Ο κόσμος σκηνή, ὁ βίος πάροδος· ἦλθες, εἶδες, ἀπῆλθες

Toυ Παναγιώτη Α. Τζανετή

Πάροδος λεγόταν η πλαϊνή είσοδος στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου για την είσοδο του χορού, και το πέρασμα από τη σκηνή. Η φράση πέρασε από τους αρχαίους Έλληνες στον Σαίξπηρ και διαφέρει από την μεταγενέστερη φράση του Καίσαρα: «veni, vidi, vinci» («ήλθα, είδα, ενίκησα»).

Εξαρτάται από την οπτική γωνία. Η ελληνική φράση το βλέπει από την σκοπιά των θυμάτων ενώ η λατινική από την σκοπιά του θριαμβευτή επισκέπτη. Στην  Θεσσαλονίκη της υγειονομικής καταστροφής δεν ξέρω ποια εκδοχή επικράτησε κατά το Σαββατοκύριακο.

Μάλλον το έλλειμμα συναισθηματικής νοημοσύνης δεν περιορίζεται στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αν κρίνουμε από κάποιες σκηνές που προβλήθηκαν από τελετές υποδοχής του Καίσαρα στο ΕΚΑΒ(το βίντεο στο τέλος του άρθρου). Υπάρχει, τελικώς, καταστροφή στην βόρειο Ελλάδα ή όχι; Το έμαθαν ο Spiegel και οι Financial Times και δεν φθάσανε τα νέα στην Πυλαία και τον Εύοσμο; Περίεργο.

***

Στους χθεσινούς 121 νεκρούς πιθανώς περισσότεροι από 100 ήταν από την Βόρειο Ελλάδα. Τα κρούσματα της πλησίασαν το 80% των συνολικών. Για να το κάνουμε πιο σαφές, αν ήταν στα ίδια επίπεδα με τον Βορρά όλη η Ελλάδα, τότε αντί για το σύνδρομο του κουραμπιέ θα έβλεπε τις καθημερινές περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα ημερησίως. Αντιθέτως αν ήταν όλη η Ελλάδα σαν την Αττική (16% των χθεσινών κρουσμάτων), χθες θα ήταν το σύνολο κάτω από 1000 και αν ήταν σαν την υπόλοιπη Ελλάδα, τότε το σύνολο θα ήταν κάτω από 500!

Από ένα κατεπείγον πακέτο μέτρων αντιμετώπισης καταστροφής, δεν ενεργοποιήθηκε κανένα και η Πρωτεύουσα μετέφερε στην πόλη μια … μαγική εικόνα αισιοδοξίας. Όλο αυτό θα ήταν αδύνατο, αν ο ΕΟΔΥ έδινε τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα ανά περιφέρεια. Μια μέρα όλα αυτά θα αποκαλυφθούν αλλά σε ένα ασφαλές περιβάλλον, κάποιου ιατρικού συνεδρίου σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο, μακριά από τα φώτα της καυτής δημοσιότητας.

Αθροίζοντας αυτά τα ετερόκλητα στοιχεία, ξόρκισε επικοινωνιακά την κατάσταση με την βοήθεια της διάσημης πιά, κυβερνητικής φλαμανδικής ψευδο-αριθμητικής. Στην συνέχεια, πέραν της πρώιμης παρηγοριάς του εμβολίου, στην χθεσινή έκθεση ιδεών προσέθεσε και την υπόσχεση για ένα  νέο ΕΣΥ που θα περιθάλπει όσους επιζήσουν.

Αυτή η υπόσχεση για νέο ΕΣΥ ala Μητσοτάκη ακούστηκε ως απειλή.

Από κοντά, οι τοπικές διοικήσεις των δομών υγείας, ευχαριστημένες φαίνεται από τον εαυτό τους, προέβησαν σε διάφορες ανακοινώσεις διαβεβαίωσης ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Ξεχωριστή αναφορά χρειάζεται στην ανακοίνωση από τον νομό Πέλλας όπου διαψευδόταν οι καταγγελίες ιατρών, δημοσιογράφων, πολιτικών περί μαζικής εφαρμογής αδιαφανών διαδικασιών διαλογής. Με μια μονοκονδυλιά ο κ. διοικητής το απέκλεισε, χωρίς όμως να διευκρινίσει πως επιλέγεται το ποιοι θα πεθάνουν εκτός ΜΕΘ. Λειτουργεί κάποιου είδους λοταρία;

Επίσης διακρίθηκαν διάφοροι συνδικαλιστές, εκ των υποτιθέμενων ανεξαρτήτων.

Αυτοί συνάντησαν τον Πρωθυπουργό εκπροσωπώντας υπαλλήλους οι οποίοι μολύνονται μαζικά, ασθενούν λιγότερο ή περισσότερο βαριά, διασωληνώνονται και πεθαίνουν (για πάντα). Ο ίδιος άνθρωπος που φροντίζει στοργικά τα ΜΜΕ, την Aegean κλπ., για αυτούς δεν προβλέπει καν την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά ενώ επιλέγει διασπαστικά να εντοπίσει προσεκτικά ποιοι υγειονομικοί δεν ασχολούνται τάχα με τον κορωνοιό, έτσι ώστε να εξαιρεθούν από το γλίσχρο εορτινό βοήθημα που σκέπτεται να δώσει. Μόνο το χέρι δεν του φιλήσανε …

Επανέλαβε επίσης πολλές φορές ότι θα είναι δωρεάν  το εμβόλιο (κόστους λίγων ευρώ) αλλά όχι και τα τεστ, που έγιναν αντικείμενο κερδοσκοπίας και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διασπορά στην Θεσσαλονίκη.

Πήγε σε πολλά σημεία για «αυτοψία» αλλά δεν χρησιμοποίησε λεωφορείο για να έχει μια πλήρη αυτοψία … Δεν πήγε στο 424 ούτε στο Διαβαλκανικό να ελέγξει, δεν κάλεσε καν σε εθελοντική κινητοποίηση την υπόλοιπη Ελλάδα. Η δε ενιαία υγειονομική περιφέρεια μεταφράστηκε μέχρι τώρα στην υπερπροβολή της μίας και μόνης αεροδιακομιδής από τις εκατοντάδες παρόμοιες που εκτελεί το ΕΚΑΒ.

Οι λιγοστοί «φιλοξενούμενοι» σε ΜΕΘ της υπόλοιπης Ελλάδας, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό.

Οπότε ανενόχλητος κι ο Καίσαρας απήλθε αφού μίλησε και για τα αισιόδοξα νέα από τα λύματα, χωρίς να εξηγήσει γιατί δεν επικράτησαν τα απειλητικά νέα από τα λύματα στο τέλος Οκτωβρίου, όταν στη σκέψη του επικράτησε η δημοσκοπική απειλή κι όχι η υγειονομική.

 Το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα της όλης παράστασης στην σκηνή όπως λέει ο τίτλος κι όχι στην πάροδο, υπήρξε το εξής: το ελληνικό Bergamo υπάρχει μόνο στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Και οι υπόλοιπες εφημερίδες βέβαια ασχολούνται με την Θεσσαλονίκη, εστιαζόμενες όμως κυρίως στην νίκη του Ολυμπιακού στο Χαριλάου. Φιλικά πράγματα.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS