Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η “συγκάλυψη του μεγαλύτερου οργανωμένου εγκλήματος που έχει διαπραχθεί στην πατρίδα μας”

Του Νίκου Λακόπουλου

“Δεν θα κρυφτώ πίσω από καμιά βουλευτική ασυλία για τα Τέμπη” είπε ο πρώην υπουργός υποδομών και μεταφορών Κ. Καραμανλής στη Βουλή, αλλά κρύφτηκε. Δεν απάντησε στην πρόσκληση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός:

«Θέλετε να κάνουμε δήλωση εδώ ότι θα συσταθεί προανακριτική και σε μία συνεδρίαση θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη;» «Θα παραιτηθεί ο κ. Καραμανλής της υπουργικής του ασυλίας και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη;»

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής είχε πει στην ομιλία του:

«Ήμουν εγώ ο ίδιος που από τον Οκτώβριο είχα ζητήσει, από όσους με κατηγορούν, να καταθέσουν πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, δηλαδή να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ να δούμε εάν και ποια βάση έχουν. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεσμικά, εδώ στην Βουλή, όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media».

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών καλεί την αντιπολίτευση να καταθέσει κατηγορητήριο που θα δει ο ίδιος και το κόμμα του αν έχει… βάση. Τον Νοέμβριο όμως δεν συναίνεσε στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής με βάση την έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 που εντόπισε ισχυρές ενδείξεις τέλεσης κακουργηματικής απιστίας.

Ακόμα και αν δεχθεί η Νέα Δημοκρατία τη συγκρότηση Προανακριτικής αυτή θα λειτουργήσει όπως θέλει η κυβερνητική πλειοψηφία που έχει ήδη αποφασίσει πως δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και η “γενναιότητα” -που είναι απλώς δειλία- συνίσταται στο ότι αν υπάρχει “συγκάλυψη του μεγαλύτερου οργανωμένου εγκλήματος που έχει διαπραχθεί στην πατρίδα μας” -όπως έγραψε το “Βήμα” ο ηθικός αυτουργός δεν είναι ο ίδιος -ή δεν είναι μόνο ο ίδιος.

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής στην ομιλία του ταύτισε τον εαυτό του με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Μητσοτάκη που επιστράτευσε της Κοινοβουλευτική Ομάδα να χειροκροτά την παράσταση εμπαιγμού της Βουλής με ένα κρεσέντο αλαζονείας.

Προφανώς ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα μπορούσε να παραιτηθεί διευκολύνοντας τον πρωθυπουργό και το κόμμα μου, και να ζητήσει ο ίδιος να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, για να διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του.

Θα μπορούσε να επανέλθει δικαιωμένος αφού είχε κριθεί από την Δικαιοσύνη, αλλά αν και δηλώνει πως δεν φοβάται και δεν κρύβεται και φοβάται και κρύβεται. Ίσως επειδή γνωρίζει γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί με τόσο κραυγαλέο τρόπο τη συγκάλυψη σε ένα έγκλημα για να κρύψει ένα άλλο σκάνδαλο που μπορεί να έχει για την κυβέρνηση τρομακτική διάσταση.

Το μπάζωμα και η μονταζιέρα

«Για ποιο λόγο πριν ακόμα μαζευτούν τα συντρίμμια και ολοκληρωθεί η έρευνα, έγινε αποκομιδή πειστηρίων του δυστυχήματος – εγκλήματος;» διερωτήθηκε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

“Το τελευταίο που αποκαλύφτηκε είναι πως πριν πάρει η αστυνομία τα τηλεφωνικά ντοκουμέντα, που αναρωτιέμαι αν πήραν τον σκληρό δίσκο ή κάποιο στικάκι. Σε κάθε περίπτωση το υλικό αυτό δόθηκε στις ανακριτικές αρχές 3-4 μέρες μετά το δυστύχημα, ενώ την επόμενη μέρα είχαν δοθεί και σε ΜΜΕ, ένα ηχητικό ντοκουμέντο που δεν περιέχει τις πραγματικές συνομιλίες του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό.

Η χρήση του ήταν καθολική και σε πλήρη αντιστοιχία με αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης όταν πήγε εκεί, με το προσωπικό λάθος, δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την ίδια επιχειρηματολογία την επόμενη μέρα, κάτι που δείχνει πως η συρραφή, το μοντάζ ήταν σε άμεση γνώση του Μαξίμου. Εδώ μπαίνει το ερώτημα ποιος μπήκε στα αρχεία των συνομιλιών;».

Ένα βίντεο που ανασύρθηκε από τις μέρες εκείνες δείχνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στο μονταρισμένο υλικό που είχε στα χέρια του πριν βγει στην δημοσιότητα. Κάποιος δίνει εντολή για το μπάζωμα και τρακόσια κυβικά χώμα φεύγουν από το χώρο για να πέσει τσιμέντο να σταθούν οι γερανοί που όμως είχαν φύγει.

Ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης, πολιτικός μηχανικός, βρέθηκε στο σημείο και θα πει στη Βουλή:

«Έγινε προσπάθεια εκσκαφής από το πρώτο 24ωρο. Το λένε οι πραγματογνώμονες. Τα προϊόντα εκσκαφής μετακινήθηκαν όπως μετακινήθηκαν με την απευθείας ανάθεση των 647.000 ευρώ και τοποθετήθηκαν σε σημείο μη εγκεκριμένο από τις αρχές. Η επίχωση, το μπάζωμα, δεν επήλθε μόνο με γεώδες έδαφος και σκύρα αλλά και με προσμίξεις ώστε δήθεν να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Τι μεγάλο ψέμα αυτό περί αγωγού φυσικού αερίου. Κανένα δίκτυο δεν περνάει κάτω από τον αγροτικό δρόμο και το ξέρατε αυτό από τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, τη ΔΕΣΦΑ. Είναι ψέμα και πρέπει να ανακαλέσετε.».

«Ποιος πήρε το υλικό το πρώτο 24ωρο από τον ΟΣΕ; Ποιος το χρησιμοποίησε; Ποιος το διένειμε στα ΜΜΕ;” αναρωτιέται και το ερώτημα είναι “γιατί;”. Tι ήθελε να κρύψει αυτός που οργάνωσε τη συγκάλυψη και γιατί εξαφανίστηκαν στοιχεία που αφορούσαν την εμπορική αμαξοστοιχία;

Ο ξαφνικός θάνατος του διευθυντή κυκλοφορίας του ΟΣΕ λίγες μέρες μετά το δυστύχημα απασχολεί την δημοσιογραφική έρευνα καθώς άλλες πληροφορίες θέλουν επιχειρηματία να έχει πληρώσει την τεράστια εγγύηση κατηγορούμενου αξιωματούχου του ΟΣΕ.

Τα σενάρια για λαθρεμπορία οδήγησαν την Ηellenic Train να ανακοινώσει ότι τα δύο πρώτα κοντέινερς της εμπορικής αμαξοστοιχίας ήταν κενά φορτίου, τα βαγόνια με κοντέινερς που έμειναν εντελώς άθικτα από τη σφοδρή σύγκρουση, μετέφεραν μπίρες και τρόφιμα και τα επόμενα πλάκες σιδήρου που διασκορπίστηκαν από την σύγκρουση στο σημείο.

Οι “παράλογες φήμες” και τα “σενάρια συνωμοσιολογίας”

Οι φήμες ωστόσο που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “παράλογες” -παρεμβαίνοντας και πάλι στη Δικαιοσύνη- έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση που σπεύδει δια του υπουργού Επικρατείας να δηλώσει πως τα βαγόνια που δεν βρέθηκαν έχουν εξαϋλωθεί.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να “κρύψει” και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη -που προφανώς εκτελούσε εντολές- και το πρόσφατο μήνυμα του Πρωθυπουργού πως “οι φήμες είναι παράλογες και θα διαψευσθούν” δείχνει πως στο χώρο της τραγωδίας δεν μπαζώθηκαν βιαστικά μόνο οι όποιες ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή -που παραιτήθηκε με ‘σκονάκι”.

Οι κυβερνητικές διαρροές πως “ένα σενάριο συνωμοσίας εξυφαίνεται τις τελευταίες ημέρες – ένα αφήγημα που δείχνει ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα είναι διατεθειμένα να υιοθετήσουν ακραία σενάρια” αφορούν ‘τα σενάρια περί “μπαζώματος” του σημείου του τραγικού δυστυχήματος με δήθεν άνωθεν πολιτική εντολή».

Πώς γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ότι οι φήμες είναι “παράλογες” πριν γίνει έρευνα και γιατί δεν βγαίνει κανένας να αναλάβει την ευθύνη για τα “επιχειρησιακά σχέδια” που μεταξύ των άλλων περιλάμβαναν και εξαφάνιση στοιχείων και ολόκληρων βαγονιών;

Το μεγαλύτερο οργανωμένο “έγκλημα”

O Κώστας Αχ. Καραμανλής αυτό που υπαινίσσεται με την ομιλία του είναι πως αν υπάρχει κάτι εδώ που θέλει να κρύψει η κυβέρνηση δεν αφορά τον ίδιο ή μόνο τον ίδιο, αλλά την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Μητσοτάκη.

Και προφανώς το πρόβλημα δεν είναι το μοντάζ στις συνομιλίες των μηχανοδηγών, αλλά γιατί έγινε, ποιος το έκανε και τι ήθελε να κρύψει επιμένοντας στο “ανθρώπινο λάθος”. To πρόβλημα δεν είναι το ξαναζεσταμένο ρεπορτάζ του “Βήματος’ όσο η κατάληξη του:

“Θεωρούμε αυτονόητο ότι μετά από αυτή την αποκάλυψη, πρέπει να κινηθεί άμεσα η δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο, προκειμένου να εντοπιστούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτής της αδιανόητης λαθροχειρίας. Οτιδήποτε άλλο συνιστά συνέργεια στην συγκάλυψη του μεγαλύτερου οργανωμένου εγκλήματος που έχει διαπραχθεί στην πατρίδα μας”.

Είναι έγκλημα και είναι το μεγαλύτερο και οργανωμένο. Το βάρος πέφτει στους ηθικούς αυτουργούς και η διάσταση που παίρνει η “μονταζιέρα” με την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή και την κυβέρνηση που βλέπει απόπειρα ανατροπής από “οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα” δημιουργεί ενδιαφέρον για τα ρεπορτάζ που θα ακολουθήσουν.

Όταν άρχισε η συγκάλυψη ο Κώστας Αχ. Καραμανλής είχε παραιτηθεί, η ευθύνη για την μονταζιέρα και το μπάζωμα πέφτει πια στον ίδιο τον Μητσοτάκη.