Ο εθνικισμός προχωρά, ο πατριωτισμός “πουλά” και η Ελλάδα -χάρη στον Πάνο Καμμένο- …μεγαλώνει

Του Νίκου Λακόπουλου

Διόλου τυχαία ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα παγώνει τη συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων συνδέοντας το θέμα με την απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. “Η Ελλάδα είναι τελειωμένη” είπε ταυτόχρονα ο Ερντογάν. ‘Είδατε τι δρόμους έχει;”. Προφανώς η κρίση στην Ελλάδα συνδέεται με τις τουρκικές προκλήσεις- που φτάνουν ως απειλή και για εισβολή για απαγωγή των Τούρκων στρατιωτικών.

Την ίδια στιγμή το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είναι σε επιφυλακή γιατί φοβάται ελληνική ..προβοκάτσια -με ενδεχόμενη αποστολή μιας φρεγάτας και δύο πυραυλακάτων και μιας μονάδα των ειδικών δυνάμεων SAT. Ήταν αναμενόμενο, όχι μόνο λόγω εκλογών. Οι πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ μάλλον είναι πιο σοβαρές από την “προβοκάτσια” από μια χώρα που δεν …σέβεται το κράτος δικαίου(!) και επιχειρεί όπως είπε ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος  Ντεβλέτ Μπαχτσελί- να εισβάλλει στα νησιά του Αιγαίου!

Είναι αλήθεια ότι ο Ερντογάν και οι άλλοι ηγέτες κοιτάζουν τις δημοσκοπήσεις πριν μιλήσουν, αλλά η ένταση στο Αιγαίο θάρθει μετά τις εκλογές. Η λύση στο Σκοπιανό επείγει και γι΄αυτό το λόγο, αν η Ελλάδα θέλει να περιορίσει την επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια και να οργανώσει τις συμμαχίες της, αλλά με ένα άγαρμπο τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να μετατρέψει το θέμα σε μοχλό ανατροπής της κυβέρνησης.

Πιθανόν, όμως, στη Νέα Δημοκρατία να βλέπουν ότι το θέμα δεν θα ενώσει τους Σκοπιανούς- όπως υποτίθεται κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά θα διαιρέσει το κόμμα, φέρνοντας στο προσκήνιο υστερικές “εθνικές” φωνές- που όπως θυμούνται καλά όλοι στο πρώτο συλλαλητήριο- φώναζαν μαζί με συνθήματα για την Μακεδονία “μας” και “Ζήτω ο Στρατός”. Ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής Έντουαρντ Κούκαν, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος άφησε να εννοηθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει στα μέλη του ΕΛΚ ότι «δεν θα είναι εντελώς αρνητικός» σε ό,τι αφορά την επίλυση του Σκοπιανού. Δεν έγινε γνωστό αν αυτό συνέβη αφού του χάρισαν την φανέλα με το Νο 9- αφού δήλωσε ότι είναι βέβαιος νικητής των εκλογών- ή μετά.

Τα γεγονότα αυτά επισκίασε στην Ελλάδα ο -πότε υπουργός Άμυνας, πότε υπουργός Εξωτερικών και πάντα συγκυβερνήτης-  Πάνος Καμμένος: «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που η πατρίδα μας μεγαλώνει. Πολύ σύντομα θα επεκταθούν τα χωρικά μας ύδατα με την αναγνώριση της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου. Ελπίζω τα παιδιά μας να μην ζήσουν την οικονομική κρίση που έζησε η δική μας γενιά και τα μικρά μας παιδιά. Βγαίνουμε από την οικονομική κρίση χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Βγαίνουμε από την οικονομική κρίση και παράλληλα η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα παραγωγό φυσικού αερίου και ίσως αργότερα και πετρελαίου.»

Τελικά, νικάμε ή χάνουμε, πάντα είμαστε υπερηφάνοι, κι αυτή τη φορά επεκτείνουμε και τα σύνορά μας χάρη στον Πάνο Καμμένο.  Η Τουρκία γνωρίζει πως έχει απέναντί της μια αδύναμη, μια χρεοκοπημένη χώρα που αρέσκεται να φορά χλαμύδες, αλλά η εικόνα του διεμβολισμένου πλοίου που περιφέρει η Ελλάς στις αυλές της Ευρώπης λέγοντας «κοιτάξτε τι κάνανε στο πλοίο σας» μαζί με τα συλλαλητήρια- όχι για την Τουρκία, αλλά για την Μακεδονία δεν δείχνουν πως η Ελλάδα είναι μια σοβαρή χώρα.

Η κατάσταση με τον καθένα να προτείνει ένα όνομα της αρεσκείας του- …Δακία, πρότεινε η Εύα Καϊλή, Βαρντάσκα ένας μητροπολίτης- υπερβαίνει τα όρια -για μια χώρα που λέγεται Greece και Eλλάς- κι όταν υπογράφηκε το πρωτόκολλο της υποτιθέμενης ανεξαρτησίας δεν εκλήθη καν να το υπογράψει. Η συζήτηση τελευταία για τη γλώσσα της γείτονος χώρας αποδεικνύει μια διαταραχή -που ξεπερνά τις διεθνείς σχέσεις. Δεν μπορεί κάποια γλώσσα θάχουν κι αυτοί- οι “Γυφτοσκοπιανοί”- και δεν είναι θέμα των Ελλήνων να μοιράσουν ρόλους στα Βαλκάνια με ένα επικίνδυνο σωβινισμό που παραβλέπει τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα.

Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια -ίσως και μήνες- έχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα να αντιμετωπίσει: η Τουρκία θα επιχειρήσει να επιβάλλει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο με συγκρούσεις και στόχο την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Όλα όσα άρχισαν στα Ίμια το 1996 και δεν τελειώνουν στον Έβρο με ένα παιχνίδι καθημερινών αναχαιτίσεων είναι εικόνες από το μέλλον και δεν αντιμετωπίζονται με υπερήφανες δηλώσεις. Η κατανάλωση του πατριωτισμού απέναντι σε μια μικρή κι αδύναμη χώρα, ενώ ο κίνδυνος εξ Ανατολών μεγαλώνει, δεν μπορεί να αναλυθεί με πολιτικούς όρους. Πρώτα πάντως ερχόταν η παράνοια και μετά ακολουθούσε ο φασισμός, ο ναζισμός, ο πόλεμος.

Προφανώς πολύ σύντομα η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα όταν αποφασίσει να …μεγαλώσει- να ανακηρύξει ΑΟΖ σε όλες τις θάλασσές της. Παρόλο που αυτό είναι το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα με πολλά παρεπόμενα η χώρα έχει βάλει ως στόχο το λεγόμενο Μακεδονικό με την κυβέρνηση να επιχειρεί μια λύση μιας εκκρεμότητας και την αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας να επιχειρεί να το μετατρέψει σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές.

Τώρα, τι εννοούσε μιλώντας στα Ψαρά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πώς θα μεγαλώσει η πατρίδα -πώς “πολύ σύντομα θα «επεκταθούν» τα χωρικά μας ύδατα, με την αναγνώριση της ΑΟΖ, την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου και η πατρίδα μας θα περάσει σε μια καινούργια εποχή γίνονται έρευνες, αφού δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Το μόνο βέβαιο από την ομιλία του κ. Καμμένου είναι πως “σήμερα είναι μία πολύ ιδιαίτερη μέρα. Έχω συμπληρώσει 30 χρόνια στην πολιτική ζωή με τη βοήθεια της Παναγίας και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού”.

Κυρίως της Παναγίας.