυτό που δεν θέλουν οι εκπρόσωποι τους: τον αποφασιστικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, ως φυσικού επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης.