Ο Κασσελάκης θα φύγει, αλλά θα έχει αφήσει πίσω του συντρίμμια…

Του Γιώργου Καρελιά
Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι προδιαγεγραμμένες. Όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε συντρίμμια, κομματικά και εκλογικά.

To μόνο που δεν έχει κάνει ακόμα ο Στέφανος Κασσελάκης είναι να εκστομίσει τη γνωστή φράση του Λουδοβίκου ΙΔ’, ελαφρώς παραλλαγμένη για την περίσταση: «Το κόμμα είμαι εγώ». Αλλά η συμπεριφορά του εκεί παραπέμπει.

Δεν έχει άλλο δρόμο. Για τρεις λόγους:

Πρώτον, διότι η εκλογή του στην αρχηγία- κόντρα σε όλες τις προβλέψεις- του δίνει το «δικαίωμα» να πιστεύει ότι κατανίκησε σχεδόν όλο το κομματικό κατεστημένο. Τα πήρε όλα. Αισθάνεται, λοιπόν, κάπως σαν τον Λουδοβίκο.

Δεύτερον, διότι τα πρόσωπα που έχει δίπλα του τον σπρώχνουν προς τα εκεί, αφού γνωρίζουν ότι σε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη οι ίδιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο. Έτσι, ο Κασσελάκης και η ομάδα του θέλουν να εκκαθαρίσουν το κόμμα από όλους τους αντιπάλους τους και δεν τους ενδιαφέρει αν αυτό το οδηγεί στη διαρκή συρρίκνωση.

Τρίτον, διότι ο μόνος που θα μπορούσε να αποτρέψει αυτήν την πορεία, ο Αλέξης Τσίπρας, εξακολουθεί να σιωπά. Η διοχετευόμενη από χτες δυσαρέσκεια και ανησυχία του, μετά την εξαγγελία…δημοψηφίσματος από το διάδοχό του, είναι χωρίς αντίκρυσμα.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι προδιαγεγραμμένες. Ο κ. Κασσελάκης και όσοι τον ποδηγετούν (ΠολάκηςΑποστολάκηςΝ. ΠαππάςΓ. Τσίπρας) γνωρίζουν ότι πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι (δημοσκοπικά) τρίτο κόμμα. Επίσης, γνωρίζουν ότι, με τέτοια πορεία, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 θα έχει μονοψήφιο ποσοστό. Αλλά δεν τους απασχολούν αυτά. Γι’ αυτούς προέχει ο απόλυτος έλεγχος ενός μικρού κόμματος.

Αυτή είναι η λογική του κόμματος-σέχτα. Όμως, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατελέσει κόμμα εξουσίας, δεν αποκλείονται άλλες εξελίξεις, αν ενεργοποιηθούν τα ανακλαστικά επιβίωσης στελεχών που μέχρι τώρα υποστηρίζουν τον κ. Κασσελάκη, αλλά μέρα με τη μέρα βλέπουν πού οδηγεί η ηγεσία του το κόμμα: στην πλήρη απαξίωση και στην εκλογική (περαιτέρω) συντριβή.

Ο κ. Κασσελάκης εξελέγη, ως ένα είδος μεσσία, πρώτα για να σταματήσει την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια να τον οδηγήσει στην ανάκαμψη. Τίποτα από αυτά δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί. Το κόμμα οδηγείται στην κατάρρευση.

Αν αυτή η εικόνα καταστεί βεβαιότητα, ο κ. Κασσελάκης δεν θα μπορεί να σταθεί. Μόνο που υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα. Πότε θα συμβεί αυτό; Και τι θα έχει απομείνει μέχρι τότε; Η λογική απάντηση είναι ότι ο νέος αρχηγός θα κριθεί στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, δηλαδή στις προσεχείς ευρωεκλογές. Ασφαλής απάντηση στο ερώτημα τι θα έχει απομείνει τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εύκολο να δοθεί σήμερα. Όμως, όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε συντρίμμια, κομματικά και εκλογικά.

Όσοι κάνουν ότι δεν βλέπουν και σιωπούν σήμερα, δεν θα δικαιούνται να κλαψουρίζουν αύριο. Το λέει πολύ καλά η γνωστή λατινική ρήση: «Ο σιωπών συναινεί»

AΠΟ ΤΟ NEWS 24 7